Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 32pf9976/12 problem z inwerterem

crunck 13 May 2011 20:44 4230 24
Tespol
  • #1
    crunck
    Level 11  
    Witam

    Pacjent: Philips 32pf9976/12

    Inwerter na którym są nie działające świetlówki: SHARP RDENC2156TPZZ (Link)

    Objawy: Po włączeniu startuje zasilanie, włączają się świetlówki i po jakiś 2 sekundach gasną, czyli działa zabezpieczenie. Po ich wyłączeniu obraz jest widoczny więc matryca sprawna. Fonia również jest.

    Po wstępnych oględzinach stwierdziłem że nie zapalają się świetlówki na segmencie C62 C66 (są na jednej wtyczce).

    Świetlówki sprawdzone i są sprawne. Zamieniłem je miejscami i świecą także jest padnięty 1 segment w tym inwerterze.

    Ktoś ma jakieś propozycję rozwiązania tego problemu ??

    Philips 32pf9976/12 problem z inwerterem Philips 32pf9976/12 problem z inwerterem

    Czy ta kropka na T7 to normalne, czy może objaw nadpalenia ?

    Schemat: Link

    W North mają taki inwerter ale kosztuje 850zł więc szukam innego rozwiązania... Link

    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
  • Tespol
  • #2
    Jakant
    Level 35  
    Czy oprócz zamiany miejscami świetlówek wykonałeś jakieś pomiary? Czy pomierzyłeś oporności trafek, tranzystorów itd? Ta kropka to podejrzane, może być wypalona dziurka, co wskazywało by na uszkodzenie trafka.
  • Tespol
  • #3
    crunck
    Level 11  
    Jakant wrote:
    Czy oprócz zamiany miejscami świetlówek wykonałeś jakieś pomiary? Czy pomierzyłeś oporności trafek, tranzystorów itd? Ta kropka to podejrzane, może być wypalona dziurka, co wskazywało by na uszkodzenie trafka.


    Oporność trafek w normie. Natomiast przed chwilką sprawdziłem czy bezpieczniki są całe no i niestety na tym segmencie gdzie nie działa świetlówka, bezpiecznik jest spalony (24v 4a) ten malutki, widać kawałek na fotce. Czyli wychodzi na to że na trafo poszło zbyt wysokie napięcie, stąd kropka i się nadpaliło, chociaż dziurki jeszcze nie ma i oporność jest ok.

    Wymienię to niestety dopiero w poniedziałek :/

    Tylko czemu trafo się nadpaliło ?? Jakaś przyczyna musi być ... Masz jakiś pomysł ??
  • #4
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    crunck wrote:


    Świetlówki sprawdzone i są sprawne. Zamieniłem je miejscami i świecą także jest padnięty 1 segment w tym inwerterze.


    To, że świecą niekoniecznie może świadczyć, że są sprawne. Jeżeli nie stanowią odpowiedniego obciążenia dla transformatorka i popłynie przez nie mniejszy prąd a zabezpieczenie przepięciowe nie zareaguje, to na uzwojeniu wtórnym wzrośnie wysokie napięcie i często powoduje to nadpalenia uzwojenia. Musisz więc wymienić też te trafko. Ponadto pomiar rezystancji czasem nic nie daje, bo przy zwarciu jednego lub dwóch zwojów nic ci nie wykaże. A odnośnie bezpiecznika, to pewnie nie jest spalony, bo jakby był spalony nie powinno się w ogóle zapalać podświetlenie.
  • #5
    lamer.
    Level 33  
    Quote:

    To, że świecą niekoniecznie może świadczyć, że są sprawne.

    Tak... mogą być uszkodzone, skoro świecą. :D :D A prąd ich podczas normalnego świecenia spada, szkoda, że nie wpadli na to spece od ekonomi....:D
  • #6
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    crunck wrote:


    Po wstępnych oględzinach stwierdziłem że nie zapalają się świetlówki na segmencie C62 C66 (są na jednej wtyczce).


    Pisał, że dwie się nie zapalają i to na jednej wtyczce.

    Pardon, (pisał też, ze zamieniał je miejscami...)
  • #7
    1.
    User under supervision
    Quote:
    Musisz więc wymienić też te trafko


    Nie te, a poprawnie to trafko. O ile w ogóle trafko. A te twoje teorie nie chce mi się nawet komentować.
  • #8
    crunck
    Level 11  
    zbyszekskibinski wrote:
    crunck wrote:


    Po wstępnych oględzinach stwierdziłem że nie zapalają się świetlówki na segmencie C62 C66 (są na jednej wtyczce).


    Pisał, że dwie się nie zapalają i to na jednej wtyczce.

    Pardon, (pisał też, ze zamieniał je miejscami...)


