Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Computer ControlsComputer Controls
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zestaw ZL2AVR - kilka pytań

05 Maj 2011 15:43 4724 26
  • Poziom 21  
    Witam, przymierzam się małymi krokami do zakupu tego zestawu, lecz jestem osobą ciekawską i nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto.

    1) Do czego służą te podstawki po prawej stronie płytyki (http://cdn1.asteroid.pl/c1/a.swistak.pl/030/920/30920540_1024.jpg)

    2) Istnieje możliwość wysłania informacji o temperaturze dzięki czujnikowi DS18B20 przez port RS232 do komputera, a następnie odczytanie ich w komputerze?

    3) Zasilić zestaw można po przez zasilacz dający ok. 15V?

    4) Zestaw ZL2AVR nadaje się dla osoby początkującej?

    5) Płytkę można rozbudowywać dzięki dodatkowym modułom(bluetooth, nadajniki radiowe itp)

    To na razie wszystkie pytania jakie narodziły mi się w głowie. Za odpowiedzi gorąco dziękuje. Pozdrawiam Bartek!
  • Computer ControlsComputer Controls
  • Moderator na urlopie...
    1) te 2 podstawki to podstawki ogólnego zastosowania - możesz włożyć tam jakie tylko układy chcesz (w takich obudowach lub mniejszych) i je testować
    2) tak, istnieje taka możliwość, musisz tylko napisać odpowiedni (niezbyt skomplikowany zresztą) program na procesor i mieć czym odbierać dane na komputerze (jakiś klient terminalowy/ własnoręcznie stworzony program)
    3) tak, płytka może być zasilana bez problemu napięciem stałym 15V, oczywiście będzie następowało nagrzewanie się układu 7805, ale to normalne zjawisko
    4) raczej się nadaje, ale sprawdź też inne oferty: http://atnel.pl/elektronika/zestaw-testowy-atb http://www.and-tech.pl/evb43 http://www.microsense.com.pl/index.php/Zestawy-uruchomieniowe/EvB-ATmega-16-32.html Bo można w konkurencyjnej cenie znaleźć podobny zestaw a oferujący większe możliwości, a co za tym idzie więcej "zabawy" (mówię tu o lepszym procesorze - atmega8 to średni model, oraz o lepszych elementach dodatkowych na płytce)
    5) oczywiście, wszystko inne można podłączyć na innych płytkach na pająka, świetnym rozwiązaniem jest też płytka stykowa, na której możesz łączyć jakie tylko chcesz układy w obudowach DIP

    Warto też rozważyć ewentualne dodatkowe materiały, i tak np.
    1. Płytka firmy and-tech w jednej z wersji jest sprzedawana wraz z kursem BASCOM
    2. Płytka firmy atnel możliwa jest do nabycia w komplecie z bardzo dobrym kursem C i 2 przydatnymi programami do pracy z mikrokontrolerami

    Dodatkowo do wszystkich 3 płytek przez mnie zaproponowanych nie jest konieczne posiadanie dodatkowego programatora - zawierają one przejściówkę USB<>RS232 i bootloader umożliwiający wgrywanie programów właśnie tą drogą - do ZL2AVR potrzeba jeszcze programatora (koszty od 20zł, jeśli masz LPT lub od 50zł jeśli LPT nie ma)
  • Poziom 26  
    1. By móc włożyć w nie własne układy.
    2. Można.
    3. Można.
    4. Jak najbardziej.
    5. Tak.
  • Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    Bartek.k.k napisał:
    4) Zestaw ZL2AVR nadaje się dla osoby początkującej?

