Griszka0001 wrote: Dzisiaj rano odpaliłem trzeci raz od momentu zaświecenia się kontrolki po wymianieczujnika silnik pracował minutę i wszysko było ok. gdy tylko łapie temperaturę zaczyna szwnkować głośna praca była największa gdy odpaliłem po zjachaniu na pobocze gdy zapaliła się kontrolka nigdy wcześniej nie wydobywał się taki dzwięk.
Jeżeli masz zbyt duże luzy na pompie , lub na zaworze , czy też smok jest w niewłaściwej odległości wytłumaczenie jest bardzo proste: Olej zmienia gęstość i lepkość pod wpływem temperatury. Im cieplejszy tym rzadszy i mniej lepki (szybciej się rozpływa) co za tym idzie: luzy pomiędzy elementami są większe niż struktura oleju i z tąd pojawiają się nieszczelności a pompa nieszczelna nie pompuje jak należy...Nasuwa się 1 rozwiązanie (podaje dla przykładu , oczywiście
nie rób tak!!!) zamrozić silnik aby olej był jak najgęstszy lub zalać go gęstszym olelem np. hipolem 80w90 a dla pewności wrzucić słoik smaru:D(oczywiście nie próbuj tego w domu:p)ale prościej i tu zaskoczenie; wymienić wadliwy element:P Mogło też w twoim silniku dojść do zatkania jakiegoś kanału olejowego , jednak podane przez ciebie objawy wskazują na zużycie pompy. 3 rzeczą która mi przychodzi na myśl to właśnie zanieczyszczony smok lub filtr oleju - ogólnie układ tłoczenia z miski na silnik. Dzieje się tak gdy przeciąga sie wymiany oleju i któryś element zassa ten cały syf z miski (na dnie miski zbiera się taka gęsta maz , głownie z przepalonego i starego oleju) Więc kolego nie ma co jezdzić bo problem nie ustąpi a jedynie się nasili bierz się do roboty:
-rozrząd out
-pompa stół czyszczenie lub wymiana
-miska-kompleksowe czyszczenie
-smok jak powyżej
-zawór jak powyżej
-płukanie silnika (polecam ropę lub naftę)
-nowy filtr oleju
-poskładać wszystko
-NOWY olej
Cały czas oczywiście szukasz na elementach pęknięć , luzów, wybić , itd. Jeżeli po poskładaniu pozostałyby jakieś niewielkie stuki przejdz na olej o klasę niższy i jezdzij. Pozdrawiam mam nadzieje że naświetliłem nieco problem.