    Tak tak, śmiejmy się ... Skoro pisałem że są 2 świetlówki na jednej wtyczce to chyba logiczne jest że nie zamieniałem miejscami tych 2 co nie świecą tylko parę obok ... Liczę na poważne odpowiedzi. Nie znam się na tym bardzo dobrze, ale z odpowiednimi radami sobie poradzę ... Dziękuję za poważne odpowiedzi.

    Lcd ma 7 lat. Na oko mogę stwierdzić że świetlówki, które nie świecą po za mianie nie różnią się od pozostałych... Czy mimo to mogą być przyczyną przepalenia się trafo bezpiecznika ??

    Bezpiecznik na 100% leży :/
  • #9
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Kolego, źle mnie zrozumiałeś. Ja się z ciebie nie śmiałem, tylko tłumaczyłem moim przedmówcom, że żle zrozumiałem twoją wypowiedź, bo oni wychwycą każde zdanie, sylabę a nawet literę w mojej wypowiedzi, aby tylko zarzucić mi coś nieprawidłowego.
  • #10
    1.
    User under supervision
    Quote:
    Czy mimo to mogą być przyczyną przepalenia się trafo bezpiecznika


    Wszystko może być. Trzeba brać omomierz w rękę i sprawdzać. Nikt tego za ciebie nie zrobi.
  • #11
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Teraz rozmawiałem z innym kolegą odnosnie tego modelu i okazuje się, że w tutaj jest inne (nieklasyczne rozwiązanie) inwertera. Nie mam schematu, aby to potwierdzić, ale kolega mówi, że tam jak leci ten bezpiecznik, to TV działa tylko jest ciemny obraz. (czyli tak jakby coś u ciebie) Dodatkowo należy najpierw przeprowadzić regulację 24V potencjometrem 3026, bo inaczej lampy nie zapalają się.
  • #12
    1.
    User under supervision
    Quote:
    Dodatkowo należy najpierw przeprowadzić regulację 24V potencjometrem 3026, bo inaczej lampy nie zapalają się.


    Najpierw to trzeba naprawić inverter, a najprawdopodobniej żadna regulacja tegoż napięcia nie będzie potrzebna.
  • #13
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Aha, i odnosnie tego bezpiecznika: Kolega wspominał też, ze podmienił tylko ten bezpiecznik i TV ożył, ale dla formalności to kolego sprawdż sobie rezystancję w dwóch kierunkach na tym bezp, do masy oraz mosfety na zwarcie przed podmianą tego fusa.
  • #14
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    http://flattvparts.co.uk/index.php?main_page=product_info&products_id=3702

    Powyżej jest wyrażne zdjęcie tego inwertera. Teraz już wszystko wiadomo. Bloki tego ustrojstwa są 'niezależne' i jak poleci jeden bezpiecznik, to pozostałość działa. Bezpiecznik 24V, 4A dostający zasilanie połaczony jest z drenami scalonej pary tr. kluczących, które sterują tym trafkiem co się u ciebie 'ufajczyło'. Wobec tego ażeby ten bezpiecznik 'pofrunął' musiał dostać niezłego 'kopa'. Sprawdż zatem te klucze IC na zwarcie w pierwszej kolejności, potem trafko....
  • #15
    crunck
    Level 11  
    Wymieniłem bezpiecznik i kondensatory w inwerterze. Telewizor ożył.

    Nowym problemem jest to że nie działa jeden głośnik.

    Czy ktoś może zobaczyć schemat z pierwszego posta i podpowiedzieć mi od czego zacząć sprawdzanie ??
  • #16
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Od przejścia na cewce głośnika oraz od sprawdzenia czy jest DC na wyjściu scalaka od końcówki mocy.

    Moderated By radsat:

    Jak będzie cewka zwarta drutem też będzie przejście, ale czy będzie działać?
    Jak będzie "DC" np. 320V na wyjściu końcówki mocy, też będzie działać?
    Proszę pisać wartościowe posty.

  • #17
    User removed account
    User removed account  
  • #18
    crunck
    Level 11  
    nierozgarnięty wrote:
    zbyszekskibinski wrote:
    Od przejścia na cewce głośnika oraz od sprawdzenia czy jest DC na wyjściu scalaka od końcówki mocy.

    A co ty za głupoty tu opowiadasz, jakie DC ma być na wyjściu. Zastanów się zanim coś napiszesz.
    Zacznij od sprawdzenia, czy nie urwałeś jakiegoś przewodu idącego do głośnika, oraz sprawdź czy na wejściu masz sygnał (18 noga) skoro twierdzisz, ze nie działa prawy głośnik. A dopiero potem będziesz brał się za szukanie błędu w końcówce mocy.


