Witam
Nadszedł czas na wymianę łożysk w mojej pralce. Wymiana łożysk wiąże się niestety z rozbiórką praktycznie całej pralki. Fachowiec wycenił mi naprawę na 300 zł (bez części).
Postanowiłem zrobić to sam, koszt polskich łożysk i uszczelniacza - całe 21 zł. I to wszystkie koszta nie licząc czasu na pracę.
Podziękowania dla autora postu z powyższego linku, instrukcja była bardzo przydatna.
Poniżej wstawiam opis ze zdjęciami:
1. Zdjąć obudowę górną i tylną (klucz 7). 2. Zdjąć przeciwwagę górną (klucz 13). 3. Zdemontować przedni panel. 4. Zdemontować listwę [1]od podajnika proszku, w tym celu: -opiąć sprężynkę [2] (zaznaczyć miejsca zaczepu)
-odpiąć prowadnik [3] przy programatorze (przekręcić mocowanie [4])
5. Wyjąć pojemnik na proszek. -odkręcić wkręt mocujący [5],
-odkręcić hydrostat [6],
-odłączyć dwa przewody od pojemnika [7] i jeden przewód [8] od hydrostatu,
-wyjąć pojemnik.
-odłączyć przewód od spodu pojemnika.
6. Zdjąć metalową listwę przednią. Ułatwi to późniejsze prace przy wyciąganiu zbiornika.
W tym celu odkręcić wkręty mocujące i programator pralki. Następnie wyjąć programator i hydrostat na zewnątrz pralki uważając na przewody.
Zdjęcie po demontażu pojemnika na proszek i listwy przedniej:
7. Zdemontować drzwi pralki. Śruby mocujące [9] z nietypowym gniazdem ale pasuje T25 .
8. Odpiąć fartuch pralki. Zdjąć opaskę [10] na obwodzie fartucha pralki.
Następnie wywinąć fartuch do środka bębna (nie będzie przeszkadzał przy dalszej pracy).
9. Zdjąć pasek i odłączyć przewody do zbiornika. -uziemienie [11]
-odłączyć termostat [12]
-odłączyć grzałkę [13]
10. Odkręcić elektrozawór. Elektrozawór [14] wyciągnąć na zewnątrz przez tylny otwór pralki.
11. Wyjąć silnik -odkręcić dwie śruby mocujące (klucz 10),
-wyjąć silnik i odłączyć przewody (kostka i uziemienie)
12. Odłączyć wąż spustowy [15] od zbiornika. 13. Zdemontować stabilizatory [16]. Unieść zbiornik pralki i wysunąć stabilizatory [16] z prowadnic na zbiorniku.
14. Wyjąć zbiornik. Uważać na wszystkie przewody i gumy. Zbiornik wisi na dwóch sprężynach [17].
15. Zdjąć przeciwwagę przednią. (klucz 13).
16. Rozkręcić zbiornik. Śruby na obwodzie (klucz 8).
17. Wyjąć bęben. -zdjąć koło pasowe [18] z tyłu zbiornika (klucz 19),
-wybić bęben z łożysk
18. Wymienić łożyska i uszczelniacz. Kody magazynowe części wg Candy:
Łożyska 92440197, 92440171.
Uszczelniacz 92445600.
Zamienniki:
Łożyska 6204ZZ, 6205ZZ.
Simmering 30X52X11/12,5 (ja użyłem 10)
Uwaga: Łożyska bardzo ciasno pasowane, przynajmniej w moim modelu pralki.
19. Montaż w kolejności odwrotnej: Uwagi:
-uszczelnić oring przy skręcaniu zbiornika silikonem sanitarnym,
-przy wkładaniu zbiornika (pkt.13 ) trzeba pokombinować przy zakładaniu stabilizatorów w prowadniki zbiornika [19] (chyba że znajdzie się pomocnik).