Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Switche POE
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

laptop nie wykrywa sieci wifi - przypadek 1 na milion...

03 Maj 2011 21:33 21994 20
  • Poziom 10  
    Po kilku godzinach prob poddalem sie....
    Karta wifi wbudowana w laptopa nie wykrywa sieci WIFI - jednej jedynej sieci wifi z mojego routera - sieci wifi sasiadow SA WYKRYWANE.
    Pierwsza mysl po przeczytaniu tego to - masz zle skonfigurowany router :)
    Router edimax br-6204WG jest skonfigurowany w 100% wlasciwie - sprawdzilem podlaczajac do niego laptopa na win XP, macintosha, PC na win XP, dwa rozne telefony z wifi WSZYSTKO DZIALA (oczywiscie na czas podlaczania laptopa ZADEN INNY KOMPUTER NIE JEST PODLACZONY)
    Nie jest to rowniez problem kanalu na ktorym nadaje moj router - okolicznych sieci jest malo (4 sztuki) wiec nie ma problemu zaklocen
    Kanal wybrany (nr 8) jest obslugiwany przez karte wifi w laptopie (sprawdzone w managerze)
    Kwestia szyfrowania wifi rowniez odpada - przerobilem wszystko od WPA2 do sieci niezabezpieczonej.
    Sterowniki sa najnowsze producenta karty wifi, w routerze rowniez firmware najnowszy.
    Laptop ktory jest na windows 7 home premium NIE WYGRYWA mojego routera - poprostu go nie widzi.
    Karta Wifi w routerze sprawdzona z innymi routerami - DZIALA!
    Kiedy zainstalowalem sterowniki do karty wifi TROCHE INNEJ (bledne sterowniki) na chwile sie SSID sieci z routera wyswietlil.... po czym znikl na zawsze....
    Ustawienia windowsa 7 przejrzalem pod kazdym mozliwym katem - nie ma nic odnosnie zbanowania tego routera itp.... nie ma sladu po routerze

    ma ktos jakis pomysl? google nie zna takiego problemu bo zazwyczaj lezy on po innej stronie bo nie wykrywa w ogole sieci a u mnie nie wykrywa TYLKO TEJ JEDNEJ
    dla mnie rozwiazanie problemu jest oczywiste - ten konkretny router gryzie sie z ta konkretna karta wifi

    PS wszystko jest oparte na standardzie b/g, ani karta wifi ani router nie supportuje "N", kwestia zasiegu rowniez odpada - 1 metr
  • Switche POE
  • Poziom 43  
    Zmień SSID
    Zmień kanał
    Zmień położenie fizyczne routera.

    Zabootuj linuxa z livecd/pendrive'a i zobacz czy zobaczy sieć.

    Faktycznie ciekawostka;)
  • Poziom 10  
    a moze cos na temat..............
    prosilbym o konkretne odpowiedzi a nie .... zabawy

    jak pisalem o kanale i tym ze karta go obsluguje (zeby nie wyszlo ze kupilem laptopa np w bahrainie gdzie jest mniejszy zakres kanalow) to znaczy ze to sprawdzilem
    SSID oczywiscie zmieniany
    kwestia zyl wodnych i ataku kosmitow rowniez rozwiazane - testowane w 2 roznych mieszkaniach.

    linux'a nie da rady zabootowac w najblizszym czasie, nie mam tez mozliwosci zmiany win 7 na XP

    aaa i oczywiscie system oryginalny

    Proszę poprawić ten i poprzedni post tak, by były zgodne z pkt. 3.1.13 regulaminu.
  • Poziom 14  
    A cóż to za laptop ?
    Podaj typ.
    Jaką ma kartę wifi ?
    jaki chipset tej karty ?
  • Switche POE
  • Poziom 26  
    Nie masz przypadkiem w ruterze włączonego ukrywania SSID, a w Win7 nie zaptaszkowanej opcji podłącz gdy SSID nie jest rozgłaszany?

