Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SONY VAIO VGC-JS1E/S ciągła głośna praca wentylatora.

rzecik 08 May 2011 23:35 13935 23
    rzecik
    Level 12  
    Witam, mam all i one sony vaio model vgc-js1e/s, problem polega na ciągłej pracy wentylatorów na full obrotach. Po wlaczeniu komputera na ekranie pojawia sie komunikat - "CPU Fan Error" - po wcisnieciu "F1" dopiero komputer startuje, ale wciaz wentylatory na full obrotach. W BIOSie nie mam mozliwosci sprawdzic jaka jest predkosc ani jej regulowac, w programie speedfan pokazuje temperaturę procesora 40-52 stopni, ale nie pokazuje z jaka predkoscia chodza i rowniez nie mam mozliwosci regulacji predkosci.

Co może być przyczyna ? Może wie ktoś gdzie znajduje się jakiś kontroler temperatury ? Albo moze ktos wie jak usunac ta usterke ? Czy moze to byc rowniez wina procesora ?

Bardzo prosze o pomoc. Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
    michał3411_2007
    Level 29  
    Jak masz gwarancję jeszcze to wysyłaj na serwis , jeśli nie to rozkręć i spróbuj wyczyścić wentylator .
    rzecik
    Level 12  
    nie ma juz gwarancji, rozkrecilem...

hmmm, teraz nasowa sie pytanie co padlo :

1. podobno byc moze czujnik obrotow w wentylatorze ?
    2. podobno kontroler na plycie ?
    3. podobno moze tez czujnik w procesorze ?

jutro poszukam jakichs wentylatorow podobnych i pasujacych z 4 przewodami we wtyku i wymienie, jesli nie pomoze wymienie procek, plyte glowna zostawie sobie na koniec...

jesli macie jakies pomysly prosze pisac.
    Tulkas_42
    Level 13  
    Witaj,
    Mam ten model Vaio. Używam od prawie 2 lat i jak na razie wszystko OK, chociaż ostatnio jakby częściej włączał się wentylator. Kiedyś chciałem przyjrzeć się płycie głównej, ale mimo odkręcenia wszystkich śrub tylnej pokrywy, nie mogłem jej zdjąć. Ponieważ komputer był na gwarancji, to dałem sobie spokój. Napisz na priv (fenek_małpa_mm.pl), czy wystarczy odkręcić z tyłu wszystkie śruby, żeby zdjąć tylną pokrywę, czy jeszcze są jakieś zatrzaski? Pozdrawiam. Jan.
    Tulkas_42
    Level 13  
    Witam,
    W końcu poradziłeś sobie z tym wentylatorem? Niedawno zaglądałem do środka swojego bo skończyła się gwarancja. Kurzu nie było, ale przy okazji zobaczyłem, jak to ustrojstwo jest skonstruowane. Płyta od notebooka. HDD 3,5" i napęd DVD/RW slim na złączu sata. Procek na gniazdku, a więc można wymieniać. Poza RAM niczego nie można dodać, bo zwyczajnie nie ma miejsca oraz wolnych gniazd. Karty Wi-Fi i Bluetooth na typowych mikrozłączach. Dwa wentylatory z czujnikami sterowane z dedykowanego US na płycie.
    rzecik
    Level 12  
    Hej, niestety nie poradzilem sobie. Myslalem o wymianie wentylatorow, ale jedyna jakie znalazlem to nowe z calym tym panelem chlodzenia za 50 funtow i bez mozliwosci zwrotu wrazie gdyby to nie byl problem wentylatorow - wiec sobie darowalem bo az tyle nie zamiezam dokladac za wentylatory...

Jesli masz jakies pomysly to bede wdzieczny za wszelkie rady

Pozdrawiam
    Tulkas_42
    Level 13  
    Witaj,
    Przede wszystkim należałoby wykluczyć uszkodzenie:
    1) czujników tempetratury (główny w obrębie procesora, drugi w pobliżu
    chipsetu z grafiką),
    2) układu scalonego, którym sterują czujniki dla uzyskania określonych obrotów
    wentylatorów,
    3) należałoby także zbadać rzeczywistą temperaturę wydzielaną przez procesor
    i chipset (dwa elementy wydzielające 80% ciepła całego układu),
    4) właściwe obroty wentylatorów - czy dlatego stale się włączają, bo układ się
    przegrzewa, czy dlatego iż są niewydolne, bo mają zatarte łożyska ślizgowe
    (co daje się doraźnie naprawić przez naoliwienie kropelką oleju do maszyn
    prezyzyjnych)
    Jeśli chodzi o wentylatory sterowane zewnętrznymi czujnikami (złącza 4 pin) jest to obecnie standard w laptopach i komputerach stacjonarnych, tzw. firmowych (Dell, HP, Sony, itp.). Wentylatory są bezszczotkowe z elektroniką sterującą uzwojeniami poprzez przełączniki hallotronowe. Najczęściej nie mają łożysk kulkowych (aby uniknąć nadmiernego hałasu), tylko mosiężne panewki porowate. Potrafią się zapiec przy dużych obrotach i wyschniętym smarze. Większy wentylator o mocy 1,7 Wata (5V/0,34A), a mniejszy 1,25 Wata (5V/0,25A).
    Pozdrawiam.
    rzecik
    Level 12  
    Witam.

