Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica AFS5015ZT, wybuch kondersatora<ów> sieci, robi spięcie po 5 min pran

_JF_ 11 May 2011 15:57 2882 5
Suntrack
    _JF_
    Level 23  
    Witam!
    Wujek poprosił mnie abym zobaczył jego pralkę, ponieważ "coś tam strzela i wywala korki" wiec włączył mi ją abym zobaczył co jest nie tak, a wiec włączył ją wiadomo pobierała wodę obracała bębnem, ale po ok5-8minutach coś strzeliło, przez plastik było widać jasność z tyłu, koło wyjścia przewodu zasilania i wywaliło bezpieczniki, wujek ku zdziwieniu powiedział, ze dosyć długo chodziła bo niekiedy to coś strzelało i wywalało korki od razu po włączeniu, wydaje mi się że to była kwesta ustawienia programatora.
    Wiozłem ją do siebie, do domu zdjąłem górną pokrywę by obejrzeć miejsce które było źródłem "pirotechniki" i zobaczyłem rozkraczony kondensator <w środku ma 3 kondensatorki połączonych do fazy, zera, uziemienia, był taki schemacik na obudowie>
    Pralka nie posiada praktycznie żadnej elektroniki, programator stykowy, programator wygląda na cały.
    Podsyłam zdjęcia które mogą coś pomóc.
    Amica AFS5015ZT, wybuch kondersatora<ów> sieci, robi spięcie po 5 min pran Amica AFS5015ZT, wybuch kondersatora<ów> sieci, robi spięcie po 5 min pran Amica AFS5015ZT, wybuch kondersatora<ów> sieci, robi spięcie po 5 min pran

Teraz pytanie do was, w którym kierunku muszę szukać usterkę, i czym to mogło być spowodowane. Ja powiedziałem tyle ile wiedziałem, jeśli potrzebne będą jeszcze jakieś zdjęcia to postaram się podesłać. Pozdrawiam
  • Suntrack
    stanislaw1954
    Level 43  
    Wtam.
    Jest to jak myślę kondensator przeciwzakłóceniowy. Po wymianie jak myślę powinno być wszystko w porządku.Chyba ,że to kondensator do silnika (a nie podajesz jego wartości) wtedy przyczyną jego częstszego psucia mógłby być wadliwy silnik.
  • Suntrack
    _JF_
    Level 23  
    na drugim zdjęciu widać koło tego czerwonego okrągłego przełącznika ciśnieniowego, po niżej tego mniejszego widać kondensator rozruchu silnika wiec nie o nim jest mowa.
    Anonymous
    Level 1  
    _JF_
    Level 23  
    czyli porostu miał swoje lata i okładziny zeschły się, no to postaram sie kupić podobny w sklepie jeśli będzie kłopot hmm dam jakiś inny ale czy spełni swoją role?...
    ROBSON33
    Admin of household appliances group
    skryn wrote:
    Przecież strzelił tu chiński filtr p.z. Czego tam jeszcze szukasz?
    Wymień i po sprawie.

Nic dodać, nic uciąć
    Amica AFS5015ZT, wybuch kondersatora<ów> sieci, robi spięcie po 5 min pran