    A może jednak tak: Jak zacząć tanio, szybko, skutecznie i bezpiecznie?
    a dopiero później wybrać sobie zestaw gdy już będziesz wiedział czego Ci trzeba?
    A zamiast zestawu zainwestuj w dobrą książkę np.: Mikrokontrolery AVR - Język C - Podstawy programowania

    No chyba, że kasa nie ma znaczenia :)
  • Poziom 21  
    piotrva napisał:
    1) te 2 podstawki to podstawki ogólnego zastosowania - możesz włożyć tam jakie tylko układy chcesz (w takich obudowach lub mniejszych) i je testować
    2) tak, istnieje taka możliwość, musisz tylko napisać odpowiedni (niezbyt skomplikowany zresztą) program na procesor i mieć czym odbierać dane na komputerze (jakiś klient terminalowy/ własnoręcznie stworzony program)
    3) tak, płytka może być zasilana bez problemu napięciem stałym 15V, oczywiście będzie następowało nagrzewanie się układu 7805, ale to normalne zjawisko
    4) raczej się nadaje, ale sprawdź też inne oferty: http://atnel.pl/elektronika/zestaw-testowy-atb http://www.and-tech.pl/evb43 http://www.microsense.com.pl/index.php/Zestawy-uruchomieniowe/EvB-ATmega-16-32.html Bo można w konkurencyjnej cenie znaleźć podobny zestaw a oferujący większe możliwości, a co za tym idzie więcej "zabawy" (mówię tu o lepszym procesorze - atmega8 to średni model, oraz o lepszych elementach dodatkowych na płytce)
    5) oczywiście, wszystko inne można podłączyć na innych płytkach na pająka, świetnym rozwiązaniem jest też płytka stykowa, na której możesz łączyć jakie tylko chcesz układy w obudowach DIP

    Warto też rozważyć ewentualne dodatkowe materiały, i tak np.
    1. Płytka firmy and-tech w jednej z wersji jest sprzedawana wraz z kursem BASCOM
    2. Płytka firmy atnel możliwa jest do nabycia w komplecie z bardzo dobrym kursem C i 2 przydatnymi programami do pracy z mikrokontrolerami

    Dodatkowo do wszystkich 3 płytek przez mnie zaproponowanych nie jest konieczne posiadanie dodatkowego programatora - zawierają one przejściówkę USB<>RS232 i bootloader umożliwiający wgrywanie programów właśnie tą drogą - do ZL2AVR potrzeba jeszcze programatora (koszty od 20zł, jeśli masz LPT lub od 50zł jeśli LPT nie ma)


    Dziękuje Panie Piotrze(?) za odpowiedź. Przejrzałem inne oferty lecz niestety albo cena była zbyt wysoka jak na mój budżet, lub zestaw był "mniej imponujący" niż ZL2AVR. Mam ogromną chęć poznać świat elektroniki dlatego zadaje taką ilość natrętnych pytań, za które przepraszam. Na allegro znajduję się oferta ZL2AVR złożonego za 149zł + programator ISP pod LPT i myślę, że oferta jest dość atrakcyjna (nr: 1594201669), jak widzę brakuje jedynie portu PS2. Wracając do pytań. Do tych podstawek, można wiedzieć jakie np. wsadzić układy oraz w jakim celu? Posiadam wyświetlacz PC1604LRU-ANH-B, czy nadaję się on do tego zestawu? Dzięki serdeczne za odpowiedzi, pozdrawiam Bartek!
  • Moderator na urlopie...
    1) jakie tylko chcesz, np. dekoder BCD do wyświetlaczy 7-seg (wtedy zamiast 12 linii potrzebujesz tylko 8 do sterowania tymi wyświetlaczami), jakąś pamięć EEPROM i2c, dodatkowy przetwornik a/d d/a, rejestr typu 74hc...

    2) co do lcd to powinien pasować, choć będziesz musiał podłączyć na kabelkach, bo inaczej zasłoni część płytki

