Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

System na sterownikach TSX47

andrzejna 13 May 2011 08:59 2291 8
    andrzejna
    Level 10  
    Witam.
    Mam na statku system zdalnego sterownia zaworami z wykorzystaniem sterowników TSX 47. Na mostku znajduje się sterownik TSX 47-30 połączony z terminalem XBT-VB814003 do którego podłączony jest monitor, w siłowni jest sterownik TSX 47-20 z modułami we/wy. Sterowniki komunikują się przez kanał nr1 w modułach SCM21. W sterownikach są moduły z EPROM-ami typu TSX RPM 32. System był długo wyłączony i baterie były całkowicie rozładowane. Po wymianie baterii na sterownikach świecą zielone LED-y ok, natomiast sterownik nie komunikuje się z terminalem, nie wiem czy sterowniki komunikują się między sobą. Testy wykonane na terminalu działają prawidłowo, oprócz testu komunikacji. Niestety nie znam sterowników tej firmy, natomiast mam doświadczenie ze steronikami innych firm. Na statku nie ma żadnej dokumentacji. Czy ktoś z uczestników forum może mi pomóc w uruchomieniu systemu?
    Pozdrawiam
    andrzejna
    Level 10  
    Dziękuję za szybką odpowiedź.
    Ponieważ nie znam tych sterowników, chciałbym dowiedzieć się jaki użyć program i jaki kabelek do komunikacji ze sterownikiem.
    Pozdrawiam
    Marek_Pe
    Level 23  
    Cienko to widze.
    PL7 jest oprogramowaniem licencjonowanym.
    Kabelek pozwoli odczytac program z PLC jesli oczywiscie nie zdazyl sie ulotnic.

Osobiscie zwrocilbym sie do serwisu/producenta/makera tej instalacji.
    Nie sadze aby chcieli udostepnic program, bo za to biora kase ale moze cos doradza.

Szanujace sie firmy zostawiaja backup programu na kartach PC Flash Memory wiec zobasz czy gdzies nie lezy TSXMFP032 lub 64. Moze byc wpieta w sterownik.

Pozdrowienia
    Jarcyk
    Level 13  
    Witam
    Jak napisałeś sterowniki posiadają moduły TSX RPM 32, a są to EEPROMy więc program nie powinien "ulecieć".
    Co do terminala to on też posiada baterię na swoim pokładzie i może w nim brakuje programu ?
    Soft do sterowników TSX47 to cały pakiet XTEL'a pod system OS/2 (IBM), ale mam też dobrą wiadomość dla ciebie :D ,
    do modelu TSX47-20 wystarczy oprogramowanie PL7-2 które faktycznie jest napisane pod stary poczciwy DOS.

pozdrawiam
    Jarcyk.net
    andrzejna
    Level 10  
    Witam.
    Dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzieli za pomoc. Armator zdecydował się na zmiane systemu.
    Temat zamykam
    Pozdrowienia
    DENEBO
    Level 13  
    Witam
    Temat sterowników Telemecanique TSX jest już mocno stary..., Jednakże mogę pomóc jeśli ktoś będzie miał problem z sterownikami telemecanique TSX-1710, TSX-1720, TSX-2720, TSX-4712, TSX-4720, TSX-4730, TSX-4740 ... i wiele innych tego typu.
    Posiadam odpowiedni sprzęt diagnostyczny, trochę wiedzy merytorycznej oraz dostęp do części zamiennych... Zasilacze, procesory, moduły wejściowe-wyjściowe, analogi itp...
    Pozdrawiam
    Denebo
    eonik
    Level 2  
    mam maszynę z tsx 2720 chyba potrzebuję Pomocy kontakt 501 31 0036