    Głośnik sprawny na 100%, kabel również.

    Nie dochodzi sygnał do wtyku kabla głośnika na płycie audio.

    W schemacie jest płytka audio. Czy na jego podstawie możecie mi powiedzieć co pomierzyć ??
  • #19
    1 i jedna dziesiąta
    User under supervision
    Tak, pomierz napięcia.
  • #20
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Ja pisałem, żeby sprawdzić czy jest DC na wyjsciu głośnikowym, bo świadczy to o uszkodzeniu wzmacniacza m. cz. Pan moderator chyba mnie nie zrozumiał. Dlaczego cewka miałaby być zwierana drutem w telewizorze, któż by ją tam chciał zwierać. Skąd wzięłoby sie 320V przecież wzmacniacz nie jest podłaczony do przetwornicy 320V, jak jest przejscie na głosniku, to jest typowo pomiędzy 4 a 8 Ω, po co te złośliwe uwagi?

    Moderated By radsat:

    Wszystko się zgadza. Proszę jednak mieć na uwadze, że piszesz do użytkowników i tych więcej, i tych mniej doświadczonych. Złośliwe jest to, że raz piszesz wyrazy poprawnie, a raz nie. Proszę zatem uważać na kolejne ostrzeżenie.

  • #21
    lamer.
    Level 33  
    zbyszekskibinski wrote:
    Pan moderator chyba mnie nie zrozumiał

    Zrozumiał zrozumiał, gdyby tam pojawiło się jakiś napięcie (nawet w wyniku uszkodzenia scalaka) to przy tej mocy scalaka z głośnika leciałby dym.

    Możesz dla próby połączyć 10 z 18 jakimś kondensatorem np. 100nF i sprawdzić czy grają dwa głośniki, a najlepiej zamienić 10 z 18, i wtedy wyciągnąć wnioski.
  • #22
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Zgadza się ale to zależy też od topologii układów. Są układy z zabezpieczeniem przeciwzwarciowym, itp. Kiedyś naprawiałem plazme Philipsa 42' z osobną płytką wzmacniacza gdzie pojawiło się stałe na wyjściu (pełne napięcie zasilania 12V). Odjęło dźwięk. Jeden głośnik nie miał przejscia na cewce, a drugi był dobry. Sound IC miał zwarcie, ale nawet gdyby głośnik poleciał z dymem, to czasem mozna tego nie zauważyć.
  • #23
    lamer.
    Level 33  
    zbyszekskibinski wrote:
    Zgadza się ale to zależy też od topologii układów. Są układy z zabezpieczeniem przeciwzwarciowym, itp.

    Tylko, że wtedy wyłącza obydwa kanały.

    zbyszekskibinski wrote:
    ale nawet gdyby głośnik poleciał z dymem, to czasem mozna tego nie zauważyć.
    Na pewno jeśli się ma katar, i nie czuję się zapachu spalenizny. :D
  • #24
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Wszystko ok ale ze schematu wynika, że są tam nie 2 ale 4 głośniki. Kolega musi podać, który z nich nie pracuje, bo jak widać na 'mapie' Przypuszczam, że nie chodzi o centralny woofer, bo te dwa głośniki są wpięte równolegle i gdyby tamtejszy układ nie działał, to nie grałyby dwa głośniki. Pozostaje więc kanał lewy lub prawy. Zakładając że usterka wystepuje w częsci audio (analogowej) wyjscia znajdują się na pinach 3 i 23 a wejscia 10 i 18. Wystarczy więc zapodać sygnał testowy 1kHz na te wejscia i zaobserwować na oscyloskopie czy jest czysty przebieg sinusoidalny. Jeżeli kolega nie ma oscyloskopu to zrobić tak jak sugerował Lamer i zamienić wejścia wtedy gdy sygnał pojawi się w tym 'nie działajacym' głośniku usterka bedzie gdzieś wcześniej, możliwe w sekcji cyfrowej procesora dźwięku i tam szukać. Jezeli usterka w obrębie sygnału analogowego, to zmierz napięcia i punkty pracy tego układu. Sprawdź czy nie ma zimnych lutów na dławikach filtrów dolnoprzepustowych na wyjściu oraz kondycję układów złożonych z C na uszkodzenie co wskazywałoby na wzbudzenie sie wzmacniacza na częst.ponadakustycznych.
  • #25
    crunck
    Level 11  
    Głośniki są 2. Na schemacie są umieszczone elementy, których ten tv nie posiada :/
    Dźwięku nie ma na wyjściu 1735.

    Prawdopodobnie poddam się z tą naprawą z powodu braku wiedzy. Jest może jakiś chętny kolega z Warszawy, który by chciał do tego zajrzeć ??

    Pozdrawiam