Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Kupię]Inwerter SAMPO YPWBGL670IDG

siewior 08 May 2011 21:38 4049 7
    siewior
    Level 10  
    Witam,

potrzebuję nowy inwerter do monitora dotykowego ELO Touchsystems ET1747L o symbolu takim jak w temacie SAMPO YPWBGL670IDG. Rozsądne propozycje na maila

Pozdrawiam,
    Łukasz Siewior
    lisek
    Service technician RTV
    Jedyne co znalazłem to Chiny i cena 13$ (z vatem)
    Link_Original SAMPO YPWBGL670IDG

Preferują płatność Pay-Pal,ale nie wiem czy ślą do PL.
    W EU /i w UK nie bardzo popularny > cena na monitor jak za 17 wysoka chca 400Ł
    Jak patrzyłem cena w USA..ok.700$

Comasz za uszkodzenie i jakie tam elementy (scalak) .Sampo invertory swego czasu były popularne popularny w monitorach LCD

siewior
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź, niestety w takim razie nie opłaca mi się nic z tym robić. Nie znam się na tym aż tak, po prostu monitor włącza się na jakiś 2 sec i podświetlenie matrycy wyłącza się. Sam monitor działa, bo jak poświecę latarką pod kątem to widać wszystko. Próbowałem się dostać do świetlówek ale są tak zabudowane, że boję się to zbyt mocno rozgrzebać. Ale jeśli świetlówki zaskakują to wydaje mi się, że są OK, czyli wina leży po stronie inwertera.

Ale wątek w tym momencie odbiega od tematyki działu :-)

Dzięki za zainteresowanie i szczegółowe informacje.

PS. Zdjęcie które dałeś w swoim poście przedstawia dokładnie ten inwerter o którym mowa.

Siwy
    lisek
    Service technician RTV
    Czyzby w Gdańsku / Trójmieśćie nie było dobrego serwisu lcd Tv lub monitorów.
    Może być "zimny lut" skoro piszsz ,że zaskakuje (masz obraz jak podświetlisz) , może elki.

Szkoda go wyrzucać .

Mam prośbę .
    Scalak - ma po 7-nóżek z każdej strony -to ten pomiędzy dwoma trafkami (takie okrągłe). Opisałęm go jako 1
    Napisz co ma napisane na wierzchu obudowy .
    Oraz te dwa elementy (po 3-nózki z każdej strony) opisane jako 2
    Jw

siewior
    Level 10  
    Ten scalak to FP5451A 4Nc-70L. Poniżej zamieszczam fotki mojego inwertera. Te grubsze luty poprawiłem - odessałem starą cynę i zalutowałem na nowo ale nic to nie pomogło.

Fotki po kolei:
    1. Jedna część inwertera

2. Inwerter w całości

3. Druga część

4. Opisywany scalak
    lisek
    Service technician RTV
    Skoro przelutowanie nie pomogło ,pozozstały lampy (jednda lub kilka).
    Podstawiaj za nie jako ekwiwalent kondensator 47pF/3kV

Schemat chyba jak na obrazku

Nie mogę odczytać tych tranzystorów (napis na obudowie ) oznaczonych na moim obrazku jako 2.

Notabene ciekawy zasilacz , bardzo okrojony z elementów.
    To ta nizej płytka, połaczona z invertorem kablem.
    siewior
    Level 10  
    Co do Twojego schematu - dla mnie czarna magia :-) jeśli chodzi o lampy jak będę miał czas, to spróbuję się do nich dostać. Podobno jak są już wypalone to mają czarne końcówki.

Jeśli chodzi o zasilacz, to ta płytka pełni chyba funkcję "przelotową", gdyż zasilacz jest zewnętrzny z tego co pamiętam na wyjściu ma 19V DC. To wyjaśnia te gołe dziury na płytce od zasilania :-)
    Jakant
    Level 35  
    Jak nie masz pojęcia jak naprawić ten inwerter, to kup inny z zasilaniem 12V. Dużo ich jest na znanym portalu aukcyjnym. Może być nawet inwerter uniwersalny.

Dodano po 3 [minuty]:

Na złączu 803 masz opisane piny: 12V, GND i on/of oraz blank. jest to przecież najprostszy inwerter bez specjalnych wejść i zabezpieczeń.