Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Porównanie radyjek (Uniden, M-TECH, Stabo, President)

maaaaariusz1 13 May 2011 00:04 13478 13
    maaaaariusz1
    Level 9  
    Witam.
    Przymierzam się do zakupu nowego radyjka ale czytając fora w końcu zwariowałem, jedni piszą, że to jest ok. drudzy że to złe radio i teraz sam nie wiem.
    Chciałem spytać tych, którzy się na tym znają jakie radio wybrać. Na oku mam 4 modele:
    1. Uniden Pro 520XL - 240zł
    2. M-TECH Legend II – 200zł
    3. Stabo XM 3001 ASC – 380zł
    4. President Harry II ASC – 430zł
    Chciałbym się dowiedzieć czym one się różnią bo obudowa wiadomo ta sama. Chodzi mi o wykonanie. Zależy mi na czystym odbiorze i nie mogę zdecydować się które radio. Dodam, że najwięcej pozytywów czytałem na temat Unidena (brak homologacji ale nie słyszałem jeszcze żeby miśki komuś zabrali radyjko) i to radyjko za mną przemawia zdecydowanie ale chciałbym usłyszeć wasze rady.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    ARTURSSS2
    Level 11  
    Wymienione radia mają wspólnego producenta = Unidena
    Stabo 3001e = President Johnny II ASC radio pracuje tylko na AM i w multistandardzie.
    Potrzeba w nim poprawić ASC , podobnie w Harrym II ASC ( Stabo 3003 )
    Uniden 520XL wypada najlepiej , ważne aby było dobrze przestrojone.

Jeśli chcesz kupić Stabo lub President zapraszam info na priv.

Do Unidena 520 polecam anteny
    - Sirio Omega 27 MAG
    - Sirio ML-145
    - Sirio Super Carbonium
    - President OHIO
    maaaaariusz1
    Level 9  
    Spodziewałem się więcej odpowiedzi koledzy.
    darens
    Level 22  
    STABO 3001 340,-
    HARRY III 500,-
    UNIDEN.....ZAKAZ SPRZEDAŻY
    Ale najbardziej będziesz zadowolony mimo ciut większych gabarytów z WALKERA(600,-)Stabo jak pisano wyżej będziesz musiał odesłać na poprawienie ASC,HARRY II nie jest już produkowany ale jest zamiast niego Stabo 3003 z ASC do poprawienia.
    Co do m-techa....po mojemu zbyt czuły,ale dobrze się sprzedaje,pomyśl jeszcze nad najprostszym presidencie TOMMY 340,-bez RF gain ale asc działa nawet nieźle.
    A więc.
    1-WALKER 600,-
    2-HARRY III 500,-
    3-JOHNNY III,STABO 3001/03,TOMMY RADIA OD 340,- DO 470,-
    4-M-TECH OK 200
    Każde cb radio szumi tylko jedno mniej drugie więcej pomyśl na stabo lub nad tomym ale jężeli masz troszke więcej gotówki to bierz walkera.
    Tyle ode mnie.
    Pozdrawiam.

--- UNIDEN.....ZAKAZ SPRZEDAŻY ---
    Proszę o wyjaśnienie tego zdania . Może być na PW. [SP5ANJ]

ok,sprecyzuje chodzi o modele 510 i 520 mimo że każdy m-tech i stabo oraz president ma płytę z logo unidena
    maaaaariusz1
    Level 9  
    Niestety aż tyle kasy nie mam na radyjko. Zamówiłem jednak Unidena. To radio zdecydowanie za mną przemawia, a brak homologacji w niczym nie przeszkadza bo jest zakaz sprzedaży a nie użytkowania.
    Werewolf
    Level 25  
    Jak poprawić ASC w Stabo ?
    ginger78
    Level 21  
    maaaaariusz1 wrote:
    [...] a brak homologacji w niczym nie przeszkadza bo jest zakaz sprzedaży a nie użytkowania.

UKE ma odmienne zdanie:
    W odniesieniu do użytkowników, podczas kontroli, CB radio może zostać zabrane do depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania (wydanie decyzji o zakazie użytkowania w przypadku niespełnienia wymagań).

Uściślając, jest to "wyrób niezgodny z wymaganiami zasadniczymi". Jak trafisz na tzw. nadgorliwych policjantów to będziesz miał problem.
    darens
    Level 22  
    Werewolf wrote:

Jeżeli masz gwarancje to możesz wysłać do serwisu Presidenta w Częstochowie-poprawią w ramach gwarancji lub do serwisu nieautoryzowanego za ok 50 zł.
    Werewolf
    Level 25  
    ginger78 wrote:

Uściślając, jest to "wyrób niezgodny z wymaganiami zasadniczymi". Jak trafisz na tzw. nadgorliwych policjantów to będziesz miał problem.

Nie prawda.
    Policjant może Wam zabrać sprzęt jedynie wtedy, kiedy zaistnieje podejrzenie, że radio jest kradzione.
    Od konfiskaty radia z powodu braku świadectwa jest tylko i wyłącznie UKE, i przy kontroli muszą być aby policjant mógł coś zrobić, że jedziecie z Unidenem.
    Co trzeci mobil w Polsce jedzie z Unidenem i jeszcze nikt problemu nie miał, ani nikomu nie zabrali.

darens wrote:
    Werewolf wrote:

Jeżeli masz gwarancje to możesz wysłać do serwisu Presidenta w Częstochowie-poprawią w ramach gwarancji lub do serwisu nieautoryzowanego za ok 50 zł.

Chodziło mi jak zrobić to samemu.
    bobjar
    Level 1  
    koledzy mialem ostatni midlanda 109 potem inteka 130 plus a teraz kupilem m techa legend 2
    jest troche zbyt czuly? a mozna w nim podlubac by cos zmienic

Dodano po 1 [minuty]:

w porownaniu z midlandem alane 109 jest lepszy o niebo o ile chodzi o inteka 130 plus to jeszcze nie mam zdania

Dodano po 3 [minuty]:

sorry moze nie jasno napisalem dla mnie m tech legend 2 jest lepszy o niebo od alana
    ale dziala podobnie jak intek ale i tak korci mnie by cos podlubac w srodku moze macie pare pomyslow

Dodano po 2 [minuty]:

panowie czemu jak nadaje to wlancza mi sie pl i jakbym nic nie mowil czy to wina strojenia czy o co tu chodzi
    gudi
    Level 13  
    Bo masz wlaczone wybieranie regionu. Wylacz radio, przelacz przełączniki bodajże F i wlacz radio.

Dodano po 1 [minuty]:

Wie ktos moze czy uniden 520 i harry 2 maja taki sam uklad pinow do mokrofonu?
    .Labrador
    Level 26  
    gudi wrote:
    Wie ktos moze czy uniden 520 i harry 2 maja taki sam uklad pinow do mokrofonu?

Nie! Uniden 4,Harry II 6 Pinów.