Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Harman Kardon 630 i MA BR5 - przy włączaniu głośniki maksymalnie się wychylają

sloncezdeszczem 12 May 2011 01:34 2924 5
    sloncezdeszczem
    Level 9  
    Ze względu, że jestem tutaj nowy na wstępie witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
    Właśnie zostałem posiadaczem vintage wzmacniacza stereo HK 630. Podpiąłem pod niego 2x Monitor Audio BR5 i zauważyłem, że podczas włączania wzmaka głośniki maksymalnie wychylają się w przód i tył. Dzieje się to tylko raz ( po jednym wychyleniu w przód i tył przy włączeniu ) i później jest już wszystko ok. Głośniczki grają pięknie razem z tym wiekowym wzmacniaczem - niski, głęboki bas, którego nie mogłem uzyskać z HK AVR255 i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony ale strasznie martwią mnie te wychylania głośników. Czym to jest spowodowane i czy jest to groźne dla głośników ?
    ..acha nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale głośniki są 6 omowe, a wzmacniacz może obsługiwać ( wdłg. instrukcji ) 4, 8 i 16 ohm.
    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
  • Helpful post
    Paolo1976
    Level 24  
    W sumie nie jest to dobre dla głośników i w skrajnym przypadku może spowodować ich uszkodzenie. Jest to powszechne zjawisko w wielu wzmacniaczach, zwłaszcza starszych, ale że Harman Kardon to trochę dziwne. Musisz samodzielnie zamontować we wzmacniaczu układ opóźnionego załączania głośników. Po prostu po włączeniu wzmacniacza, układ załącza wyjścia głośnikowe przekaźnikiem po ok. 10 sekundach. Głośniki są wtedy 100% bezpieczne.

Oto najprostszy schemat

A oto drugi, bardzo dobry, prosty i sprawdzony układ

sloncezdeszczem
    Level 9  
    Wielkie thx za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Na szczęście obędzie się bez montażu układu opóźniającego, bo mam przyciski we wzmacniaczu do włączania poszczególnej pary głośników. Najpierw włączyłem wzmaka przyciskiem "Power", odczekałem 10 sec. tak jak jest to napisane w opisie układu, który mi podałeś, następnie włączyłem parę głośników i efektu wychylenia już nie było. Powtórzyłem to kilka razy i nic nie zauważyłem, więc jest ok :) Jeszcze raz wielkie thx za rozwiązanie problemu, wiedziałem gdzie założyć temat ;)

Dodano po 29 [minuty]:

Pisałeś, że jest to efekt powszechny w niektórych wzmacniaczach ale dziwne, że w HK też. Co może być przyczyną tego, coś jest nie tak z moim wzmacniaczem ? Gdzieś kiedyś wyczytałem, że ten efekt jest spowodowany stabilizowaniem się tranzystorów, muszą one w te pierwsze kilka sekund dojść do normalnej pracy, proszę wytłumacz mi to.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    sloncezdeszczem
    Level 9  
    Dzięki piękne za konkretne odpowiedzi. Pozdrówka