Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kablówka + 3x odb.TV + RTA-140 na max = pasy na ekranie (?)

14 Maj 2011 09:37 2083 3
  • Poziom 2  
    Witam.
    Jako, że nie można się podpinać, tworzę nowy temat.
    Miałem następujący problem - telewizja kablowa, słaby sygnał, 3 odbiorniki, rozdzielacz RM-3F i efekt w postaci słabego obrazu na odbiornikach (2x kineskop, 1x LCD).
    Teraz zastosowałem RTA-140 + zasilacz ZZA + rezystor na czwarte wyjście. W miarę podkręcania wzmocnienia z poziomu min do max jakość odbioru na telewizorze rosła i tak do samego poziomu max, gdzie otrzymałem obraz "igłę", idealny - jakiego jeszcze nigdy nie miałem z tej kablówki. Niestety pojawił się nowy problem - po 5 minutach oglądania "zupełnie nowej telewizji" na ekranach telewizorów zaczęły pojawiać się skaczące, poziome, zniekształcające obraz pasy. "Zresetowanie" całego układu, czyli odłączenie na chwilę zasilacza, skutkuje ponowną możliwością parominutowego cieszenia się obrazem "prawie cyfrowej jakości", by potem znów pojawiły się pasy... Skutecznym sposobem okazało się zmniejszenie poziomu wzmocnienia - pasy znikły, niestety kosztem jakości odbioru, gdyż teraz jest niewiele lepiej niż było.
    Moja wiedza tutaj się kończy... Czy wiecie może jak uzyskać jakość z poziomu max, a jednocześnie pozbyć się tych pasów? Jakieś filtry czy cuś?
    Pozdrawiam.
  • Poziom 38  
    Ybiz napisał:
    "Zresetowanie" całego układu, czyli odłączenie na chwilę zasilacza, skutkuje ponowną możliwością parominutowego cieszenia się obrazem "prawie cyfrowej jakości", by potem znów pojawiły się pasy... Skutecznym sposobem okazało się zmniejszenie poziomu wzmocnienia - pasy znikły, niestety kosztem jakości odbioru, gdyż teraz jest niewiele lepiej niż było.

    wygląda na wzbudzanie się rozgałęźnika lub zasilacza sieciowego. Trochę dziwne przy tak małych wzmocnieniach. Może rozgałęźnik jest uszkodzony lub coś się dzieje niedobrego z jego zasilaniem.

    Warto by było na początek wymienić zasilacz sieciowy i dodać na wejściu rozdzielacza izolator galwaniczny, np: DIF-900 Telmoru czy Izolator Galwaniczny Signala.
  • Poziom 13  
    Zgłoś do konserwatorów kablówki, żeby zmierzyli sygnały po gnieździe. Jeżeli masz za niskie, to niech "podkręcą" (to ich obowiązek w ramach umowy) poziomy, i nie będziesz musiał się bawić w dodatkowe wzmacniacze. Już przy sygnałach na poziomie 65 dB i dobrym kablu, po rozgałęźniku powinieneś mieć prawidłowy odbiór.
    Właśnie
    Cytat:
    idealny - jakiego jeszcze nigdy nie miałem z tej kablówki.
    tu może być rozwiązanie, a nie sztuczne poprawianie niewłaściwego sygnału.
  • Poziom 2  
    Wygląda na to, że problem rozwiązany... Komplet rozdzielacz + zasilacz jest nowy, więc raczej odrzuciłem wadliwe jego działanie. Wstawiłem na wejściu izolator galwaniczny Signala (Dzięki _cheetah_) i pasy zniknęły jak ręką odjął. Przy jednym odbiorniku sygnał też się poprawił, ale po przejściu przez rozdzielacz aktywny jest jeszcze lepiej.
    Jest to stara linia, z początków kablówki w mojej miejscowości (na tyle stara, że internetu nie są w stanie po niej puścić). Te x lat temu, po założeniu, sygnał był dobry, ale z czasem się pogarszał, a gdy doszedł do poziomu tragicznego reklamowaliśmy kilkakrotnie u dostawcy - coś pogrzebali w studzienkach, pomierzyli, a w domu odcięli gniazdo - został kabel na F-kę. Jakość odbioru się polepszyła, na tyle aby nie marudzić... przy jednym odbiorniku. Później doszedł następny TV, i następny, i tak jakość spadła, ale że któregoś razu znalazłem ustrojstwo zwane rozgałęźnik aktywny to postanowiłem go zastosować. Tak więc: Izolator Galwaniczny Signal + RTA-140 + 3TV = śmiga aż miło. Dziękuję Wam za pomoc. Pozdrawiam.