Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kino domowe i dekoder cyfrowego polsatu -brak dźwięku na kinie domowym!

ciambel92 05 May 2011 14:05 7956 10
  • #1
    ciambel92
    Level 9  
    Witam. Mam problem z kinem domowym i dekoderem a mianowicie wszystko jest ok oprócz nieszczęsnego dzwięku który nie idzie na kinie tylko na samym telewizorze. Problem pojawił się po przedłużeniu umowy z polsatem. Przysłali mi nowy dekoder ale już z HDMI. Podpiąłem go z telewizorem przed HDMI ale jeszcze chcę go podpiąć pod AMPLITUNER żeby dźwięk był na kinie. W starym wszystko było ok a podłączony był przed kabel optyczny od dekodera do amplitunera, natomiast w nowym dekoderze nie ma wejścia na optyczny, jest tylko S/PDIF ale na chinche. Wczoraj kupiłem taki kabel a dokładnie "Digital audio coaxial cable" z PHILIPSA. Popiąłem go z amplitunerem i dźwięku jak nie było tak nie ma. Telewizor razem z kinem i odtwarzaczem bluray jest z SONY. Pomocy! Pozdrawiam
  • #2
    jur1
    DVD technology specialist
    Jaki kabel kupiłeś już wiemy teraz przydało by się dowiedzieć jakie sprzęty chcesz podłączyć.
  • #3
    Byneq
    Level 27  
    Jeśli w kinie podłączyłeś do SPDIF IN to wystarczy poustawiać opcje w dekoderze i w kinie.
  • #4
    ciambel92
    Level 9  
    Dekoder - SAGEMCOM, Amplituner SONY STR-KS360S.

    Nie ma takiego wejścia w amplitunerze jak SPDIF IN :/
  • #5
    Byneq
    Level 27  
    Może jest inaczej opisane np Coaxial IN, wrzuć fotkę to zobaczymy.
  • #6
    ciambel92
    Level 9  
    Tak COAX IN jest. Tylko gdy podłącze do niego to jest to samo co było i głosu nie ma.
  • #7
    Byneq
    Level 27  
    Bo pewnie trzeba w ustawieniach zmienić z Optical na Coaxial. Poszukaj w menu.
  • #8
    ciambel92
    Level 9  
    Jest postęp, wcisnąłem na pilocie od amplitunera VIDEO 2 i włączył mi się dźwięk na 2 bocznych głośnikach, ale nic prócz tego się nie da zrobić.
  • #9
    Byneq
    Level 27  
    Na wszystkich kanałach dekodera? Przez boczne masz na myśli przednie? Nadal problem jest w konfiguracji dekodera albo kina.
  • #10
    ciambel92
    Level 9  
    Tak przednie boczne. Na wszystkich. Nie wiem już co z tym zrobić.
  • #11
    Pablo1964
    Moderator
    Upewnij się, czy uaktywniłeś wejście coaxial w menu amplitunera.