    3) co do ogólnie zakupu to określenie "mniej impunujący" jest trochę śliskie. Moim zdaniem np. kolejny cenowo (189 zł) EvB 4.3v4 ATMega32 ECO. http://www.zestawyuruchomieniowe.pl/ jest tylko 40 zł droższy, a zawiera lepszy procesor i ma inne ciekawe bajery, w stosunku do Twojego ZL2AVR:
    - nie ma układu pcf8574 (ekspander IO)
    + za to ma procesor atmega32, który ma 10 pinów więcej i 4x większą pamięć flash na program (w stosunku do atmega8)
    - nie ma układu MAX 232
    + za to ma układ ft232rl -przejściówkę USB<>RS232, która daje podobne (a nawet w pewnym stopniu większe - bo może też pracować jako programator ISP) możliwości, tyle, że za pośrednictwem USB
    - nie ma złącza do klawiatury PS2
    + ma termometr cyfrowy ds18b20 (do ZL2AVR sprzedawca z tego co widzę dołącza termistor)
    + ma pamięć EEPROM at24c02
    + ma zegar czasu rzeczywistego pcf8583 z podtrzymaniem bateryjnym (czyli odlicza czas nawet, gdy płytka jest odłączona od zasilania)
    + ma gniazdo na karty pamięci SD i konwerter napięć (idealne do budowy wszelkich rejestratorów itp.)
    + ma buzzer, 2 potencjometry zamiast 1, konwerter RS485, możliwość używania pinu aref (w ZL2AVR podłączony na stałe...)
    no i poza tym otrzymujesz nowy zestaw na gwarancji, a nie używany, który może mieć jakieś ukryte wady.

    PS. Proszę nie odbierać tego jako reklamę, gdyż inne zestawy są dużo droższe (Firmy Atnel o jeszcze lepszych parametrach kosztuje już 270 zł), a chciałem Koledze pokazać zalety nieco droższego zestawu
  • Poziom 21  
    Dziękuje za wytłumaczenie tego wszystkiego. Po przeczytanie postu kolegi dondu oraz informacji zawartej na stronie internetowej podanej przez niego stwierdziłem iż na razie nie potrzebuje takich zestawów. Zamówiłem na allegro płytkę stykową ZYSCOM 700 pól(1595555046). Do tego na stronie sklepu internetowego znajdującego się koło mnie dodałem do koszyczka następujące przedmioty:

    DIL28 - Podstawka wąska,
    Radiator 9,53mm 22K TO220
    ATMEGA8A-PU
    Potencjometr montażowy 10K
    1K Rezystor(10szt.)
    10K Rezystor(10szt.)
    7805 - 5V/1A Stabilizator napięcia
    Pojemnik na 4 baterie R6
    Podstawka pod baterię litową CR2016 CR2032
    Gniazdo na goldpin 1pin + styki(20szt.)
    Listwa kołkowa 1x16pin (2szt.)
    DS18B20 - Czujnik temperatury (2szt.)
    Gniazdo zasilające DC druk otwór Ø6.3 mm
    Dioda LED 5mm czerwona 60°(5szt.)
    4K7 Rezystor(10szt.)
    100nF - Kondensator ceramiczny(5szt.)
    Sygnalizator elektromagnetyczny 5V 85dB/10mm (buzzer)
    Złącze terminal-block 2pin
    Złącze proste, męskie,10-kołkowe
    Kwarc 12.00 MHz
    Programator dla AVR na USB (USBasp) (29zł + komplet kabli, czy cena jest odpowiednia?)

    Suma cen produktów (brutto) 60,14 zł

    Czy zestaw odpowiedni dla początkującego? Czegoś za dużo, za mało? Jestem otwarty na inne propozycję. Pozdrawiam Bartek.
  • Computer ControlsComputer Controls
  • Pomocny post
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    Miło mi, że moja propozycja zainspirowała Ciebie.

    Trudno mi ocenić czy to wszystko, ponieważ tylko Ty wiesz, co chcesz dokładnie robić i jak sądzę masz już plan w głowie.
    Możesz zrobić schemat, dać nam go pod ocenę i dopiero na tej bazie dokonać zakupów.

    Ale skoro sklep jest koło Ciebie, to gdy czegoś braknie szybko dokupisz.

    Silnikami nie będziesz się na razie zajmował?
    Jeżeli będziesz, to jeden z układów, o których wspominam tutaj: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/silnik-dc_14.html

    Powodzenia!

    Dodano po 5 [minuty]:

    PS.
    A co to za sklep?
    Jest na mojej liście? : http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/gdzie-kupowac.html
    Jeżeli nie to podaj adres zamieszczę go tam.
  • Poziom 21  
    Strasznie pragnę zrobić termometr zamieszczony na elektrodzie, który w głowie mam od kilku miesięcy. Chodzi mi dokładnie o ten: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic811706.html

    Do tego dołożyć buzzer, który dawałby głos po przekroczeniu danej temperatury.
    Co do schematów, przyznam się szczerze, że w ogóle nie umiem ich robić.

