Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres Saeco Primea Ring nie leci kawa

mara78 10 May 2011 23:05 18788 19
Automation24
    mara78
    Level 12  
    Witam
    Mam problem Saeco Primea Ring , w trakcie robienia kawy , wyskakuje" operacja przerwana" i kawa zamiast w filiżance ląduje w ociekaczu ... prawdopodobnie zapchany jest zawór .
    włączyłem cykl płukania kawy i już nie mogę go wyłączyć, woda zamiast z lecieć z dysz trafia do ociekacza i proces zaczyna się od nowa.(jest jakas procedura zeby z tego wyjść??)
    rozebrałem zawór, i chodzi on dobrze ale otwór wlotowy jest zapchany (nie wiem czy tak ma być) - jak dmuchne w otwor wylotowy i podniose tloczek to powietrze przelatuje
    Ekspres Saeco Primea Ring nie leci kawa Ekspres Saeco Primea Ring nie leci kawa
  • Automation24
    TimooNeK
    Level 12  
    Jeśli wciśniesz tłoczek to powinien by otwarty (drożny). Zaworek o którym mówisz (trzpień boilera) możesz sprawdzić robiąc kawę bez zamontowanego trzpienia, wtedy woda przeleci do tacki ociekowej i proces płukania powinien się zakończyć. Jeśli nie zakończy to będzie znaczyć, że zatkany jest przed trzpieniem. Z tego rozumeim, że możesz puścić gorącą wodę drugą wylewka?
  • Automation24
    mara78
    Level 12  
    Woda leciałą drugą wylewka póki nie włączyłem procesu płukania ( działało rowniez funkcja czyszczenia przewodów od mleka, jak chciałem zrobic kawę to urychamiał sie młynek, pompa i kawa lądowała w ociekaczu)
    teraz mam ciągły proces płukania i woda ląduje w ociekaczu .
    Jak wciskam tłoczek to trzpień jest drożny.
    TimooNeK
    Level 12  
    Jeśli mamy niedrożnośc układu zaparzacza, bądź przed nim, pompa przy załączeniu po chwili słyszalnie cichnie i następuje zwolnienie zaworu bezpieczeństwa przez co woda trafia do tacki. Tak jak mówiłem uruchom proces bez trzpienia.
    mara78
    Level 12  
    uruchomiłem bez trzpienia, wypluło wode, pożniej proces trwa...
    az do momentu ze slychac buczenie pompy i ekspres wyskakuje z bledem uruchom ponownie...
    TimooNeK
    Level 12  
    Teraz wiemy, że trzpień i zaparzacz nie jest winny. Możesz otworzyc ekspres? Wtedy będziesz mógł sprawdzic gdzie mamy zaczopowanie.
    mara78
    Level 12  
    obudowa rozebrana :)
    Ekspress przy próbie czyszczenia 2 razy wywala wodę póżniej zaczyna buczeć i error
    widze ze woda nie dochodzi do tego węzyka
    Ekspres Saeco Primea Ring nie leci kawa[/img]
    TimooNeK
    Level 12  
    Ten wężyk jest połączony z zaworem bezpieczeństwa (połączonego za pompa) i woda pojawia sie w nim, gdy boiler np. jest zaczopowany. sprawdz ten czerwony węzyk obok (mocowany na zasówke do zaworu bezpieczeństwa). Pozdrawiam
    mara78
    Level 12  
    w drugim (czerwonym )jest woda, węzyk "sztywnieje"
    TimooNeK
    Level 12  
    Tak i z tego wężyka woda jest pompowana do boilera, a z boilera wychodzi podgrzana woda podonym wężykiem i sprawdz czy w tamtym też jest woda.
    mara78
    Level 12  
    również jest tam woda (wężyk jest bardzo ciepły)
    teraz w trakcie płukania wyleciało troche zimnej wody z lewej tylnej dyszy!
    Ale proces sie zawiesza
    TimooNeK
    Level 12  
    Nalej do zbiornika wody trochę odkamieniacza (ale nie kawsku cytrynowego) i wtedy go włącz do płukania...
    mara78
    Level 12  
    jaki najlepiej zastosowac odkamieniacz?
    Jak włącze ekspres na wyświetlaczu jest "nacisnij ok w celu płukania" a w ekspresie cos buczy(okolice bojlera) po 2 -3 min error(wlacz ponownie)
    widzę że teraz wogóle nie wpompowuje nowej wody do układu!
  • Helpful post
    TimooNeK
    Level 12  
    Można zastosowac odkamieniacz Saeco, albo jakikolwiek inny przeznaczony do ekspresów, chociaż Saeco jest pewniejszy. Buczy pompa bo nie może przepompowac wody.
    mara78
    Level 12  
    jutro spróbuje odkamienić i dam znać.
    Idzie jakoś wyjśc z tego trybu czyszczenia??
    mara78
    Level 12  
    procesz czyszcenia przeszedł do końca, (woda zawsze lądowała w ociekaczu)
    zrobiłem również funkcję odkamieniania,
    Teraz po włączeniu ekspresu mam komunikat :w celu napełnienia kotła naciśnij ok" po nacisnieciu bojler się znów napełnia i wyskakuje "operacja przerwana" i woda ląduje w tacce.(wydaję mi się że w takim razie cos jest zapchane za blokiem zaparzającym? ale mogę się mylić :) )
    i tak bez końca!
    mara78
    Level 12  
    uruchomiłem proces bez trzpienia od bojlera
    i ekspres osiągnął gotowośc :):)
    Sprawdziłem metalowe sitko w zaparzaczu (dociskające ) i zaworek z iglicą i wydają się być drożne.
    Nie wiem jak dobrać się do dalszej części pomiędzy zaparzaczem a wylewką (może coś tam jest zaczopowane)
    mara78
    Level 12  
    ekspres odczopowany , :):)
    Bardzo dziękuje za pomoc :)
    pozdrawiam
    mara78
    Level 12  
    Ostatni mój temat został już zablokowany , myslałem że rozwiązałem problem,
    niestety zawcześnie się ucieszyłem :(
    Można zrobić czarną kawę ekspreso, ale przy produktach z mlekiem np:cappucino naleje mleka i ekspress zaczyna buczeć (chyba pompa) i sie zawiesza. Po ponownym uruchomieniu po dłuższej chwilii ekspres budzi się z gotowością.
    Tak samo się dzieję po nalaniu gorącego mleka. (buczenie )
    Zrobiłem czyszczenie przewodów mleka, proces się zakonczył i znowu zawiecha.(po jakimś czasie wszystko ok).
    mara78
    Level 12  
    kolejna awaria feralnego ekspresu, chyba bez profesionalnego serwisu się nie obejdzie.
    Po nocy w stand by, włączyłem ekspress i wyskoczyło ponownie włacz w celu rozw problemu
    wyjąłem zaparzacz (był lekko zblokowany), teraz za każdym włączeniem komunikat ponownie włącz... a koło zębate ustawia się w takiej pozycji że nie mogę włożyć zaparzacza