    Próbowałeś wykreować połączenie wpisując SSID ręcznie?
  • Poziom 10  
    stanley - inssider ani netstumbler nie supportuja karty mimo ze jest na RT
    Nagus - oczywiscie ze recznie probowalem nawiazac, co do reszty nie skomentuje.............
    bruno - nabijaj sobie posty dalej

    i chyba tyle w temacie bo problem rozwiaze jakis geniusz wiekszy od billa gatesa


    Przypominam o obowiązującym Regulaminie pkt. 3.1.9.
    [witux]
  • Poziom 26  
    bart67 napisał:
    stanley - inssider ani netstumbler nie supportuja karty mimo ze jest na RT<...>


    Netstumbler nie jest rozwijany i nie pracuje wyżej XP. Co do Inssidera: według opisu z ich strony "używa natywnego WiFi - API", czyli teoretycznie powinien współpracować z każdą kartą WiFi, która pracuje prawidłowo w systemie. Dotychczas nie natrafiłem na sprzęt, na którym by Inssider definitywnie nie działał. Ale i też nie było tego sprzętu dużo - nie prowadzę sklepu komputerowego, serwisu, itp., Dlatego nigdy nie mówię nigdy. Tym bardziej, że jak rozumiem sprawdzałeś (niemniej, nawiasem, choć aż boję się spytać ;-): czy Twoja karta WiFi pojawiła się na liście rozwijalnej w prawej, górnej stronie okna? Bo czasem trzeba tam ją wybrać...)
    Oraz już zupełnie ścieka-w-ości: jaki masz konkretnie chipset?

    Pozdrawiam -

    Stanley
  • Poziom 14  
    Warto zadać pytanie, czy twój router widzi twojego laptopa - zaglądałeś w "Active
    Wireless Client Table"? Widać go tam czy nie?

    Próbowałeś resetować router do ustawień fabrycznych?
  • Poziom 43  
    Cytat:
    A cóż to za laptop ?
    Podaj typ.
    Jaką ma kartę wifi ?
    jaki chipset tej karty ?
    Re:
    Cytat:
    bruno - nabijaj sobie posty dalej

    Dla mnie ten post od razu podpada pod regulamin i nie jeden widziałem taki w koszu.
  • Poziom 14  
    Regulamin punkt 3.1.15.
    I tego trzeba się trzymać.
  • Poziom 14  
    Też to mam :)
    wszystkie urządzenia wi-fi działają bez problemu. Podłączyłem laptopa i nie wykrywa mi tylko mojej sieci.
    SSIDER tez nic nie widzi. Ręcznie dodałem siec i nic.
  • Poziom 2  
    moj problem jest bardzo podobny, sprzętowo karta działa w systemie ja pokazuje. Trochę szczegółów:
    marka: benq R55E
    dodatkowy guzik włącza wifi (nic nie daje)
    ustawieanich wifi - radio: ON
    modul wifi: atheros 5006AR
    system na ktorym sprawdzalem: XP , WIN 7
    konflikt w windowssie: nie
    wifi w bios: włączony
    inne lapy w sieci: działają
    wifi sterowany z windy sprawdzany tez na narzedziach atheros

    co juz robilem:
    sterowniki nowe
    narzedzia do kontroli wifi
    polozylem lapka na routerze (by sprawdzic antene w lapie)
    zmienilem system windows
    recznie zawiazalem wifi (nic nie dalo nie polaczyl)

    Router nie widzi lapa i co najistotniejsze: win + R cmd ipcnofig zwraca info: karta ethernet sieci bezprzewodowej: nośnik odłączony

    moim zdaniem siadl przełacznik do zmiany stanu wifi czekam na wasze opinie. Jesli to przelacznik siadl to mozna jakos odpalic to na krótko ?:>
  • Poziom 12  
    Nie jestem pewien czy jeśli przełącznik by był odłączony to czy by wogóle nie było urządzenia w systemie...
    sprawdz czy występuje w managerze urządzeń?

    voltiur napisał:
    Jesli to przelacznik siadl to mozna jakos odpalic to na krótko ?:>

    Można poprostu rozebrać i przylutować zworkę zamiast przełacznika

    Dodano po 4 [minuty]:

    luk_asz01 napisał:
    Też to mam :)
    wszystkie urządzenia wi-fi działają bez problemu. Podłączyłem laptopa i nie wykrywa mi tylko mojej sieci.
    SSIDER tez nic nie widzi. Ręcznie dodałem siec i nic.


