Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wasze wykrywacze metali i nie tylko

06 May 2011 08:44 21404 55
NDN
    Anonymous
    Anonymous  
  • NDN
    Madrik
    moderator of Robotics
    Taki od 400zł.

Wymienne cewki do różnych warunków, selektywność metali. mocna konstrukcja.
    Warto sprawdzić portale poszukiwaczy militariów co polecają.

Ale wykrywacz do 200zł to będą tylko wyrzucone pieniądze.
    Tu akurat jakość wykonania ma zasadnicze znaczenie dla wyników.

Dobrze wyglądają tylko w opisach na allegro.
    Jak sprawdzisz testy użytkowe tych konstrukcji, to się złapiesz za głowę, jak można takie chłamy ludziom wciskać.

Poczytaj trochę o zasadach działania wykrywaczy, a szybko się przekonasz co w opisach odbiega od normy i na co zwracać uwagę.

Za średniej jakości detektor, trzeba dać ok. 600zł lub więcej.
    Sam sobie powiedz, co można dostać za 1/3 tej ceny?
    bmserwis
    Level 36  
    Nie nie ma, porządny wykrywacz metalu kosztuje koło 1000zł. Poczytaj sobie fora poszukiwaczy, a nie idziesz na łatwiznę.
    Madrik
    moderator of Robotics
    Pomijając jakość tego "ustrojstwa", weź sobie talerzyk o średnicy tej cewki i zobaczy ile czasu zajmie ci przeszukanie taką cewką niedużego trawnika 10x10m. ;)
    Rzetelne przeszukanie, wg systemu poszukiwawczego, a nie "pomachanie" nad trawą, jak to dla efektu pokazują na filmikach.

Poza tym, takim ustrojstwem może znajdziesz rurociąg "Przyjaźń", ale z czymś drobniejszym lub mało żelaznym będzie spory kłopot.

J/w polecam fora dla poszukiwaczy.

Z tym, że z góry uprzedzam, że poszukiwanie militariów to poważna sprawa. Najpierw całe tygodnie i miesiące w bibliotekach dla ustalenia miejsc, gdzie warto szukać, z możliwie dużą dokładnością. Dopiero potem szukanie w wyselekcjonowanym rejonie. Inaczej można przeszukać cały las i nic nie znaleźć, bo się okaże, że w czasie bitwy w miejscu lasu było pole... A las rósł tam, gdzie teraz jest łąka. ;)
    Anonymous
    Anonymous  
  • NDN
    gwidon997
    Level 24  
    Jak na początek w sam raz, brakuje mu tylko dyskryminacji, bedziesz kopał za byle złomem.
    Anonymous
    Anonymous  
    bmserwis
    Level 36  
    Odnośnie właśnie Garretów w którymś archiwalnym numerze Odkrywcy były ich testy, 250 da się kupić do około 1000zł i szczerze polecam.
    Tutaj nie ma cudów nie da się po prostu kupić niczego sensownego w niższej cenie, chyba, że chcesz się namachać łopatą za każdym żelastwem.
    Anonymous
    Anonymous  
    igorrr
    Level 15  
    Witaj. Wykrywaczy mam kilka , dynamiki , statyki , ramy i two boxa , to moja wielka pasja.
    Na początek też polecam ci Ace150 , lub jeżeli masz smykałkę do elektroniki to polecam budowę Tesoro Eldorado z sondą DD , wbrew pozorom łatwo to wszystko uruchomić , nie wzbudza się na mokrej trawie i ze względu na rozmiar sondy (ok 30 cm ) zasięgi ma rewelacyjne , większe niż Rutus Proxima za 1500zł ( Rutusa też posiadam to wiem ).
    Warunek budowy eldorado to dostęp do oscyloskopu dwukanałowego i ok 200zł na części.
    Tu masz forum poświęcone budowie tego wykrywacza.

http://www.forum.xplorator.pl/index.php

Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    hipek99
    Level 20  
    Fischera F2 dobra sprawa lecz osobiście jestem zwolennikiem garretta.
    Właśnie kończę zbieranie kasy na GARRETT GTI 2500 :angel:

Na temat wykrywacza Anticus na forach są podzielone zdania.
    Widząc filmik i zasięgi np "Samochód osobowy - zasięg maksymalny, 130 cm" :D
    to bym się skusił na niego jeśli był by o 100zł tańszy :)

Warto byłoby przetestować go z kanarkiem.

http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=aqoP8Ob7hGo
    Anonymous
    Anonymous  
    hipek99
    Level 20  
    W mojej okolicy nie ma godnych już miejsc, wszystko przeszukane.
    Zatrzymałem się jak na razie w pewnym miejscu na terenie oflagu IIc Woldenberg ale i tam już powoli nie ma co szukać.

Planuję wypad na lasy Gorzowskie.

Jakim wykrywaczem chodzisz?
    Anonymous
    Anonymous  
    igorrr
    Level 15  
    Motronic - Co do Proximy to dobry głęboki wykrywacz , jeżeli chodzi o tryb dynamiczny myślę że spokojnie można go uznać za klasę średnią + , tylko gdyby waga \ wyważenie byłoby lepsze .
    Natomiast statyk nie podpadł mi do gustu , bo kanał audio działa bez żadnej dyskryminacji (piszczy na wszystko ) dopiero na wyświetlaczu możemy się zorientować z czym mamy do czynienia. Jak wejdziemy w zaśmiecony teren to na statyku mamy dyskotekę.
    Porównywałem Proximę (1480zł) z Garrettem 1350 (2300zł) i oba wypadły podobnie.
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    hipek99
    Level 20  
    A czemu nie?
    ta poszła prawie za 110zł
    https://obrazki.elektroda.pl/5782257600_1304847046.jpg
    Tydzień chodzenia i możesz spokojnie zarobić 500 zł jeśli będziesz miał cierpliwość i dobre miejsce.
    Zobacz sobie na allegro mniej więcej co za ile idzie np guziki. http://allegro.pl/militaria-guziki-wojskowe-1116?order=t&price_from=&price_to=
    Anonymous
    Anonymous  
    igorrr
    Level 15  
    Ha ha dobre , cztery tygodnie i dwa tysiące zł .
    Pomijając aspekty moralne sprzedaży wykopków , to czy ktoś z was zarobił jakąś większą sumę w ten sposób ?
    Chociaż tysiąca w rok ?
    bmserwis
    Level 36  
    Piszcie, piszcie US tylko czeka :)
    hipek99
    Level 20  
    igorrr wrote:
    Ha ha dobre , cztery tygodnie i dwa tysiące zł .
    Pomijając aspekty moralne sprzedaży wykopków , to czy ktoś z was zarobił jakąś większą sumę w ten sposób ?
    Chociaż tysiąca w rok ?

Chodzisz z wykrywaczem?
    łatwo powiedzieć cztery tygodnie, trudniej zrobić. Poza tym wszystko zależy od fantów jakie wykopujesz. Początkujący będzie same śmiecie głównie targał.

W sumie widzę mało wiesz o fachu. Pozdrawiam.