    Co do silników, strasznie lubię zabawę z nimi i myślę, że w niedługim czasie zaopatrzę się w kilka sztuk. Zainteresował mnie również temat PWM m.in. do sterowania jasnością diod. Pozdrawiam Bartek.

    Dodano po 1 [minuty]:

    PS Niestety nie posiadasz go. Jest to sklep ElectroPark.

    Dane: ElectroPark.pl

    ul. Strzegomska 49A (bud. B)

    53-611 Wrocław

    e-mail: kontakt(malpa)electropark.pl
  • Pomocny post
    Moderator na urlopie...
    1. weź więcej różnych rezystorów, zwykle cena to ok. 5 zł za 100szt., więc weź sobie różne wartości (oprócz tych 4k7, 10k i 1k): 330r, jakiś mały np. 10r, i koniecznie więcej niż 1 potencjometr
    2. co do sterowania silnikami to polecam scalony mostek h l293d (koniecznie z literką d)
    3. kwarce weź sobie: 11,059200 MHz, 16MHz, 32760 Hz (zegarkowy)
    4. kup jeszcze sobie tranzystory bc548 i bc556 (bez nich nie radze uruchamiać buzzera :D)
    5. kondensatory jeszcze koniecznie po min. 2 szt. 27p, 22p, 33p (do dostrajania kwarców)
    6. parę diod 1n4148
    7. koniecznie jakieś microswitche
    8. sporo drutu
    9. do tego jakiś lcd 16*2 (chyba że wykorzystasz ten, który masz)
    to tyle na bardzo szybko, potem możesz sobie dokupować, z pewnością zainteresują Cię kostki pcf8583/pcf8563 (zegarek, ten drugi bardziej lubię) i at24cxx (pamięci eeprom)
    ale to co napisałeś na początek powinno wystarczyć

    Choć moje osobiste zdanie jest takie, że najlepsza jest jakaś prosta płytka testowa i do tego dopiero stykówka (tak żeby mieć procesor i stale używane układy już podłączone do zasilania itp.), bo czasem wystarczy przeskoczyć jedną nóżkę i może nic się nie stać, a możemy coś upalić...
  • Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    Bartek.k.k napisał:
    Co do schematów, przyznam się szczerze, że w ogóle nie umiem ich robić.

    To naprawdę proste: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/kicad-projektowanie-schematow-i-pytek.html

    Dodano po 9 [minuty]:

    piotrva napisał:
    8. sporo drutu

    Na przykład przewód telefoniczny wielożyłowy z drutami, a nie linką (musi być sztywny, bo łatwiej ze stykówką pracować).
    Choć linka także się przydaje do innych celów.
  • Poziom 21  
    piotrva napisał:
    1. weź więcej różnych rezystorów, zwykle cena to ok. 5 zł za 100szt., więc weź sobie różne wartości (oprócz tych 4k7, 10k i 1k): 330r, jakiś mały np. 10r, i koniecznie więcej niż 1 potencjometr
    2. co do sterowania silnikami to polecam scalony mostek h l293d (koniecznie z literką d)
    3. kwarce weź sobie: 11,059200 MHz, 16MHz, 32760 Hz (zegarkowy)
    4. kup jeszcze sobie tranzystory bc548 i bc556 (bez nich nie radze uruchamiać buzzera :D)
    5. kondensatory jeszcze koniecznie po min. 2 szt. 27p, 22p, 33p (do dostrajania kwarców)
    6. parę diod 1n4148
    7. koniecznie jakieś microswitche
    8. sporo drutu
    9. do tego jakiś lcd 16*2 (chyba że wykorzystasz ten, który masz)
    to tyle na bardzo szybko, potem możesz sobie dokupować, z pewnością zainteresują Cię kostki pcf8583/pcf8563 (zegarek, ten drugi bardziej lubię) i at24cxx (pamięci eeprom)
    ale to co napisałeś na początek powinno wystarczyć

    Choć moje osobiste zdanie jest takie, że najlepsza jest jakaś prosta płytka testowa i do tego dopiero stykówka (tak żeby mieć procesor i stale używane układy już podłączone do zasilania itp.), bo czasem wystarczy przeskoczyć jedną nóżkę i może nic się nie stać, a możemy coś upalić...


