Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi 80 B3 - brzęczenie, brak kontrolki aku po przekręceniu kluczyka

rafałsz 14 May 2011 13:16 5117 9
Relpol
    rafałsz
    Level 9  
    Witam,

co się mogło zepsuć jeśli czasami po przekręceniu kluczyka na zapłon nie wyświetla mi kontrolki akumulatora i głośno coś brzęczy? Zdarza się to głównie wtedy jak gdzieś dalej jadę, zgaszę auto, przyjdę za 2 godz i chce zapalić to wtedy tak jest. Przy tym objawie auto pali normalnie, po zapaleniu brzęczenie ustaje, alternator normalnie ładuje. Co to może być? Moje auto to audi 80 B3.

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam
  • Relpol
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    Alternator do sprawdzenia kolego (wykręć sam regulator i oceń w jakim stanie są szczotki i czy kabelki do nich, nie poodpadały), dodatkowo okablowanie na nim samym (chodzi mi o ten (chyba niebieski) kabelek) który idzie na zegary.
  • Relpol
    rafałsz
    Level 9  
    Kable są ok, szczotki w dobrym stanie. Co sprawdzać dalej? Przekaźniki jakieś?
    andrend
    Level 26  
    Brak wzbudzenia alternatora. Kable to są okey na słupach jak wiszą.
    rafałsz
    Level 9  
    andrend wrote:
    Brak wzbudzenia alternatora. Kable to są okey na słupach jak wiszą.

Czyli co zrobić/wymienić?
    Zico63
    Level 37  
    Odpiąć cienki niebieski przewód od alternatora; włączyć zapłon, nie uruchamiać silnika i dotknąć tym przewodem do masy. Kontrolka akumulatora w zegarach ma świecić.
    Gdy tak nie jest - kontrola całej "trasy" przewodu, licznika, diody (lub żaróweczki) ładowania w liczniku.
    rafałsz
    Level 9  
    Zico, tak tylko mi to się dzieje sporadycznie, głównie wtedy jak jest gorący, dobrze rozgrzany silnik po kilkudziesięciu kilometrach. Chyba, że na zimnym też można sprawdzić? Czy tylko wtedy kiedy właśnie brzęczy i nie wyświetla kontrolki aku?
    Zico63
    Level 37  
    Sprawdzać można zawsze, natomiast najciekawszy wynik będzie w chwili awarii - bez wątpienia.
    Jednak nie będzie to chyba "zwykła", mechaniczna usterka. Możliwa jest awaria regulatora napięcia bądź mostka w alternatorze, ujawniająca się po nagrzaniu elementów.
    rafałsz
    Level 9  
    Ok, sprawdzę, a nie wiesz od czego to brzęczenie jest?
    Zico63
    Level 37  
    Któryś z przekaźników chyba. A jak nie przekaźniki to licznik, zespół sterujący. :wink:
    Tak w ogóle, można by posprawdzać wszystkie wtyczki: licznik, skrzynka bezpieczników itd., klemy, masy. Tylko ze nie na oko. Rozłączyć, oczyścić i ewentualnie poprawić styk, złączyć - to nie zawadzi.