Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

hydrofor nie pompuje wody

14 Maj 2011 10:55 25681 12
  • Poziom 2  
    witam jestem pierwszy raz na forum prosze wzkazówki ,rade.Kupiłem nowy Hydrofor 24L Pompa JY 1000 jy1000 OMNIGENA do podlewania na działce(stary padł)podłaczyłem pod stara instalacje i wszystko tak jak w instrukcji zalałem pompe,studnie i hydrofor pracuje ale cisnienie jest na zero i nie pompuje wody.Czy mam jakies nieszczelnosci czy moze mam krecic tym włacznikiem cisnieniowym.nie mam juz sił i pomysłów.
  • Poziom 24  
    agnescw napisał:
    Czy mam jakies nieszczelnosci czy moze mam krecic tym włacznikiem cisnieniowym.nie mam juz sił i pomysłów.


    Prawdopodobnie tak
  • Poziom 11  
    A jakie jest ciśnienie w poduszce powietrznej? W ogóle była pompowana?
  • Poziom 39  
    Wyłącznikiem nic nie kręć, pompa jest nie odpowietrzona, lub zapowietrza się gdzieś po drodze.
    Napompowanie przepony wpływa na częstość załączania, i to też nie ma wpływu na opisany problem-ciśnienie wody ma narastać i wyłączyć pompę.
  • VIP Zasłużony dla elektroda

    Na forum obowiązuje REGULAMIN i "przyklejone" do niego pytania wraz komentarzami.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php

    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->
    pkt 3.1.13. (10.9) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Początek zdania? Zaczynamy wielką literą.
  • Poziom 2  
    Jak go odpowietrzyć.Gdzie po drodze może nabierać powietrza jest tak:studnia,zawór zwrotny,dwa połączenia,hydrofor i potem wyjścia na dwa krany.
  • Poziom 33  
    Żeby sprawdzić zalej pompe jeszcze raz (całą instalację od strony ssącej) zakorkuj i w miarę szybko uruchom pompę.Wskazówka musi drgnąć.
  • Poziom 11  
    Kolega prawdopodobnie nie zalał dokładnie pompy, zdarza się, podczas zalewania woda potrafi się zawiesić na poduszce powietrznej. A i rura do studni powinna być zalana wodą. Jeśli pompa jest poprawnie zalana i nadal nie tłoczy wody to proponuje na wejście podpiąć kawałek węża i spróbować zassać wodę np z jakiegoś wiadra. Warto też zwrócić uwagę na wysokość zasysania tejże pompy ( zdaje się, że ma 8m ) bo być może nie daje rady i to może być przyczyną problemów.
  • Poziom 2  
    Zalewana była z 8 razy i studnia i pompa.W tamtym roku chodziło dobrze czy woda w studni mogła spaść poniżej 8 metrów.Podnosiłem słup wody ręczną i woda leciała,a pompa nic nie popmpowała.Tylko ze wskażnik stoi cały czas na zero.
  • Poziom 33  
    Wykonaj test kolegi togo1, z wiadrem, sprawdzisz czy pompa działa.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Zaglądałeś do studni
  • Poziom 11  
    Chodziło mi o odległość między pompą a koszem w studni czyli przeważnie prawie dnem studni jeśli nie przekracza zaleceń producenta to sprawdzić czy trzyma kosz studni tzn czy nie cofa się woda do studni po zalaniu? Jeśli nie to proponuje wykonać ten test o którym pisałem wcześniej kawałek rurki na ssaniu do wiadra zalać pompę i sprawdzić czy zacznie zasysać z wiadra wodę jeśli nie to pompa do wymiany.
  • Poziom 2  
    Możliwe żeby nowa pompa była wadliwa dopiero wczoraj ją kupiłem i to nie jest tani chińczyk. Jeszcze dzisiaj postaram sie sprawdzić. Dam znać, ale myśle że to będzie coś z powietrzem. O ile ma to cos wspólnego.

    Używaj przycisku "Pisownia". Po kropce i przecinku dajemy spację (odstęp). [retrofood]

    Dodano po 59 [minuty]:

    Studnia była zrobiona dawno temu i u mnie wychodzi tylko kawałek rury na końcu której jest zawór kulowy, nic tam nie widać.
  • Poziom 33  
    Witam, jaki silnik napędza pompe tego nie napisałeś. Jeśli 380V to możesz mieć tzw. lewe obroty.