Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PROBLEMY Z TICO - Nie chce odpalić, brak iskry

hubista 07 May 2011 21:41 6252 9
  • #1
    hubista
    Level 9  
    Witam kupiłem niedawno Tico z 1996 roku w gazie. Mam z nim problem ponieważ, na początku w ogóle nie chciał odpalić i nie było iskry więc przeczyściłem styki w kopułce i odpalił tylko nie chciał wchodzić na obryty ponieważ gdy dodałem
    gazu to go dławiło i gasł, kupiłem nową kopułkę, palec rozdzielacza i nowe świece zamontowałem to wszystko, tikacz odpalił bez problemu. Przejechałem się nim kilka razy, zgasiłem go a po około godzinie odpaliłem ale zaraz zgasł i nie chce w ogóle odpalić. Patrzyłem i znów ma iskry na żadnej świecy, brałem nawet bezpośrednio od cewki zapłonowej, sprawdziłem wszystkie przewody i nic, przeczyściłem masę przy cewce zapłonowej lecz nic to nie zmieniło. Co może być przyczyną? Proszę o pomoc i z góry dziękuję![/b]
  • #2
    Aleksander_01
    Level 42  
    Aparat zapłonowy. Kup używkę i po problemie.
  • #3
    kolodziej_prezes
    Level 14  
    czujnik położenia wału.
  • #4
    wicio84
    Level 11  
    tak jak kolega napisał, sprawdź sobie omomierzem rezystancję czujnika położenia wału korbowego.
  • #5
    zydanet83
    Level 14  
    Sprawdź przewody, i to co wyżej koledzy wspominali .... no o zlustruj sobie gaźnik. Z tego co pamiętam często się syfi , może trzeba go wyregulwac itp.
  • #8
    hubista
    Level 9  
    Kopułkę i palec kupiłem nowe już pisałem lecz nic to nie dało, być może że to właśnie ten moduł. Ale z drugiej strony sprawdzałem na nim omomierzem z danymi z internetu 425...525Ω i wychodziło że jest dobry, przerwa też jest dobra sprawdzałem szczelinomierzem wynosi 0,25mm więc sam już nie wiem. A co sądzicie o cewce zapłonowej? Za wszystkie odpowiedzi dziękuje.
  • #9
    Doktorr
    Level 35  
    Podłuż używkę (aparat) jak ci koledzy radzą a nie rozbijaj nawozu na atomy.
  • #10
    hubista
    Level 9  
    Kupiłem używany aparat zapłonowy zamontowałem i Tico bardzo dobrze chodzi:D. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, temat uważam za zamknięty!

    Moderated By Błażej:

    Quote:
    temat uważam za zamknięty!

    Spojrzeć w dół ekranu i nacisnąć przycisk zamykający dyskusję, to już za trudne?