    1. Dodane
    2. Ze względu na brak silniczków na razie sobie odpuszczę.
    3. Dodane
    4. Niestety nie ma :(
    5. Tak jak wyżej
    6. Dodane 10szt.
    7. Dodane 2 szt.
    8. Mam 10m kabli od domofonu
    9. Posiadam PC1604LRU-ANH-B. Wyczytałem, że to wyświetlacz graficzny 4x20 znaków, lecz nie wiem czy będzie dobry.
  • Moderator na urlopie...
    lepsze są jako źródło drutu skrętki do kabli sieciowych UTP - mają więcej żył i w sumie wychodzi do nieco taniej

    Dodano po 3 [minuty]:

    Nie mają takich tranzystorów? Biednie zaopatrzeni...
    to kup w takim razie sobie bc337 i bc327
  • Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    Co do wyświetlacza PC1604LRU-ANH-B niestety nie mam wiedzy. Może ktoś inny?
    A ode mnie prezencik w postaci 26 punktów (by dobić do 50 pkt), bo mogą Ci się przydać na początku Twojej przygody z mikrokontrolerami :-)
  • Poziom 21  
    Witajcie z powrotem, zoptymalizowałem listę zakupów do rzeczy, które mi się przydadzą, a nie będą leżeć. Poniżej koszyk części dla początkujących(wg. mnie) elektroników, którzy zamierzają podbić świat swoimi układami :->

    Zestaw ZL2AVR - kilka pytań Zestaw ZL2AVR - kilka pytań Zestaw ZL2AVR - kilka pytań

    Od siebie na koniec pragnąłbym wiedzieć jak podłączyć programator pod płytkę stykową do atmegi, aby ją zaprogramować.

    PS Czy ten programator obsługuje mikroprocesory ATTiny?
  • Moderator na urlopie...
    tak, obsługuje.
    Co do podłączenia to podpinasz do atmegi zasilanie (GND i AGND do masy, VCC i AVCC do zasilania +5V), a następnie linie z programatora (MOSI, MISO, SCK, RST) do odpowiednich wyprowadzeń mikrokontrolera (dane znajdziesz w karcie katalogowej)
    PS. na screenach widzę po 1 sztuce rezystorów :D
  • Poziom 21  
    dondu napisał:
    Piny:
    MISO
    MOSI
    SCK
    RESET
    i oczywiście Vcc + GND

    oraz dobre praktyki to:
    AVCC do VCC
    AREF przez kondensator 100nF do masy


    http://www.sibit.pl/download/avr_prog/instrukcja.pdf


    piotrva napisał:
    tak, obsługuje.
    Co do podłączenia to podpinasz do atmegi zasilanie (GND i AGND do masy, VCC i AVCC do zasilania +5V), a następnie linie z programatora (MOSI, MISO, SCK, RST) do odpowiednich wyprowadzeń mikrokontrolera (dane znajdziesz w karcie katalogowej)
    PS. na screenach widzę po 1 sztuce rezystorów :D


    Dziękuje bardzo. Co do rezystorów są to komplety, paczki po 10 szt. Jeszcze mam takie pytanie, już wiecie, że strasznie chciałbym zbudować ten termometr lecz z funkcją przesyłu danych do komputera, więc czy jest dorzucić gniazdo D-SUB? Czy potrzeba oprócz tego jakieś części, czy wystarczy tylko gniazdo? Jeszcze raz chciałbym podziękować za udzielanie odpowiedzi na moje upierdliwe pytania. Pozdrawiam Bartek!
  • Poziom 21  
    dondu napisał:


    O dziwo układ MAX232 nie jest taki drogi, myślałem że ceny tych podzespołów będą kosztować powyżej 10zł. Co do schematu z linku http://www.coolcircuit.com/circuit/rs232_driver/max232.gif zrozumiałem go dobrze, lecz patrząc na schematy nie pojmuje co do czego połączyć.

