Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Subbas pseudo estradowy na LW1000

bullla 13 May 2011 16:11 3791 6
  • Subbas pseudo estradowy na LW1000
    Witam. Chciałbym przedstawić moją konstrukcję. Tak jak w temacie, jest to subbas zbudowany na przetworniku Alpharda model LW1000. Miał być z tego mobilny bass na domówki i tak wyszło.

Obudowa typu bass-reflex jest wykonana z płyty wiórowej o grubości 18mm. Strojona na "oko" bo nie ma rzetelnych danych na temat głośnika. Wytłumiona trochę na tylnej i bocznych ściankach. W niedalekiej przyszłości zamierzam obić ją czarną wykładziną kolumnową, jak na razie są tylko uchwyty, narożniki, krata i gniazdo Canon (XLR).

Kosztorys:
    Głośnik (używany) - 50 zł
    Płyta meblowa - miałem
    Narożniki - 8 zł
    Gniazdo - 2,5 zł
    Klej, wkręty - miałem
    Krata na przód - 0 zł (dostałem ze złomu)
    Uchwyty - 6,20 zł
    Razem - 66,70 zł

Wrażenia
    Jak na tak tani głośnik to miło mnie zaskoczył, dźwięk jest nawet miękki, trochę dudni ale da się wytrzymać ;)

Zdjęcia
    Subbas pseudo estradowy na LW1000 Subbas pseudo estradowy na LW1000 Subbas pseudo estradowy na LW1000

Następnym razem proszę umieścić obrazek na początku postu i zapoznać się z regulaminem DIY. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1338607.html
    Poprawiłem [DJpopak;)]

Cool? Ranking DIY
    About Author
    bullla
    Level 14  
    bullla wrote 106 posts with rating 7, helped 6 times. Live in city Chojnice. Been with us since 2007 year.
    lekto
    Level 35  
    Jeszcze okleić przód i schować boki kraty by nie były widoczne a efekt niezły jak na koszty.
    wariato
    Level 43  
    Czym będziesz go napędzał/odcinał ? Masz jakiś aktywny crossover czy planujesz jakiś panel do tego suba ?
    10 cali może czasami brakować - zależy jakie pomieszczenia, mogłeś pokusić się o 12'' np na GDN 32-450.

Za takie pieniążki zawsze to jakieś uzupełnienie dolnego pasma.
    bullla
    Level 14  
    Napędzam suba wzmacniaczem SABA Mi 480, dostaje on 120 wat przy 8 ohm i odcinany jest korektorem na wzmacniaczu. Na głośniku pisze 200 wat max. Ten głośnik kupiłem już dość dawno, teraz pewnie bym wziął jakiegoś STX bo jak czytam to on podaje w miarę prawdziwe dane i można dobrą skrzynkę obliczyć ;)
    Luke15
    User under supervision
    Odcięcie korektorem... jeżeli tak to można nazwać, nie jest zbyt dobre ;)

Po prostu nie odcinasz go, a jedynie tłumisz wyższe częstotliwości które i tak są odtwarzane. No ale skoro Ty jesteś zadowolony, a to przecież najważniejsze no to ok ;)

BR strojony na oko czyli po prostu przypadkowo? Mogłeś chociaż na UCHO stroić a nie na to oko :P :)
    witek567
    Level 17  
    Gdzie można dostać taką kratkę? Wymontowałeś ją z jakiegoś sprzętu?