Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CTX 1569 SE

dzejdzej 14 Feb 2003 14:31 1917 5
Tespol
  • #1
    dzejdzej
    Level 15  
    Witam. Monitor jak w temacie. Trafił do naprawy z objawem długiego rozjaśniania się obrazu. G1 od wartości -173V, spadało do -68V w ciągu tego czasu. Prosta usterka, wyschnięty elektrolit C125 filtrujący napięcie 6V. Poprawione wszystkie zimne luty. Jednak sam monitor ma jeszcze ciekawostkę. Przy braku sygnału video, po przejściu w stan standby słychać delikatne piszczenie przetwornicy. Ciekawi mnie powód. Niby monitor jest zrobiony, ale czemu piszczy trafo przetwornicy - standby wyłącza zasilanie 6V, 12V, 25V. ?. Może ktoś się z tym spotkał? Brak mi pomysłów. Przemierzone wszystko po stronie pierwotnej. elki zmienione. :cry:
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Tespol
  • #2
    oorobert
    Level 18  
    WITAM SPRAWDZIL BYM CZY NAPIĘCIA W STANIE STBY. NIE IDĄ W GÓRE JEŚLI TAK TO SPRAWDZIŁBYM PĘTLE REGULACJI NAPIĘCIA LUB KONDESATORY PO STRONIE PIERWOTNEJ PRZETWORNICY ALE MYŚLĘ IZ TO JUŻ SPRAWDZIŁEŚ
  • Tespol
  • #3
    Richi
    Level 39  
    Sprawdz czy to piszczenie wychodzi z trafa zasilacza ???
    Jezeli tak to sprobuj je troche przycisnac, jezeli piszczenie sie traci to jedyna mozliwoscia jego usuniecia jest uszczelnic trafo gdyz piszczenie jest efektem luzow (przerw) w rdzeniu tego trafa, podobnie moze byc z dkawikami lub ceweczkami. Inna mozliwoscia jest ze jest niewlasciwie wyfiltrowane napiecie i wtedy potrzebny jest oscyloskop. :lol:
  • #4
    dzejdzej
    Level 15  
    Dzis nie miałem czasu się zająć CTX-em, bo na szybko musiałem zrobić Goldstara. Juz go skończyłem - więc teraz pora na posty. Owszem elektrolity zmienione, podmienione elementy oprócz UC3842. Przyciskać trafa jeszcze nie próbowałem, ale sprawdzę. Ciekawe jak to się rozegra, bo mam takiego samego CTX-a drugiego - tak samo piszczy. Pomiary na szybko wskazują na takie same wartości napięc, tętnienia itp. Jutro znów będę nad tym siedział. Idę spać , dzięki za podpowiedzi, napiszę co sprawdziłem.
  • #5
    emkas
    Level 14  
    Witam

    W Likomie 7031 takie piszczenie powodował jeden z elektrolitów po stronie wtórnej

    pozdrawiam
  • #6
    dzejdzej
    Level 15  
    Mogę Wam teraz odpowiedzieć,bo posiedziałem sobie trochę nad tym złomem. To piszczenie, to nie jest sprawa luzów w rdzeniu trafa. Dociskałem próbując różnych sztuczek, ale nic to nie dało. Sprawdziłem na dobrym monitorze napięcia i przebiegi po pierwotnej stronie. Napięcia się zgadzają, nic nie pływa. tętnienia w normie, trochę większe (z pół raza)niż w dobrym modelu, ale podstawiałem elektrolit 150uf/400V i nic. Mostek sprawny. Po stronie wtórnej wymieniłem wszystkie elektrolity,jakie siedzą w filtracji. Mogłem coś ominąć, dlatego jakby kto miał kawałek schematu od strony wtórnej przetwornicy i dalej na prawo- aż do miejsca gdzie zaczyna się tranzystor od przekażnika RL 701 to ja skorzystam. Bo tego całego dołu nie mam i tak grzebię w ciemno. W załączniku była przetwornica we wcześniejszych postach dot. tego modelu, ale dla mnie za szybko się kończy. Tyle.