Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

trzaski w głośnikach - EMU 0202

15 May 2011 17:52 2353 8
  • Level 13  
    Witam

    mam od roku kartę dźwiękową emu0202, sprawowała się wyśmienicie bez większych problemów - jedyne problemy miałem z instalacją na Win7 64ibt, ale w końcu się udało.

    jakiś czas temu wymieniłem komputer i od tego momentu podczas słuchania muzy a nawet i bez, słychać trzaski, bardzo podobne do trzasków wywołanych podczas błędnego próbkowania. dzieje się to tylko wtedy jeśli coś robię w tle np. zamykam otwieram jakieś foldery, str www po prostu jak coś robię na kompie. Trzaski są krótkie tak jak by wywołane pracą procesora.

    Nie mam pojęcia co jest nie tak, na pewno nie jest uszkodzona karta
  • Level 15  
    Spróbuj wyłączyć karty sieciowe, bluetooth itp. Wielokrotnie stykałem się z trzaskami (podobnymi do tych gdy mamy ustawioną zbyt niską latencje) spowodowanymi właśnie przez te urzadzenia. Jeśli nie pomoże to będziemy mysleć dalej ;)
  • Level 13  
    po prostu w panelu sterowania wyłączyć? wyłączyłem i ciągle to samo
  • Level 42  
    Podaj pełną konfigurację sprzętową. U znajomego występował podobny problem i okazało się, że była to wina zasilacza - sam nie umiem tego wytłumaczyć, ale po podłączeniu innego objawy ustąpiły całkowicie.

    Zaraz, zaraz, a mikrofon w odtwarzaniu masz wyciszony? U mnie to występowało gdy mikrofon lub line-in było nie wyciszone. Nie pamiętam teraz, które, ale wycisz w odtwarzaniu oba.
  • Level 13  
    Mam wszystkie mikrofony powylanczane...

    konfiguracja to:
    płyta gigabyte p43t-es3g
    procek e6500@3,6
    grafa gigabyte gtx460 oc
    8gb ddr3 1333 dual
    zasilacz corsair cx500
    hdd samsung...
  • Level 42  
    Czy gdy wyciszysz dokładnie wszystko - "głośność główna" - to nadal słychać te odgłosy?
  • Level 13  
    Tzn teraz sluchalem na sluchawkach i to sie dzieje tylko wtedy gdy jest w moim przypadku winamp wlaczony i leci utwor... chwile mialem wylaczonego jako stop i nic sie nie dzialo... widocznie tylko podczas odtwarzania
  • Level 42  
    W Winamp w ustawieniach zmień konfigurację sterownika na Direct3DSound, Realtek HD Audio lub coś w ten deseń. Masz zapewne Wave lub Windows Default albo coś innego. Nie pamiętam jak to wygląda dokładnie, bo od dawna nie używam Winampa.
  • Level 13  
    tam jest wszystko ok. jako direct emu... teraz ogladam filmiki na youtube i tak samo... tnie... od czasu do czasu

    Dodano po 1 [minuty]:

    teraz mi sie przypomnialo ze probowalem tez zmieniac porty usb i jedynie co mnie zaciekawilo to komunikat ktory wyskakiwal do nowo podlaczonego portu "to urzadzenie moze dzialac szybciej, podlacz co usb 2.0..." cos takiego... ale przeciez to jest usb 2.0 i nie da sie zrobic cos jakos zeby dzialalo jako 1.1?

    Dodano po 1 [minuty]:

    a miałeś kiedyś tą kartę? jakich sterowników użyłeś do win7 64bit?