    Strzał w kosmos ale chyba tylko tak to można rozwiązać :P
    Zmieniałeś może adres MAC routera lub karty?
    Nie mają przypadkiem takich samych MAC?
  • Poziom 2  
    w systemie widac przelacznik to guziczek na plytce podlaczonej na tasnie do plyty gl. jest tam tez power button ktory dziala.
  • Poziom 12  
    voltiur napisał:
    w systemie widac przelacznik to guziczek na plytce podlaczonej na tasnie do plyty gl. jest tam tez power button ktory dziala.


    odłącz taśmę i sprawdź miernikiem czy przełącznik działa i czy jest przejście na taśmie, ale obstawiam że to raczej nie przełącznik, a sterownik do karty albo sama karta...
  • Poziom 2  
    wczoraj miałem bardzo ciekawa sytuacje
    Router TP-Link - model jakis ADSL
    konfig:
    kanal: 3
    SSID: G......
    WPA2-PSK

    Sprzęt podpięty do w/w routerka
    Laptop #1: Widzi 2sieci ale nie tą która trzeba
    Laptop #2: Widzi 3sieci łączy się wszystko pięknie ładnie
    AP TP-Link działający jako client - działa stabilny link

    OS: Win 7 Home prem x64 na obu sprzętach
    krok 1: wywalam kartę sieciową na lapku #1 - restart - reinstall drivera -restart - nadal brak JEDNEJ sieci

    krok 2: zmieniam SSID na routerze i kanał szyfrowanie i inne ustawienia bez zmian
    SSID: G.... -> O....
    kanał: 3 -> 5 (zaznaczam ze pozostałe 2 sieci sąsiadów są na kan 9 i 11)

    i tutaj EUREKA laptop widzi cudownie siec!
  • Poziom 2  
    Czy mógłby ktoś rozpisać laikowi co konkretnie trzeba zrobić wg instrukcji posta powyżej?
    Dzisiaj stało się u mnie to samo. Dotąd działało wszystko bezproblemowo i nagle netbook przestał widzieć "moją" sieć wi-fi.
    Win 7 home x64
    Acer Aspire ONE 722
    Router z UPC Thomson TWG870UG
    Widzę przynajmniej 6 innych sieci sąsiadów, a mojej nie.
    Ustawiłem aby łączył się mimo nieemitowania przez router ESSID, pomimo to żadnej reakcji.
    Stacjonarny podłączony na kablu - OK
    Telefon z wi-fi - OK
    Ustawiłem tathering na telefonie i netbook połączył się przez wi-fi bez problemu.
  • Poziom 26  
    gjesse napisał:
    <...>Dzisiaj stało się u mnie to samo. Dotąd działało wszystko bezproblemowo i nagle netbook przestał widzieć "moją" sieć wi-fi. <...>


    Tak ścieka-w-ości pytam: a próbowałeś instalować Inssider? Wyrywa Twoją sieć? Patrz posty #5, #8.

    Pozdrawiam -

    Stanley
  • Poziom 2  
    Nie próbowałem.
    Zrobiłem przed chwilą następujące ruchy:
    Zmieniłem na routerze defaultowy SSID na inny, po czym netbook zaczął widzieć moją sieć wi-fi, ale po wprowadzeniu hasła WPA-PSK wyskakiwał błąd połączenia z siecią. Diagnostyka windowsowa nic ciekawego nie wykrywała.
    Zrobiłem przywracanie systemu (sprzed 3 dni).
    Nie chciało połączyć automatycznie (żółta gwiazdka przy ikonce zasięgu wi-fi w tray'u)
    Następna próba połączenia i...
    ZONK w tray'u na ikonce zasięgu od wi-fi "kręci się" łączenie z siecią i niby nic, ale włączają mi się aktualizacje JAVA, Flash itd. Odpalam przeglądarkę i tadaaaam, net działa.
    Nie czaje o co chodzi. Czy to może być jakiś wirus?

    PS. Dodam jeszcze, że ze 2 dni temu zainstalowałem program Unified Remote. Do kontroli kompa przez wi-fi za pomocą telefonu z androidem. Działało to bezproblemowo jako pilot :)
  • Poziom 10  
    Miałem takie same objawy jak w pierwszym poscie.

    Problemm rozwiązało zainstalowanie sterowników w wersji 10.0.0.221 .
    Problem powoduje nowy sterownik z tego co wiem (po aktualizacji przez windows update) .
    Mam windows 7 home premium , router netgear WNR1000 . Wszystkie inne urządzenia w domu (około 8 urządzeń ) działają normalnie , tylko nagle jeden laptop przestał się łączyć z siecią i widział wszystkie sieci oprócz mojej domowej.

    Link: http://www.atheros.cz/atheros-wireless-download.php?chipset=37&system=5

    trzeba odnalezc wersję 10.0.0.221 , nacisnąc download poniżej tekstu i odczekać chwilę (30 sekund u mnie) i pojawia się okienko downloadowe.

    P.S. aktualizujemy sterownik przez menadzer urządzeń - aktualizuj sterownik i podajemy katalog do rozpakowanej paczki pobranej ze strony powyżej.

    pozdrawiam