Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówka side by side wyższe modele: Samsung czy LG

ltxx 10 May 2011 19:31 16310 5
    ltxx
    Level 9  
    Witajcie,

Rozważamy zakup lodówki side by side. Założenie jest następujące : ma być duża min 330l chłodziarki, ładna (będzie ją widać z salonu), ma mieć kostkarkę do lodu oraz komorę zero stopni....
    Przy takich parametrach najciekawiej wyglądają :
    - Samsung RSH7ZNRS http://www.samsung.com/pl/consumer/home-appli.../XEO/index.idx?pagetype=prd_detail&returnurl=
    - LG GR P227 HTPV http://www.lg.com/pl/sprzet-agd/lodowki/LG-side-by-side-GR-P227HTPV.jsp

Poradźcie który z tych modeli wybrać? Jak wygląda awaryjność lodówek samsunga i lg ?
    Samsung jest droższy i bardziej się podoba żonie ale LG robiony jest w PL więc napewno łatwiej będzie o części za 10lat

Czy polecacie jakiś inny model ? Czy ktoś z Was używa komory zero stopni? Czy warto płacić więcej za lodówkę z taką komorą?
    Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi...
    Anonymous
    Anonymous  
    XeNeS
    Level 15  
    Do kolegi odnośnie dosuwania do drzwi - przeczytaj instrukcje, bo jak coś to mogą być problemy przy ew. naprawie gwarancyjnej.

Pisze w niej wyraźnie, iż lodówka powinna być odsunięta minimum 2 cale (~6cm) od ściany w celu zapewnienia wentylacji.

Dodam też swoje dwa grosze - ponieważ jestem świeżo po dokonanym zakupie lodówki.

Po rozważeniu:

- zużycia prądu (A+, LED)
    - głośności (40dB)
    - pojemności (kostkarka na drzwiach)
    - ergonomii i poziomu wykonania (kostkarka, barek, produkcja w PL, reszta side-by-side jest robiona w Chinach, Korei i Turcji)
    - ogólnego stosunku ceny do jakości produktu

Zakupiłem takie coś:

<http://www.lg.com/pl/sprzet-agd/lodowki/LG-side-by-side-GS5162PVJV.jsp>

I jestem na razie usatysfakcjonowany.

Być może także ważna informacja - [przynajmniej] do zeszłego miesiąca sklepy z AGD wyprzedają stare modele LG, a to oznacza iż nowe aktualnie produkowane są praktycznie ... niedostępne ;)

To co ja znalazłem (specyfikacja na stronie producenta) było specjalnie ściągane przez ... Media Markt - okazał się bezkonkurencyjny dostępnościowo - cenowo za zakup z transportem - WAŻNE! - zapytanie i zamówienie poszło via internet, taniej o co najmniej kilkanaście jeśli nie więcej procent, niż przy złożeniu zamówienia osobiście w sklepie.
    ltxx
    Level 9  
    Witajcie,

Kupiłem Samsunga jak w tytule. Ta lodówka to masakra !!!! Głośna - bardzo nieprzyjemnie dla ucha buczy. Mam otwartą kuchnię i słychać lodówkę na piętrze w sypialni. Stary 15 letni Whirlopool 43dB był kilka razy cichszy. Jakość wykonanie fatalna. Lodówka nie trzyma kontów prostych - czego efektem jest złe doleganie uszczelki.....
    Włożyłem zapaloną latarkę do środka lodówki, zgasiłem w pomieszczeniu światło i widać było smugi światła "wychodzące z lodówki".
    Wysłałem zdjęcia dotyczące kszywizn i braku kontów prostych do sklepu internetowego w którym nabyłem lodówkę. Zaproponowałem jej wymianę na egzemplarz wolny od wad i otrzymałem odpowiedź " "wymiana lodówki Pana nieusadysfakcjonuje. Załączone zdjęcia obrazują jakość oferowaną przez tego producenta".
    Przyjrzałem się dokładnie innym takim egzemlarzom w Media Markt i rzeczywiście krzywizny się powtarzają. Coprawda nie są one tak duże jak u mnie ale ja dostrzegłem je po podłączeniu urządzenia. Więc może na skutek różnic temperatur się powiększają. Te wady nie są natomiast widoczne w lodówkach LG.
    Dodatkowo podejrzanie wyglada w Samsunku podłączenie wody. - cienki wężyk mocowany na kształtki jak w wężu ogrodowym - a przecież jest pod ciągłym ciśnieniem wody......za jakiś czas jak rozszczelni się podczas nieobecności w domu to cała chałupa zalana......
    W LG podłączenie niestety wygląda podobnie. Lepiej tylko w Siemensie....
    Oddaliśmy lodówkę do sklepu internetowego. Było sporo zachodu z transportem ale i tak się cieszę. Kupiliśmy Siemensa KI 40FP60 i zabudowaliśmy go w szafce. Mimo 40dB jest o niebo cichszy. Szkoda tylko braku kostkarki ale za to są niezwykle praktyczne szuflady w części zasadniczej lodówki.
    Jeśli komuś pomogłem to wisi mi piwo :)
    patrykromanow
    Level 11  
    Nie mam pojęcia skąd wziąłeś tą lodówkę ale to chyba jakaś chińska podróba.
    Drzwi samsunga są regulowane podobnie jak szafki w meblach(oczywiście mówimy o górnej półce cenowej) Jeśli światło "wychodzi" z lodówki to jakaś kicha. Co do podłączenia wody to system bezpieczniejszy niż standartowe podpięcie właśnie dzięki tym złączką . Na takiej samej zasadzie działają przewody ciśnienia POWIETRZA np w ciężarówkach (TIRACH).
    XeNeS
    Level 15  
    Dokładnie - pewnie kolega kupił najtańsze chińskie badziewie - i te najtańsze są głośne i badziewnie zmontowane ;)

To o czym pisałem jest oczywiście droższe i robione w Polsce a nie przez skośnych. I nic z tego o czym kolega pisze nie występuje.