Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z komputerem

galble 08 Lis 2004 21:26 1902 26
  • #1 08 Lis 2004 21:26
    galble
    Poziom 11  

    Posiadam płytę główną NMC 8KAX+ ,Athlon 1.2, Geforce 2 MMX 64 MB, 256 DDRAM,karta sieciowa i muzyczna.Od pewnego czasu mam problem z komem, mimo że nie dodawałem żadnego sprzętu.Problem to zawieszanie się albo samoczynne resetowanie sie komputera z pojawieniem się niebieskiej planszy(nie da się przeczytać co tam jest napisane bo za szybko znika).Zawieszanie pojawia się np podczas otwierania strony internetowej albo odpalania jakiejś gry.Resety to już występują podczas ładowania systemu.Zawieszeniu towarzyszy ciągły pisk.Po zmianie karty graficznej na S3 Virge 2mb udaje mi się w miare pracować na komputerze(nie ma wóczas zawieszania się systemu podczas wchodzenia do internetu ale czasami zauważam samoczynne resetowanie podczas ładowania systemu).Karta graficzna Geforce jest dobra (sprawdziłem u znajomego) i RAM również jest OK.Czy to płyta główna mi pada?Nie wiem co muszę wymienić!!

    0 26
  • #2 08 Lis 2004 21:34
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Kiedys u mnie taki pisk powodowala karta dzwiekowa ;-) oczywiscie komputer sie zawieszal albo resetowal, ale pwodow moze byc duzo, jakis virus, zasilacz, uszkodzone kondensatory na plycie itd.

    0
  • #3 08 Lis 2004 22:03
    u200765
    Poziom 15  

    Spróbuj przeskanować system antywirusem jest program Norton Works ma wiele opcji międzyinnymi naprawę błędów systemu operacyjnego.Programik ten wiele powinien Ci powiedziec ale na 90% masz jakiegoś bakcyla

    0
  • #4 09 Lis 2004 00:17
    p-spider
    Poziom 14  

    Takie zachowanie może być spowodowane wieloma przyczynami. Na początek bym sprawdził zasilacz, czy są napięcia prawidłowe i wentylator na procesorze.

    0
  • #5 09 Lis 2004 00:30
    Pytong
    Poziom 32  

    1. postawic na nowo winde
    2. Sprawdzic chłodzenie na procku
    3. zmienic sterowniki grafiki
    4. bardzo możliwa pamięć
    5. ustawic nominalne fsb

    0
  • #6 09 Lis 2004 01:36
    Krist0
    Poziom 23  

    Witam.

    galble napisał:
    Problem to zawieszanie się albo samoczynne resetowanie się komputera z pojawieniem się niebieskiej planszy(nie da się przeczytać co tam jest napisane bo za szybko znika)

    Prawdopodobnie zrzuca pamięć fizyczną.

    Miałem coś takiego i to dość często.

    Pomogła świeża instalka.

    Pozdrawiam :).

    0
  • #7 09 Lis 2004 10:43
    galble
    Poziom 11  

    Instalowanie systemu od nowa nie pomaga.Problem ten pojawia sie zarówno na systemie Windows 98 jak i Xp. Winy raczej nie podejrzewam w podzespołach, ponieważ poodłanaczałem wszystko poza dyskiem twardym i kartą graficzną Geforce i jak odpalałem 3DMark 2001 to test się zawieszał po jakimś czasie.Wirusów też nie mam.Temp1:54C, Temp2:39C,Temp3:24C;Core:1,79V,+3.3V: 3,44V;+5V: 4,77V;+12V: 12,54V (SpeedFan 4.17). Postanowiłem przetestować komputer na linuxie live.Zobaczę czy tam będzie mi się komputer resetował podczas uruchamiania stron internetowych.

    0
  • #8 09 Lis 2004 23:55
    p-spider
    Poziom 14  

    Jak widać z pomiarów przyczyną jest zasilacz +3.3V: 3,44V za wysokie ;+5V: 4,77V za niskie ;+12V: 12,54V za wysokie.

    0
  • #9 10 Lis 2004 13:15
    donKalmaro
    Poziom 11  

    Miałem coś takiego, tez niewiedziałem o co chodzi. Sprawdż ustawienia w biosie czy ramy może nie są taktowane za szybko, jak masz przyspieszenie ramów w biosie ustawione wysoko to je zmniejsz. Ostatecznie sciągnij nowego BIOSA i go wgraj. u mnie to pomogło.