Nie udalo mi sie dojsc do powodu tego problemu. Ale rozwiazalem problem obrotow wentylatorow, podpiolem je szeregowo oba i jest cicho jak makiem zasial :)

Wtyczki wentylatorow sa na swoim miejscu, wyjolem tylko po jednym kablu z wtyczek, od CPU Fan "-" (czarny), a od Fan 2 "+" (czerwony) i je zwarlem ze soba.

Jak narazie chodzi, ale mysle o innym rozwiazaniu, rezystor lub dioda zenera na kazdy wentylator. Bo to chyba bedzie bezpieczniejsze. Jak myslicie ?

Co dziwne, czaem wentylatorki przyspieszaja gdy tempy dojda do ok 68-70`C ! Czyli tak jakby sterowanie nimi dzialalo, wiec dlaczego pracuja na full obrotach ???

Tempy mam rozne 55-68`C, ale dysk niepokoi mnie bo dochodzi do 47`C.
    Tulkas_42
    Level 13  
    rzecik wrote:
    Witam.

Nie udalo mi sie ...........ale dysk niepokoi mnie bo dochodzi do 47`C.

Obroty regulowane są z pomocą trzeciego przewodu sygnałowego (zasilanie: + czerwony, - czarny). Połączenie w szereg dwóch wentylatorów powoduje zwiększenie rezystancji zasilanego obwodu, a w rezultacie spadek napięcia na jednym i drugim. Efekt: zmniejszone obroty. Wg mnie chipset i procesor mogą się przegrzewać. Procesor ma zabezpieczenie i przy przekroczeniu granicznej temp. po prostu się wyłączy. Nie wiem, jak jest z chipsetem. W moim Vaio przy wysokich temp. zewnętrznych trochę mi szum wentylatorów przeszkadzał. Ale już go sprzedałem. Teraz mam Dell Vostro 360 na i5 2400S (Sandy Bridge) z grafiką nVidia GT525 obok wbudowanej w chipset HD2000. Też są dwa wentylatory, ale praktycznie ich nie słyszę. Były jakieś problemy z BIOS-em i po miesiącu używania serwis Dell`a wmienił płytę główną. Mam 3 letnią gwarancję NBD, więc naprawa była w domu zaraz po zgłoszeniu i zdiagnozowaniu zdalnym problemu. Mogłem przy okazji zobaczyć bebechy. W porównaniu do Vaio, płyta w Dell`u jest całkowicie ekranowana blachą, włącznie z wentylatorami. Ponadto całość blach ma połączenie z chłodnicami poprzez miedziane rurki termoprzewodzące. Pozdrawiam.
    rzecik
    Level 12  
    Witam.

Zmienilem patent obnizenia obrotow na bardziej chyba bezpieczny, zastosowalem po dwie diody zenera szeregowo w kierunku zaporowym, obnizajac napiecie dzieki temu o ok 1.4v na kazdym wentylu :)

Pozdrawiam
    Tulkas_42
    Level 13  
    rzecik wrote:
    Witam.
    Zmienilem patent obnizenia obrotów.....
    Pozdrawiam

Być może wentylatory mają po prostu zużyte łożyska (panewki) i dlatego hałasują, co w efekcie daje wrażenie, że są na wysokich obrotach.
    Spróbuj je zastąpić podobnymi wielkością i poborem prądu. Teraz na rynku (zwłaszcza wtórnym) jest wiele dostępnych podzespołów o podobnych parametrach. Jeśli komputer ma ponad trzy lata (taka jest mniej więcej trwałość łożysk wentylatora), to z pewnością jest źródłem zwiększonego hałasu. Należałoby sprawdzić, który wentylator ma przyspieszone obroty (lub bardziej hałasuje) poprzez ręczne jego odłączenie. Wystarczy na chwilę wyjąć wtyczkę zasilania wentylatora. Przy instalacji nowego wentylatora (nawet większej mocy) można zastosować niezależny regulator jego obrotów w postaci miniaturowego modułu, który był powszechnie używany (i sprzedawany na Allegro) w komputerach stacjonarnych. Mam jeszcze kilka sztuk takich regulatorów i mogę ci jeden wysłać.
    rzecik
    Level 12  
    Witam.