    Zestaw ZL2AVR - kilka pytań

    Mamy schemat układu MAX232, są tam oznaczenia C6, których nie ma w serwisówce tego układu. Zaznaczyłem w sumie wszystkie piny, których nie wiem gdzie podłączyć. Czy możecie koledzy na realnym zdjęciu kładu oznaczyć lub chociaż przybliżyć co gdzie podłączyć?

    Zestaw ZL2AVR - kilka pytań

    Zestaw ZL2AVR - kilka pytań
  • Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    Moim zdaniem za bardzo wybiegasz w przyszłość.
    Kup te elementy i zacznij od zapalenia diody itp.

    Gdy dojdziesz do komunikacji po RS wtedy przyjdzie czas na numery tych nóżek.

    Ja także byłem kiedyś niecierpliwy strasznie, nie mogąc się doczekać rezultatów. Ale spokojnie, wszystko po kolei :)
  • Poziom 21  
    dondu napisał:
    Moim zdaniem za bardzo wybiegasz w przyszłość.
    Kup te elementy i zacznij od zapalenia diody itp.

    Gdy dojdziesz do komunikacji po RS wtedy przyjdzie czas na numery tych nóżek.

    Ja także byłem kiedyś niecierpliwy strasznie, nie mogąc się doczekać rezultatów. Ale spokojnie, wszystko po kolei :)


    Niestety to moja wada wrodzona. Szybkość i ciekawość :-> Chyba już kartki z pytaniami mi się kończą. Czy mogę wziąć zestaw kondensatorów o takich parametrach: 1uF/100V, 4.7uF/400V. Niestety w sklepie nie mają np. 1uF/10V itd. Liczba voltów po ukośniku oznaczają do jakiego napięcia mogą służyć?
  • Moderator na urlopie...
    to napięcie maksymalne,
    a nie zastanawiałeś się nad innym sklepem, gdzie mają jaki-taki asortyment?
  • Poziom 21  
    Zastanawiałem się, ale czy jest sens płacić 15-to krotność ceny towaru za przesyłkę? Na dzień dzisiejszy to co mają to wystarcza do tego sklep mam 1km ode mnie, więc osobiście w słoneczną pogodę mogę podejść i odebrać części. Chyba, że cena jest mniejsza dla np. kondensatora do 10V niż do 100V, ale to pewnie różnica groszowa, więc nie ma co sobie głowy zawracać. To chyba koniec moich natrętnych pytań. Pewnie za kilka dni znów utworze tematy z moimi pytania dotyczącymi podłączenia tego wszystkiego. Temat uważam za rozwiązany, moje wątpliwości zostały rozwiane a pieniądze zaoszczędzone. Wątek zostawię otwarty, może jakiś początkujący elektronik również będzie miał dylemat. Pozdrawiam i dziękuje gorąco, Bartek!
  • Poziom 13  
    Witam
    Przeglądałem elektrode i postanowiłem tutaj kolegów zapytać bo widzę, że są w temacie.
    Przymierzam się do zakupu zestawu uruchomieniowego EvB4.3V4 DELUX http://www.zestawyuruchomieniowe.pl/product.php?id_product=10, nadmienię, że będzie to mój pierwszy programator do nauki.
    Oczekuję od niego przedewszystkim bezproblemowego działania, żeby nie tracić czasu na "zabawę" z uruchomieniem samego programatora, a odrazu móc zająć się nauką programowania (kupuję podłączam i mogę działać).
    Nadmienię, że programator ma być podłączony do laptopa (poprzez USB) z systemem windows XP (oraz drugi komputer z widows 7).
    Czy mają koledzy dośwadczenie z tym zestawew i powyższymi systemami?
    Pozdrawiam
  • Moderator na urlopie...
    Tak, zestaw bardzo fajny, współpracuje bez żadnych problemów z wszystkimi windowsami od xp w górę.
    I jest jak kolega pisze: kupujesz, podłączasz i dzialasz