    0
  • #10 10 Lis 2004 13:49
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  

    Umnie rozwiązałem podobny problem wymieniając pamięć RAM (dobrze by było gdybyś sprawdił RAM jakimś programem testującym i czy jest prawidłowo zkonfigurowana w BIOSie), przyczyną może być wiele rzeczy niektóre robaki powodują podobne zachowanie się komputera. Poszukaj dokładnie na forum kiedyś już był tu podobny temat.

    0
  • #11 10 Lis 2004 14:44
    Marti23
    Poziom 11  

    proponuje
    1) przy wylaczonym kompie ram wyjac i wlozyc jeszcze raz
    2) sprawdz czy pamiec virualna jest ustawiona na auto
    3) mozliwosc obluzowania sie ktoregos z elementow np karty graficznej lub dzwiekowej( przy wylaczonym kompie popraw)
    jezeli te proste porady nie pomagaja sprawdz system antywirem dobrym
    4)moze byc uszkodzona rowniez k. dzwiekowa lub graficzna
    5) ostatnia metoda moze byc tylko reinstal
    !!!!!!!!bardzo wazne nie ustawiaj taktowania za wysoko po raz ze ci procek moze poleciec, a dwa ze ram latwo jest spalic!!!!!!!!!!
    (moze jeszcze byc napiecie na zasilaczu)

    powodzenia

    0
  • #12 10 Lis 2004 17:48
    galble
    Poziom 11  

    Dziękuję za pomocne rady.Zrobilem aktualizację biosa ale nie w tym leżał problem. Wymieniłem zasilacz na ATX 350 Modecom i wszystko teraz działa dobrze.Nie ma zawieszania się systemów i nawet test na 3Dmark 2001 zakończył się sukcesem a nie "zwiechą". Martwią mnei tylko napięcia.Mam takie: +3.3V:3,42V; +5V:4,95V; +12V: 12,54V (Speedfan 4.17).Czy powinienem się martwić?Hmmmmm może jakimś innym programikiem sprawdzić?

    0
  • #13 11 Lis 2004 09:49
    galble
    Poziom 11  

    Czy moje napięcia w komputerze są poprawne?
    (VIA Hardware Monitor System v2.05):
    Core:1,79V,
    +2,5V: 1,56V
    +3.3V: 3,41V
    +5V: 4,98V
    +12V: 12,60V
    Podczas sprawdzania wyskakują mi komunikaty:
    2,5V is too lower! !
    oraz System fan rotation low (mam ustawione :System Fan RPM:2000).Czy należy się tym martwić?

    0
  • #14 11 Lis 2004 17:37
    Zbynia
    Poziom 31  

    sprawdź kondensatory na płycię - jak im czubki zaczynaja puchnąć to masz do wymiany - dlatego napięcia tez mogą być takie dziwaczne

    wiatrak się kreci??nie piszczy?? nie rzęźi?? - to sie nim nie przejmuj

    0
  • #15 12 Lis 2004 20:34
    Marti23
    Poziom 11  

    nie podlaczaj za duzo urzadzen do jednego gniazda to tez ma wplyw na dobra prace zasilacza, to tak samo jak z ladowarkami do telefonow jak ma nierowne napiecie(tzn: inne uzadzenie pracuje chociaz na minimum w tym samym punkcie) to bateria tez sie naladuje ale jej czuwanie jest krutsze i szybciej padnie, z zasilaczem tez tak jest, mam nadzieje ze uzywasz listwy z "bezpiecznymi gniazdami" jak skacze napiecie to zasilacz szybciutko pada, takze listwa z bezpiecznikami, to moze byc najlepsze rozwiazanie.

    0
  • #16 15 Lis 2004 18:39
    galble
    Poziom 11  

    Dziękuję za rady.Waitraczek jest w porządku a co do kondesatorków to "czubki" u niektórych są troszkę "spuchnięte".Dokładnie 11 kondesatorków :):(.Narazie zostawię to jak jest.Komputer działa:)

    0
  • #17 15 Lis 2004 19:30
    TONI_2003
    Moderator

    Witam ... i to jest co najmniej głupie podejście do sprawy kolego galble , a za tydzień czy dwa zaś będziesz wzywał pomocy tym bardziej że kupiłeś super zasilacz :ATX 350 Modecom pogratulować wyboru .Więc reasumując te elektrolity i ten zasilacz gwarantują następną awarię i to być może związaną z zakupem całkiem nowego komputera . Powodzenia przy takim podejściu do zaistniałej sytuacji.

