Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AC 108V na wyjściu zasilacza impulsowego Kingdatron +/-15V 0.8A i +5V 1.0A

trasek1987 15 Maj 2011 11:42 1868 7
  • #1 15 Maj 2011 11:42
    trasek1987
    Poziom 9  

    Witam!

    Problem dotyczy zasilacza impulsowego do zastosowań laboratoryjnych firmy Kingdatron, model KA-60B.
    Na wyjściu powinno być napięcie symetryczne +/- 15V oraz +5V. Zamiast tego jest AC 108V na każdym z wyjść. Usterka wystąpiła po przeciążeniu sieci w laboratorium.

    Nie dostrzegłem uszkodzeń/przebarwień/uwypukleń żadnego z elementów, brak zimnych lutów. Zasilacz zbudowany w oparciu o transoptor DIL-4, EL 817 (ozn. 817A) i przełącznik analogowy TOP224Y.
    Proszę o pomoc i rady, gdzie można szukać ewentualnych uszkodzeń.

    Załączam zdjęcia.
    AC 108V na wyjściu zasilacza impulsowego Kingdatron +/-15V 0.8A i +5V 1.0A AC 108V na wyjściu zasilacza impulsowego Kingdatron +/-15V 0.8A i +5V 1.0A

    0 7
  • Sklep HeluKabel
  • #2 15 Maj 2011 11:52
    itadek
    Poziom 21  

    AC 108V ? przy takim napięciu wyleciałyby w powietrze kondensatory na wyjściu a nie widać tego na zdjęciach.
    Czy napewno kolega mierzy napięcie wyjściowe na zaciskach?

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 15 Maj 2011 12:34
    trasek1987
    Poziom 9  

    Mój błąd. Pospiesznie sprawdzałem napięcia względem uziemienia a nie masy zasilacza. Posprawdzałem parę rzeczy: na dławiku jest napięcie, mostek po jego stronie uzwojenia wtórnego prostuje napięcie prawidłowo. Do transformatora impulsowego do uzwojenia pierwotnego dochodzi prąd, jednak po stronie wtórnej "głucho". Na wszystkich wyjściach 0V. Diody sprawne. Wnioskuję, że problem tkwi w sterowaniu...?

    0
  • #4 15 Maj 2011 13:17
    itadek
    Poziom 21  

    Wymień kolego elektrolity po pierwotnej stronie zasilacza widzę że są tam dwa te mniejsze po prawej stronie zdjęcia

    0
  • #5 15 Maj 2011 13:46
    trasek1987
    Poziom 9  

    Niestety, nie pomogło, dalej to samo

    0
  • #6 16 Maj 2011 20:58
    trasek1987
    Poziom 9  

    Nagryzdałem schemat tego zasilacza. Proszę o pomoc, wciąż nie mam pomysłu w czym tkwi problem.
    AC 108V na wyjściu zasilacza impulsowego Kingdatron +/-15V 0.8A i +5V 1.0A

    0
  • #7 30 Maj 2011 09:11
    Olek II
    Moderator

    Witam, do sprawdzenia klucz Q1, oraz kondensatory elektrolityczne po stronie wtórnej, najlepiej wymienić.

    0
  • #8 30 Maj 2011 20:18
    trasek1987
    Poziom 9  

    Okazało się, że jedna z diód prostowniczych miała przebicie, po jej wymianie i wymianie kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej zasilacz działa. Dziękuję wszystkim za pomoc, zamykam temat.

    0