"Tulkas_42" znasz ten model bo go miales, wiec wiesz jak tam sa te wentylatory wsadzone, uzywanych szukalem ale bez rezultatu, kupic moge nowe ale z calym chlodzeniem, ale po co ? To napewno nie wina wentylatorow, tylko problem na plycie glownej, wstawilem inne wentylatory i ten sam problem - FANN 1 i 2 ERROR... Niechce grzebac na plycie, przelutowalem gniazda i uklady sterujace wentylatorami, nic sie nie zmienilo.
    Wiec zmniejszylem obroty i chalas oczywiscie tez zniknal, komp teraz chodzi w sumie juz kilka godzin, temp w domu ok 22`C, temperatury mam takie jak widac na zalaczonym obrazku :

tak wiec, nie jest zle.

"Tulkas_42" - moglbys napisac cos wiecej o tych Twoich regolatorach obrotow ? jakie sa ich wymiary ? jakies zdjecia ?

Pozdrawiam[/img]
  • Helpful post
    Tulkas_42
    Level 13  
    rzecik wrote:
    Witam.

"Tulkas_42" - moglbys napisac cos wiecej o tych Twoich regolatorach obrotow ? jakie sa ich wymiary ? jakies zdjecia ?

Pozdrawiam[/img]

Nie ma sensu żeby ciągnąć na forum ten temat, bo już nikt nie stara się pomóc, jak rozwiązać problem. Regulatory kupiłem kiedyś na Allegro. Montowałem je w kilku blaszakach. Mają typowe wtyczki do gniada zasilania Fan i przejmowały sterowanie szybkością wiatraków w zależności od temperatury chłodnicy. Przyczepiało się je (mają taśmę lepiącą) gdzieś do chłodnicy i podłączało do gniazda Fan. Podaj adres e-mail, to wyślę fotki na priv. Dzisiaj nie mam za wiele czasu, bo instaluję win8.
    rzecik
    Level 12  
    Dokladnie tak jak mowisz, wiec jak uda mi sie to naprawic, dodam post od siebie z rozwiazaniem. Wyslalem Ci na priv adres email. Czekam na fotki.
    Wielkie dzieki "Tulkas_42" za podpowiedzi i pomoc.
    Pozdrawiam
    przemo_wielki
    Level 24  
    Też męczę się ze swoim VAIO (VGN-BZ) sprawdźcie proszę programem CPU-Z jak wygląda napięcie na procesorze (Core VID) a co za tym idzie Core Speed. U mnie wygląda to tak że cały czas skacze w przedziale 0.875V-1.113V (799.10MHz - 2264.26MHz).
    rzecik
    Level 12  
    Witam, ja z tego kompa zrezygnowalem i sprzedalem jaki byl.

Pozdrawiam
    Tulkas_42
    Level 13  
    Ja swojego odsprzedałem znajomemu, który go używa do dzisiaj i jest bardzo zadowolony. Zaraz po tym kupiłem Della Vostro 360 z dotykowym ekranem 24".
    Jednak Sony miał lepszej jakości ekran LCD. I tego bardzo żałuję.
    rzecik
    Level 12  
    Ja po sprzedarzy przesiadlem sie na nowego iMac 27" (late 2012), juz nigdy nie przesiade sie na kompa ma windzie :) Fakt Apple drogi :/ ale to co ten sprzet oferuje, szybkosc, jakosc, funkcjonalnosc, zadna winda nie da, a PC bedzie kosztowalo duzo wiecej zeby uzyskac takie osiagi, funkcjonalnosc i bedzie o wiele wiekszy, a tu wszytko jest w cieniutkim monitorku, na dodatek chodzi ciszej niz laptop mojej dziewczyny ASUS X501A :)
    lisek
    Service technician RTV
    Ta seria modeli All In One Desktop Sony VGC-JS była na MB (p/n. M814 ) czyli płyta MBX-197 rev.?
    - chipset P43 Exspress. matryca 20.1" 1650x900
    * zależnie od doposażenia ( rózne wer.procek i karta grafiki) ,
    * SM ogólnie dostępny
    np.
    *VGC-JS4ef/s to to procek E4700 , grafika NVidia GF9300M GS
    * model VGC-JS1ef/s to z 2008r. Link
    Mając te dane można przeprowadzić diagnostykę i pomiary w celu zlokalizowania uszkodzenia!

Seria Sony VGC-LV to platforma MBX-199 rev. 1.1 (Sony VGC-LV110N model PCV-AF1L)
    -chipset INTEL AC82P43 (SLBB9)
    Sony seria VGN-BZ na chipset gm45 motherboard MBX-193 ...
    Tulkas_42
    Level 13  
    rzecik wrote:
    Ja po sprzedarzy przesiadlem sie na nowego iMac 27" (late 2012), juz nigdy nie przesiade sie na kompa ma windzie................................

