logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie podkaszarki z allegro czy np stihl - co warto kupić?

kamilwojcik33 14 Maj 2011 16:42 24008 12
REKLAMA
  • #1 9504916
    kamilwojcik33
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam Postanowiłem kupić podkaszarke spalinową do (cena nie za duża ale żeby sprzęt był dobry). Znalazłem podkaszarki firmy np. Powermat HR-BC470 (na allegro idzie jak woda- 40szt poszło na jednej aukcji)
    NORDKRAFT 4,9KM, FALON-TECH RQ 850 i eurotec itp
    Czy warto kupić taki sprzęt do wykoszenia trawy na placu, wkoło domu (trawa, chwastów między drzewami za domem itp). Podkaszarka nie kosiłaby duzo- tak po max 30-40minut co 2-3tygodnie.
    Czy lepiej kupić kosę 4-5KM takich firm czy zainwestować w np http://stihl.pl/isapi/default.asp?contenturl=...resaktion/motorsensen_kombisystem/default.htm ale o mocy małej bo 1.3KM?
    Proszę o radę jaką podkaszarke wybrać - z jakiej firmy i o jakiej mocy

Z góry Bardzo Dziękuje Pozdrawiam

P.s Czy faktycznie te chińczyki co mają niby 5KM są mocniejsze od stihla 1,3KM???
  • REKLAMA
  • #2 9517141
    actin
    Poziom 34  
    Ocena: 797
    Zależy od przekonań. Chińczyki- tanie i z reguły tandetne. Firmy stihl inne markowe mają swoje standardy. A z drugiej strony pomyśl o gwarancji w razie czego- odsyłanie itp. Pójdź może lepiej do jakiegoś marketu. Tam możesz dostać coś dobrego i nie drogo. I w razie usterki masz gwarancje na miejscu. A i na mój rozum nie wierze że chińczyk ma 5(!) km.

Ale ostateczna decyzja należy do Ciebie :)
  • #3 9521485
    kamilwojcik33
    Poziom 10  
    ja myśle czy nie kupić NAC WLBC 520B- 500zł
  • #4 9535360
    marek 1871
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Cześć. Tak jak napisał kolega powyżej nie wierzę w te 5KM w maszynach za 450zł z marketu. Jedne z mocniejszych kos spalinowych STIHL'a, które są używane do zarobkowego koszenia mają w granicach 3-4KM. Jak szukasz kosy spalinowej do spokojnej pracy to polecam Ci STIHL FS 40-2MIX. Znajomy tym modelem śmiga całkiem spory teren przy czym jest to "delikatna" trawka a nie badyle. Jak masz badyle do koszenia to zdecydowanie coś mocniejszego, na co można w przyszłości założyć trójząb lub tarczę.
  • REKLAMA
  • #5 9535988
    kamilwojcik33
    Poziom 10  
    No ten nac ma 2KM więc powinno wystarczyć....
    Szkoda mi kasy na drogiego stihl'a:|
  • REKLAMA
  • #7 9536094
    kamilwojcik33
    Poziom 10  
    ....no bo na tyle koszenia to myśle że nie ma wiekszego sensu kupować kosy za 1600zł Ja mam stihla ale piłe łańcuchową do drzewa i jest naprawde super:) Lepiej daje rade niż husqvarna o tej samej mocy (mam stihl'a ms 250) No ale piła to piła A kose to kupie tańszą :)
  • #8 9564287
    kamilwojcik33
    Poziom 10  
    Witam Kupiłem kose. Dzisiaj przyszła. http://allegro.pl/show_item.php?item=1625551172

Troszke kosiłem (ale tak delikatnie bo trzeba ją troche dotrzeć i nie dawałem na pełnym gazie) i jest nawet nieźle. Miałem problem jak założyć na siebie szelki ale jakoś sie "oplątałem" :D Mam jeszcze takie pytanie: Jaka żyłkę kupić aby kosiłe najlżej. Razem z kosą kupiłem http://allegro.pl/profesjonalna-zylka-gwiazdka-do-kos-3mm-z-usa-i1621537948.html
    Czy ona będzie dobra?
    I jeszcze jedno Mam olej stihl - od piły czy mogę go lać do mieszanki do kosy?
  • #9 9589162
    semico1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    jest to olej do silników dwusuwowych wiec można stosować i do pil i do kos tylko trzeba pamiętać o odpowiedniej proporcji
  • REKLAMA
  • #10 9589279
    Hurt24h
    Poziom 11  
    Szczerze mówiąc to nie pchałbym się w tańsze podkaszarki mało znanych firm. Cena to tylko jeden z elementów na który warto zwrócić uwagę podczas zakupu. Lepiej kupić coś lepszego i bardziej sprawdzonego na rynku.
  • #11 9592185
    semico1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ja mam kose eurotec gt 110, kosa jest już u mnie 3 sezon i działa bez zarzutu. Używam kosy bardzo dużo, od wiosny do jesieni nie jest oszczędzana. do tej pory nic przy niej nie było robione. Jedynie wymieniane głowice z żyłką bo pękały.
    Teraz kupiłem drugą ale firmy FalonTech RQ850 - jeszcze jej nie używałem ale samo wykończenie i jakość plastików odstrasza. Ale to jest najmniej ważne. Kosa kosztowała 350zł .
    W cenie stihla można mieć co najmniej 3 kosy. Trzeba tez zwrócić uwagę na ceny części. Chińszczyzna jest tania jak barszcz.
  • #12 10644575
    Leoncio31
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Tanie chińskie znaczy nie za bardzo dobre ale do 10 -20 arów można nawet barana wpuścić i powyjada w 1 - 2 dni. Przy większej powierzchni i częstego używania tanie (badziewie) da o sobie szybko znać. Fuszerka chińska, niedoróbki, niedokręcone, niepasujące części z częstymi wadami fabrycznymi w pewnym momencie dają o sobie znać. Szczęściarze tylko nie klną po kilku dniach, miesiącach..... Tanie części - ktoś pisze. Tanie ale czy będą pasowały i kto je wymieni?
    Nie stać cię - kupuj dobre i trwałe. Tandeta może nawet pozbawić życia :o :cry: :)
    P.S.
    Zwróćcie uwagę, że chińszczyzna na allegro już nie schodzi jak ciepłe bułeczki, jak na onczas bywało, jeszcze jakiś czas temu .... Jak myślicie czemu??? :)
  • #13 10644697
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Temat archiwalny - zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje podkaszarki spalinowej w przystępnej cenie, rozważając modele takie jak Powermat HR-BC470, NORDKRAFT 4,9KM, FALON-TECH RQ 850 oraz Eurotec. Zastanawia się, czy warto inwestować w tańsze chińskie urządzenia o mocy 5KM, czy lepiej wybrać renomowane marki, takie jak Stihl, z mniejszą mocą (1,3KM). Uczestnicy dyskusji podkreślają, że tańsze chińskie modele mogą być mniej trwałe i mniej wydajne, a lepszym wyborem są sprawdzone marki, które oferują gwarancję i wsparcie serwisowe. Wskazują na modele Stihl FS 40-2MIX oraz NAC WLBC 520B jako odpowiednie do sporadycznego koszenia. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, podkreślając, że jakość wykonania i dostępność części zamiennych są kluczowe przy wyborze sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA