Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Egzamin Zawodowy Technik Elektronik - Etap Praktyczny - czerwiec 2011

marekzs3 06 May 2011 20:31 107477 538
NDN
    Anonymous
    Anonymous  
  • NDN
    sebek3
    Level 30  
    Przejrzyj ostatnie kilka stron tego tematu.
  • NDN
    przyjacielkuternogi
    Level 13  
    Ja egzamin zdaje dopiero za rok i mam pytanie...czy ten wykaz założeń (te punkty jak pisać egzamin) to można było mieć ze sobą czy uczyliście się tego na pamięć ?
    PWEITI
    Level 11  
    przyjacielkuternogi wrote:
    Ja egzamin zdaje dopiero za rok i mam pytanie...czy ten wykaz założeń (te punkty jak pisać egzamin) to można było mieć ze sobą czy uczyliście się tego na pamięć ?

Tego jak zdać egzamin uczą w IV klasie technikum mianowicie na przedmiocie o nazwie "specjalizacja", (przynajmniej w moim przypadku tak bylo). Wykazu dzialan i tym podobnych naucza Ciebie na lekcjach. Na podstawie wiadomosci wyniesionych z lekcji piszesz egzamin zawodowy. Osobiscie polecam zrobienie sciagi :D , bo wiadomo stres swoje robi a zeby zdac egzamin trzeba miec 75%.

Pozdrawiam
    przyjacielkuternogi
    Level 13  
    Szczerze mówiąc ta "specjalizacja" to ciekawa rzecz. U mnie w szkole raczej czegoś takiego nie ma. W IV klasie są tylko: automatyka, urządzenia cyfrowe, pracownia elektronicznych układów cyfrowych i jakieś programowanie mikrokontrolerów czy jakoś tak :)
    sebek3
    Level 30  
    przyjacielkuternogi
    Ale mówisz o technikum elektronicznym ?
    Konrad Kl.
    Level 14  
    U mnie w technikum specjalizacja polegała na wybraniu specjalizacji to znaczy do wyboru było: automatyka przemysłowa lub sieci komputerowe. Mówienie o egzaminie zawodowym na specjalizacji u mnie to był by chyba istny cud.
    ElektroShock
    Level 12  
    My mieliśmy specializację urządzenia audiowizualne i jako ,że telewizję omawialiśmy na urządzeniach bardzo dokładnie to na specjalizacji robiliśmy tylko egzaminy .Za co jestem wdzięczny nauczycielowi :) I mam nadzieje ,że to zaowocuje dyplomem(oby :) )

Ps. Wie ktoś może czy na dyplomie technika widnieje też specjalizacja?
    przyjacielkuternogi
    Level 13  
    sebek3 wrote:
    przyjacielkuternogi
    Ale mówisz o technikum elektronicznym ?

oczywiście
    ....
    a to w końcu jak to jest z tą specjalizacją, to mogę jakoś się ukierunkować, czy to tylko jakiś pic na wodę jest ? Generalnie, na czym polega specjalizacja w waszych szkołach ?
    PWEITI
    Level 11  

....
    a to w końcu jak to jest z tą specjalizacją, to mogę jakoś się ukierunkować, czy to tylko jakiś pic na wodę jest ? Generalnie, na czym polega specjalizacja w waszych szkołach ?

Nie wiem jak w innych szkolach ale w mojej to byl pic na wode. Powiem Ci ze ten caly egzamin zawodowy jest picem na wode, ktory do niczego sie nie przyda, nawet na studia w kierunku elektronicznym jestes tak samo rekrutowany jak licealista z tym ze on np. ma matematyke i fizyke rozszerzona a ty jestes udupiony i tyle...

Pozdrawiam
    CzeQ
    Level 11  
    Wszystko zależy od szkoły ;) My się specjalizowaliśmy w graniu w 'pana' ;D ogólnie nie bylo mowy o czymś takim jak przygotowanie do egzaminu ;) kilka razy nauczyciel rzucił nam arkusze zebyśmy sobie pokminili co i jak, ale nie tłumaczył już jak je zrobić, stąd ta fenomenalna zdawalność później ;D
    Konrad65
    Level 14  
    PWEITI wrote:

....

Nie wiem jak w innych szkolach ale w mojej to byl pic na wode. Powiem Ci ze ten caly egzamin zawodowy jest picem na wode, ktory do niczego sie nie przyda, nawet na studia w kierunku elektronicznym jestes tak samo rekrutowany jak licealista z tym ze on np. ma matematyke i fizyke rozszerzona a ty jestes udupiony i tyle...

