Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompka do wody do podlewania kwiatów

dar27 14 May 2011 22:19 24534 17
    dar27
    Level 13  
    Poszukuję pompki do wody napięcie dowolne, takiej aby można bylo ją zanużyć w jakimś np. zbiorniku, do owej pompki żeby można było nasadzić wężyk plastykowy średnica wewnętrzna około 5 mm. Wydajnośc takiej pompki nie musi być duża jesli chodzi o ilość i ciśnienie bo chce ją wykorzystać do podlewania kwiatów w doniczkach. Czy ktoś może ma namiar na taką pompkę, typ, gdzie można ewentualnie kupić?
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pompka spryskiwacza samochodowego? 12v

Tyle że nie bardzo nadaje się do zanurzenia.
    dar27
    Level 13  
    Wielkie dzięki Przemo9826 za pomysł, sam się dziwię sobie, że na to nie wpadłem. Patrzyłem i się pełno różnych pompek doszukałem i to w cenach nawet około 25 zł i chyba jakiś model wykorzystam tylko będę musiał się udać do motoryzacyjnego i na miejscu wybrać sobie jakiś model.

Jeszcze raz wielkie dzięki za podrzucenie pomysłu.
    bazz93
    Level 23  
    jesteś pewny że "zwykłe" kwiatki doniczkowe :D

kolega założył pewnie jakąś plantacje i teraz szuka sposobu jak podlewać krzaki automatycznie żeby co chwile nie jeździć tam gdzie to ma :D
    kraszan77
    Level 10  
    Udaj się do sklepu zoologicznego i tam też coś znajdziesz .
    dar27
    Level 13  
    Przemo9826 - pompke do wody do podlewania kwiatków w doniczkach dziesięciu - nie nazywałbym odrazu skomplikowaną aparaturą. Po prostu trzeba sobie ułatwiać życie. Zamiast fatygować kogoś do podlewania kwiatków podczas parodniowej nieobecności - może to zrobić proste urządzonko - nieprawdaż ! ? Właśnie dziś kupiłem sobie pompkę do sprykiwacza za całę 12 zł, zrobiłem próbę z wodą - jaki strumień wody, z jakim ciśnieniem wylatuje woda z pompki i stwierdziłem, że jest to co mi potrzeba !!!. Pozostało mi tylko sterowanie tą pompką. Poszukuję jakiegoś prostego układu gdzie do jednej z doniczek włożony miałbym czujnik i możliwość regulacji tak aby przy odpowiedniej suchości (wilgotności) ziemi w doniczce załączała mi się pompka.

Dodano po 6 [minuty]:

bazz93 - żadnej plantacji nie zakładałem tym bardziej krzaków. Podejrzewam, że tą pompeczką co dziś kupiłem, to do owej plantacji byłaby zdecydowanie niewystarczająca !!!
    Futrzaczek
    Ciche, wydajne i mogące się zanurzać są też pompki do wozów kempingowych.

Jedna taka wraz z akumulatorem 45Ah i kawałkiem elektroniki osusza mi piwnicę ;)
    foreigner78
    Level 2  
    Witam!
    Widziałem kiedyś w sklepie... zdaje się ogrodniczym... niewielką, plastikową turbinkę, do której podłącza się wąż ogrodowy z dwóch stron i podłącza się do niej wiertarkę, która stanowi element napędowy. Rozwiązanie bardzo tanie i proste.
    krzysztofh
    Level 29  
    Swego czasu nabyłem takie urządzenie. To się nazywa konewka do kwiatów czy jakoś tak. Jest w ofercie Gardeny. Oni mają dwa podobne produkty w tym zakresie: do kwiatów doniczkowych i do balkonowych. Różnica polega na tym, że wersja do kwiatów doniczkowych ma trzy różne wydajności dysz, a do balkonowych wszystkie dysze są identyczne.
    Urządzenie sprawdziło się kilkukrotnie podczas dwutygodniowych urlopów.
    Przemo9826
    A no skoro Cię często nie ma, to rozumiem, takie rozwiązanie może być przydatne.

Ja bym proponował coś na ten wzór: http://jabel.com.pl/?,ww,3,,

Kwestia dobrania tylko parametrów, wtedy na przykład ustawiasz że raz na 15 godzin ma się włączyć na 10 sekund.

Takie rozwiązanie myślę że jest mniej skomplikowane.
    krzysztofh
    Level 29  
    Nie wiem, czy z tą częstą nieobecnością to do mnie, ale powiem z doświadczenia że wystarczy jeden wyjazd 14 dniowy i niektóre kwiaty nie do odratowania.
    Zdarza mi się raz w roku taki urlop a nie mam komu powierzyć takich obowiązków. Pompka o której wspomniałem włącza się do doba o godzinie, w której zaczęła pracować, czyli wtedy kiedy ja podłączyliśmy do zasilania. Pracuję ok 1 minuty. W praktyce (dwa urlopy) lepiej jest sterować nią dowolnym programatorem czasowym w trybem tygodniowym i włączać ją co drugi dzień. To lepiej dla niektórych kwiatów, które nie lubią przelewania. Z kolei te co lubią można zasilić dwoma lub trzema wężykami. Wyjść jest ok 40, dokładnie nie pamiętam, a pompka jest schowana na strychu.
    Tommy82
    Level 41  
    vanposen
    ja bym jako zasobnik wykorzystał dolnopłuka lub sam zawór z pływakiem żeby się sama woda dolewała do zbiornika.
    wieswas
    Level 34  
    Są prostsze rozwiązania nieelektroniczne. Można kupić w szklane kule z cienką rurką. Napełniasz je wodą i wbijasz w doniczkę. Woda wycieka z nich bardzo powoli, gdyż musi zassać co jakiś czas pęcherzyk powietrza, aby znów woda mogła wypływać.
    Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samemu zrobić podobne z plaskikowej butelki 2 lub 10 litrowej. Jedynie należy dobrać średnicę rurki wypływowej, aby dopływ wody był wystarczająco wolny.

biomedyczny
    Level 26  
    Nie mam czasu teraz przeczytać całego wątku.

Ale stosuje się do tego głowice z akwarium.
    Więc kupisz albo stary filtr akwa za grosze albo szukaj samej głowicy koszt max 30pln.

A co do systemu regulacji to czujniki wody są drogie.

Ech i tak przeczytałem całość.

W Castoramie masz nakładki właśnie na butelki. Kosztują chyba 5,99 za sztukę.
    Po prostu z jednej strony mocujesz butelkę pet jaką duża chcesz z drugiej jest końcówka dozująca.

Kwestia co się chce. Wężyki też ładnie nie wyglądają.

Są doniczki z systemem nawadniania ja przymierzam się do kupna 2 szt.
    Ale są drogie coś koło 50pln sztuka.

Macie od razu wszystkie systemy
    Ptaki lub kule :
    Na butelkę pet
    Z butelką stawianą obok ale musi być wyżej.

Systemy doniczkowe coubi i jeszcze jeden jest.

Oraz drogachne systemy właśnie z pompką i węzykami cena od 500 pln.
    barondary
    Level 19  
    biomedyczny, dobry pomysł z tymi głowicami do akwarium, można będzie pomyśleć. A co do nakładek do butelek to raczej trudno będzie rozprowadzić z tego wodę na dużą doniczkę. Trzeba by kupić kilka. Ponadto nakładki podlewają chyba nawet jak gleba jest wilgotna po deszczu. Ogranicznikiem, który by regulował w pewnym stopniu wypływ wody, może być właśnie czujnik braku wilgoci i można zrobić dosyć tanio.