Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VECTRA B X18XE słabe ładowanie przy wilgotnej pogodzie

07 Maj 2011 21:22 2019 3
  • Poziom 20  
    Witam.

    Mam problem z vectrą b 1.8 16v '96 (x18xe), dotyczacy ładowania. Mianowicie gdy jest ładna pogoda słoneczna sucha to wszytko jest OK. Gdy pogoda jest nieciekawa tj. wilgotne powietrze, deszcz itp. jest taka sytuacja że przy dojeździe do skrzyżowania podświetlanie przygasa, wycieraczki wolno chodzą itp. ewidentnie jest za małe napięcie. Przejedzie sie kilka metrów i wraca do normy.

    Na luzie alternator ma napięcie 14.5V niezalżenie od obrotów, myślałem że może altek siada ale był ok, jednynie łożyska wymione bo troche głośno chodziły.
    Ponadto był wymieniony pasek na GATES i rolka napinacza niestety bo były zużyte ale ale przed i po wymianie było i jest ten sam problem.

    W czym może byc problem?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 15  
    Najpierw oczyść zaciski na akumulatorze.Następnie posprawdzaj lub oczyść z nalotu podłączenie instalacji- główny przewód zasilający od akumulatora .Alternator sprawdż pod obciążeniem bo napięcie to będzie miał w normie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 20  
    Klemy i przedowy do nich podłączone też wyczyściłem, altek jest firmy Delco Remy.

    Czy uszkodzony mostek ma takie objawy jak wyżej pisałem? Nie sprawdzili by go w punkcie regeneracji?

    Z włączonymi wszystkimi odbiornikami napiecie na altku wynosi 14.2