Pozdrawiam

Tylko nie mów ,że chodziłeś do elektryka w Siedlcach bo właśnie tam, złożyłem papiery :(
    przyjacielkuternogi
    Level 13  
    Nie przejmujcie się. U mnie także zdawalność tego egzaminu wynosi średnio 3 osoby na całą szkołę (mówię o technikum elektronicznym - przeważnie około 20 osób w klasie). Co do matury to macie rację, że przedmioty zawodowe zajmują tyle czasu że nie ma kiedy uczyć się matematyki i fizyki. Wracając do tematu egzaminu powiedzcie czy ten dyplom brany jest faktycznie pod uwagę przy rekrutacji do pracy, czy pracodawca nie zwraca na to uwagi. Napewno macie jakiś starszych o pare lat znajomych którzy mają lub nie mają tego papierka a i tak pracują w zawodzie.
    ElektroShock
    Level 12  
    Owszem ma ale jak masz uprawnienia to w sumie czasem można obejść się bez dyplomu (zależy czy to oblegane stanowisko.Mój kolega ma papier i dzięki temu go przyjęto jeden znowu nie ma i dostał się na utrzymanie ruchu.Po prostu los...
    marcino_16
    Level 14  
    Jest już jakiś klucz odpowiedzi do praktycznego?
    CzeQ
    Level 11  
    nieee ma, to jakiś kawałek czasu po wynikach będzie dopiero jak wybiora przykładowe fragmenty z prac ;) teraz to tylko czekać do tego sierpnia ;P matura jest :D SEP jest :D brakuje tylko technika ;)
    ElektroShock
    Level 12  
    CzeQ dokładnie :) a jakie masz kategorie ?
    CzeQ
    Level 11  
    Ja narazie tylko E, eksploatacja i konserwacja punkty: 2,9,10 kiedyś dorobi się więcej ;D
    przyjacielkuternogi
    Level 13  
    CzeQ wrote:
    Ja narazie tylko E, eksploatacja i konserwacja punkty: 2,9,10 kiedyś dorobi się więcej ;D

chyba raczej 2,7,10 :) U mnie egzamin SEP był tragicznie łatwy i trudno było to nazywać egzaminem :)

a tak wogóle to miałem jeszcze zapytać o jedną rzecz z tego tematu. O co chodzi z tą miarą logarytmiczną i liniową ? U mnie w szkole dobiera się działkę jak komu wygodnie albo tak aby charakterystyka miała kształt. Może ktoś dokładnie objaśnić o co chodzi ?
    CzeQ
    Level 11  
    2. urządzenia, instalacje i sieci elektroenergetyczne o napieciu nie wyższym niż 1kV;

9. elektryczne urządzenia w wykonaniu przeciwwybuchowym;

10. aparatura kontrolno-pomiarowa oraz urządzenia i instalacje automatycznej regulacji, sterowania i zabezpieczeń urządzeń i instalacji wymienionych w pkt. 2,9.

więc 2,9,10 :D
    11zywiec11
    Level 11  
    to chyba ja rozpętałem tą burze logarytmowo-liniową :D
    michalik12 wrote:
    logarytmiczna zmienia się potęgowo np 0:10:100:1000:10000 itd.
    a tak dokładnie to bez zera, czyli np 0.01:0.1:1:10:100:1000 itd
    bo log(0) daje "minus nieskończoność"

ciekawostka: tak wygląda wykres z egzaminu w osiach liniowych

a tak w dwukrotnie log
    ElektroShock
    Level 12  
    11zywiec11 druga charakterystyka nie powinna być logarytmiczna tylko pół-logarytmiczna.Częstotliwość na logarytmie a rezystancję na liniowej.wtedy wychodzi podobnie jak na podwójnie liniowej.
    11zywiec11
    Level 11  
    ElektroShock wrote:
    11zywiec11 druga charakterystyka nie powinna być logarytmiczna tylko pół-logarytmiczna.Częstotliwość na logarytmie a rezystancję na liniowej.wtedy wychodzi podobnie jak na podwójnie liniowej.
    nie rozumiem dlaczego wg. ciebie nie powinna być podwójnie log, przecież na podwójnie log wszytkie dane dobrze widać (poza tym dane podane w arkuszu można uznać że obydwie są w skali log) a ze skali liniowej mało co można odczytać a z pół-log to jeszcze gorsza kaszana wychodzi
    ElektroShock
    Level 12  
    Nie gorsza kaszana tylko ładny wykres :) Jak tak patrze to większość wykresów robi się na pół-logarytmicznej. Zwłaszcza z częstotliwością gdzie jest duży zakres danych ale rezystancje po co? Masz wszystko ładnie nawet na liniowej. A z ciekawości jak zrobiłeś na egzaminie bo ja pół-logarytmicznie.
    dezmontnikus
    Level 21  
    Tak nawiasem... kiedy wyniki tegorocznego egzaminu? 26 sierpnia?
    11zywiec11
    Level 11  
    ElektroShock wrote:
    A z ciekawości jak zrobiłeś na egzaminie bo ja pół-logarytmicznie.
    ja zrobiłem podwójnie log
    ElektroShock
    Level 12  
    Dobra Panowie nie ważne wszystko w rękach naszych egzaminatorów,a w zasadzie to i tak pewnie sprawdzone :) 11zywiec11 i tak jesteśmy jedyni którzy w ogóle wpadli na pomysł(ciekawe czy dobry) ,żeby użyć podziałki log.