    0
  • #18 16 Lis 2004 08:39
    galble
    Poziom 11  

    Kolego Toni_2003 napisałem, że narazie pozostawię sprawę komputera.Chwilowo muszę korzystać z tego że działa i zająć się robienim pracy.Rady na tym forum bardzo mi pomagają zrozumieć co się dzieje nie tak z moim komputerem i mam nadzieje że ustrzegą mnie przed większym wydatkiem (nowy kom).Co do kondesatorków na płycie głownej to policzyłem że mam 11 kondesatorów (wysokość 1,5 cm) i wszystkie, w porównaniu do tych 2,5 cm, mają wypukłe czubki.Może one takie powinny być?Nie widzę na nich żadnych przebarwień.

    0
  • #19 16 Lis 2004 09:02
    satgal
    Poziom 40  

    Modecom to dobry zasilacz uszkodzenia tych elektrolitów na płycie są spowodowane poprzednim zasilaczem.

    0
  • #20 16 Lis 2004 09:15
    pawel_2407
    Poziom 1  

    Spuchniete czubki elektrolitow to na pewno nie jest normalny symptom. Idz do pierwszego lepszego sklepu elektronicznego. Jak zalatwisz NOWY elektrolit z wypuklym czubkiem, to masz Nobla...
    Z pewnością albo zostalo przekroczone ich napiecie przebicia, albo jakas awaria zasilacza spowodowala (chwilowe) odwrocenie polaryzacji napiecia. Tylko w tych przypadkach elektrolit moze spuchnac lub nawet wystrzelic. Nie mozna tak tego zostawic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0
  • #21 16 Lis 2004 10:04
    TONI_2003
    Moderator

    ... sądzę że dalsze apele do kolegi galble nie mają sensu . Może jednak będzie na tyle przezorny i zrobi sobie zawsze kopię swej pracy jaką ma na komputerze . Jako że pewna jest tylko w jego domu awaria i to być może bardzo poważna komputera . Pozdrawiam

    0
  • #22 16 Lis 2004 17:57
    galble
    Poziom 11  

    Mam pytanie czy wymiana takich kondesatorków jest tańsza od kupna nowej płyty głownej?Sam tego nie wymienie, ponieważ nie potrafię.O co dokładnie pytać w sklepie eletronicznym?Jaka jest fachowa nazwa tych mniejszych kondesatorków?(1,5 cm).zdjęcie i parametry mojej płyty są tutaj: http://www.nmc-pe.pl/data/8kax+.htm . Dziękuję za pomoc.

    0
  • #23 16 Lis 2004 20:11
    Paweł1964
    Poziom 14  

    Zgadzam się z kolegami że należy jak najszybciej wymienić elektrolity.Jeżeli je dokładnie obejrzysz to jest na nich napisana pojemność i napięcie pracy(może być 1500µF lub 3300µF 6,3V takie są najczęściej).Jeśli chodzi o cenę to groszowe sprawy.Ostatnio sakładałem prawie cały komp po takiej awari(płyta, procek, karta grafiki, dysk twardy,nagrywarka wszystko do kosza nie licząć oczywiście uszkodzonego zasilacza)

    0
  • #24 17 Lis 2004 13:40
    galble
    Poziom 11  

    Sprawdziłem swoje elektrolity i mam takie: 1500µF/6.3V. 10/11 sztuk należy wymienić ponieważ są spuchnięte. Wyczytałem, że wstawienie kondesatorów 1500µF/10V będzie lepsze. Czy to prawda?

    0
  • #25 17 Lis 2004 22:21
    galble
    Poziom 11  

    Proszę o doradzenie jakie kondesatory mam zakupić(o jakim napięciu i jakiej firmy)?Na alegro znalazłem firmy Jackcon. Czy ta firma jest dobra?Dziękuję z góry za pomoc.

    0
  • #26 22 Lis 2004 16:12
    Paweł1964
    Poziom 14  

    Kondenstaory te są dobre natomiast sprawdź czy zmieszczą ci sie na płycie (rozmiar).Napięcie zasilające je to 3,3V dlatego te na 6,3V spokojnie wystarczą.

    0
  • #27 24 Lis 2004 17:55
    galble
    Poziom 11  

    Wymieniłem dzisiaj 12 kondensatorków 1500uF/6,3V o takich samych parametrach.Płyta główna i cały komputer działa:). Dziękuję za rady.

    0