Jeden i drugi system mają swoje zalety i wady. Ja oprócz dużego Vostro 360 używam już ponad rok MacBooka 13" na i5. Mam jeszcze malutkiego Lenovo Edge E130 na i3, który podobnie jak Mac ma grafikę na HD 4000 Intela. Co do szybkości pracy, to rzecz dyskusyjna, bo wiele zależy od dysku (SSD, czy talerzowy) oraz ilości RAM. Ja w Lenovo mam 16GB RAM, dysk SSD 128 GB na gnieździe uSATA (na drugim mam talerzowy 500GB jako archiwum) i zainstalowany obok Windows 8.1 - Elementary OS - Luna i śmiga szybciej niż maczek na i5. Jeśli pracujemy na specyficznych programach, to możemy sobie darować Maca. Z kolei dla entuzjastów obróbki filmowej, graficznej i ogólnie multimedialnej - to i owszem maczek jest niezastąpiony. System Apple`a, to przecież dopracowany do konkretnych podzespołów Unix, czyli funkcjonalnie, mniej więcej, jak Linux. Nowe maczki od kiedy przeszły na intelowskie procesory i chipsety są w budowie podobne do innych pecetów. Oczywiście górują jakością wykonania, mają piękne obudowy i drobiazgi, które cieszą oko. Ale zdarzają się tej firmie wpadki, pękające i kruszące się plastiki, uszkodzenia nienaprawialnych klawiatur też nie są rzadkie, itp.:)

Dodano po 8 [minuty]:

lisek wrote:
    Ta seria modeli All In One Desktop Sony VGC-JS była na MB (p/n. M814 ) czyli płyta MBX-197 rev.?
    - chipset P43 Exspress. matryca 20.1" 1650x900 ...

W zależności od daty produkcji, kraju zbytu i konkretnej fabryki Sony`ego modele o tej samej nazwie (na tabliczce znamionowej były po VGC-JS1E jeszcze 4 cyfry oznaczające konkretny model) różniły się płytami głównymi, chipsetami i procesorami. Mój np. był na chipsecie HM61, płyta Intel Eaglelake, a procesor Intel 2 Duo E7200, 2.53 GHz.
    lisek
    Service technician RTV
    H61 Express to stary Intel H67 z zablokwanymi niektórymi funkcjami.
    - min. bez SATA6 (HM67 ma dwa ), SAT3 ma tylko 4-porty
    - obsługuje procki II-pokolenia Intel Core i7 2хxx, Core i5 2хxx, Core i3-2хxx (Sandy Bridge) TDP nie więcej jak 95W

Seria Sony Vaio VGC-RT2SRY była na płytach Eagle Lake (chipsety P43 i G43)od intela
    -procek C2D Q9400 i GeForce® 9600M GT i tam bywała płyta pod procki (LGA775)
    Quote:
    MBX-200 1-857-164-21 / M841 rev:1.1
    chipset Intel® P43 Express
    za Link

Tulkas_42
    Level 13  
    lisek wrote:
    H61 Express to stary Intel H67 z zablokwanymi niektórymi funkcjami.
    - min. bez SATA6 (HM67 ma dwa ), SAT3 ma tylko 4-porty
    - obsługuje procki II-pokolenia Intel Core i7 2хxx, Core i5 2хxx, Core i3-2хxx (Sandy Bridge) TDP nie więcej jak 95W

Seria Sony Vaio VGC-RT2SRY była na płytach Eagle Lake ...................

Nie będę się upierał, bo nie mam jak sprawdzić, ale kiedyś robiłem zrzut zapisu jaka płyta, itd. No i wyszło jak na obrazku.
    lisek
    Service technician RTV
    EagleLake to nie nazwa płyty , ale zestaw chipsetów od Intel"a dla obsługi tej platformy.
    Pomysł powstał w 2008r. na bazie prac nad chipsetem X38 / (X48 dla desktopow.
    Link
    Były wer. z Intel P45 z dyskretna grafiką oraz Intel G45 z zintegrowaną ( GMA X4500). Miały zastapić wysłużone G35 and P35
    Potem to ulepszano i ulepszano (chipsety P45 i G45...)... powstała seria Eaglelake-Q
    Pod laptopy firma zrobiła myk .
    rzecik
    Level 12  
    lisek wrote:
    - chipset P43 Exspress. matryca 20.1" 1650x900
    * zależnie od doposażenia ( rózne wer.procek i karta grafiki) ,
    * SM ogólnie dostępny
    np.
    *VGC-JS4ef/s to to procek E4700 , grafika NVidia GF9300M GS
    * model VGC-JS1ef/s to z 2008r. Link
    Mając te dane można przeprowadzić diagnostykę i pomiary w celu zlokalizowania uszkodzenia!

Wczesniej za malo info bylo aby sie powaznie brac za ta usterke, a dzis jest za pozno, no zale moze komus sie przyda wiecej informacji...