logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o sprawdzenie zgodności płytki PCB ze schematem ideowym.

andrew954rr 08 Maj 2011 18:55 2217 7
REKLAMA
  • #1 9485487
    andrew954rr
    Poziom 2  
    Witam. Zaprojektowałem za pomocą programu ExpressPCB płytkę wzmacniacza na kości TDA7294 w układzie mostkowym na podstawie schematu z noty katalogowej producenta. Jednak nie mam pewności czy zrobiłem to poprawnie i czy płytka nie posiada żadnych błędów. Sprawdzałem kilka razy i wydaje mi się że nic nie pomyliłem. Pomyślałem że dobrze by było gdyby to jeszcze ktoś sprawdził. Dlatego zwracam się z prośbą do Was. Jeśli zauważycie jakieś błędy to byłbym wdzięczny za odpowiedź.
    A oto screen płytki:

A poniżej schemat ideowy:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9485575
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Podstawowym błędem jest prowadzenie masy.

Gniazdo wejściowe sygnału IN i jego masa powinna być podłączona bezpośrednio do wyprowadzeń 1,4 wzmacniacza.
    Dopiero później doprowadzone do punktu wspólnego blisko kondensatorów filtrujących zasilanie.

Również niepotrzebnie prowadzisz po całej płytce ścieżki do gniazda OUT.
    Czym bliżej końcówek wzmacniaczy tym lepiej.

Na płytce masz połączone wyprowadzenia 5,6 a na schemacie tego połączenia brakuje.

Przez niewielką reorganizację elementów pozbędziesz się większości zworek, a ścieżki będą prostsze.
    I nie zapomnij o jak najszerszej powierzchni masy.
  • REKLAMA
  • #3 9485751
    andrew954rr
    Poziom 2  
    Tak podejrzewałem że coś z prowadzeniem masy będzie nie tak ale szczerze mówiąc nie wiedziałem na czym polega jej poprawne prowadzenie.
    Dzięki za cenne uwagi.
    Dodam tylko że wyprowadzenie 5 nie pełni w układzie żadnej funkcji dlatego 6 jest z nim połączone.

I jeśli mógłbyś mi wyjaśnić co na celu ma jak największa powierzchnia masy?
    W niektórych płytkach widziałem że niektóre ścieżki wypełniają całą wolną powierzchnię na płytce tylko nie wiem co to ma na celu.
  • Pomocny post
    #4 9488523
    marco47
    Poziom 41  
    Wolisz się przedzierać krętą, wąską, pokrytą krzakami i drzewami ścieżką, czy szeroką i gładką drogą? :D

To jest takie porównanie drogi jakie musi przejść prąd wracający po wykonaniu pracy w układzie elektronicznym.

Oczywiście jest wiele innych przyczyn dla których ważne jest stosowanie szerokiej powierzchni masy na projektowanej płytce, o których możesz poczytać w odpowiedniej literaturze.
  • REKLAMA
  • #5 9491328
    andrew954rr
    Poziom 2  
    A co myślisz o takim rozwiązaniu?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9492927
    marco47
    Poziom 41  
    Rozwiązanie z szeroką powierzchnią masy już jest lepsze.
    Ale nie zastosowałeś się do wcześniejszych wskazówek jak powinna masa biegnąć od wejścia sygnału IN do jego wyjścia OUT.

Musisz sobie wyobrazić że doprowadzasz zewnętrzny sygnał do wejścia IN, i w tym miejscu podłączasz masę z poprzedniego modułu.
    Teraz ścieżka masy wraz ze ścieżką sygnałową dochodzi do wzmacniacza.
    Tam sygnał zostaje wzmocniony i wysłany do wyjścia OUT, a masa cały czas biegnie obok wzmacniacza aby odprowadzać od niego wykorzystany prąd jaki był użyty przy wzmocnieniu sygnału wejściowego.
    Dlatego ścieżka masy musi być coraz szersza i powinna prowadzić bezpośrednio do gniazda wyjściowego i gniazda zasilania.

Oczywiście opis jest trochę podkolorowany, ale chyba łapiesz jak to powinno przebiegać w rzeczywistym układzie.
  • #7 9493252
    andrew954rr
    Poziom 2  
    Tylko ze to jest wzmacniacz w układzie mostkowym. W tym przypadku głosnik jest podłączany miedzy wyjścia obu TDA a nie jak w przypadku standardowych (niezmostkowanych) układów między wyjście a masę dlatego też wyjście OUT nie ma połączenia z masą. Jedna kość podaje na wyjście sygnał o odwróconej fazie a druga nie.
  • Pomocny post
    #8 9493384
    marco47
    Poziom 41  
    To nie ma znaczenia, czy to układ mostkowy czy zwykły układ wzmacniacza.

Masa musi być tak prowadzona jak pisałem wcześniej.

Zresztą najlepiej sprawdzić to w układzie rzeczywistym.
    Najpierw zrób płytkę taką jak masz teraz.

Jeżeli będziesz miał jakieś dziwne zachowanie układu, to będziesz wiedział gdzie szukać problemów :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprojektował płytkę PCB wzmacniacza na kości TDA7294 w układzie mostkowym, ale ma wątpliwości co do poprawności wykonania. Otrzymał wskazówki dotyczące prowadzenia masy, które powinny być podłączone bezpośrednio do wyprowadzeń wzmacniacza, a nie prowadzone po całej płytce. Zwrócono uwagę na konieczność szerokiej powierzchni masy, co poprawia jakość sygnału i zmniejsza zakłócenia. Użytkownik zadał pytania dotyczące poprawności prowadzenia masy oraz zastosowania szerokiej powierzchni masy, a także wyjaśnił, że w układzie mostkowym głośnik jest podłączany między wyjściami obu kości. Ostatecznie zasugerowano, aby najpierw zrealizować projekt i obserwować zachowanie układu w praktyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA