Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z routerem Zyxel Prestige 660H nie można się do niego zalogować

skawalkeros 15 May 2011 22:32 3076 11
  • #1
    skawalkeros
    Level 15  
    Witam
    Mam problem z routerem takim jak w temacie postu.
    Wpisuję w adres przeglądarki adres ip routera czyli 10.0.0.138 (na bank właściwy bo sprawdzałem przez cmd ipconfig- ten adres wyświetla jako bramę domyślną)
    No i po wpisaniu naciskam enter i d... przeglądarka kręci i kręci w nieskończoność i nic nie otwiera. Dodam że dostawcą internetu jest Telenor.
    Chciałbym sie do routera zalogowac zeby zmienic hasło dostępu do sieci wifi ale jak widać to niewykonalne. Jeśli ktoś wie jak mi pomóc będę wdzięczny bo już mnie k..ca bierze
  • #2
    PeteSh
    Level 30  
    Router jest własnością/był dostarczony i skonfigurowany przez Telenor?
    Jaka jest maska podsieci?
    Próbowałeś adresów 10.0.0.1 i 10.0.0.254?
  • #3
    skawalkeros
    Level 15  
    Quote:
    Router jest własnością/był dostarczony i skonfigurowany przez Telenor?
    Jaka jest maska podsieci?
    Próbowałeś adresów 10.0.0.1 i 10.0.0.254?


    jest własnością i był konfigurowany przez telenor, próbowałem już różnych adresów i żadne nie chodzą.
    Myślałem o tym żeby go zresetować ale nie wiem czy mam właściwy login i hasło żebu ustawić później dostęp do neta.

    Dodano po 1 [minuty]:

    maska podsieci to 255.0.0.0

    Dodano po 4 [minuty]:

    sory, maska jaka wskakuje automatycznie to 255.255.255.0
  • #4
    PeteSh
    Level 30  
    Router jest zabezpieczony przed ingerencją użytkownika przez Telenor. Najprościej będzie się skontaktować z adminem i przedstawić sytuację.
  • #5
    skawalkeros
    Level 15  
    Link

    Tylko że telenor sam na swojej stronie podpowiada jak skonfigurować router...
  • #6
    PeteSh
    Level 30  
    Daj mu ping na ten adres 10.0.0.138
    Przeglądarka nie ma przypadkiem skonfigurowanego proxy?
    To jest jedyny komputer komunikujący się z tym routerem?
  • #7
    skawalkeros
    Level 15  
    pinguje elegancko. próbowałem już z trzech różnych komputerów i różnych przeglądarek. próbowałem przez kabel i przez wifi, efekt zawsze ten sam
  • #8
    skawalkeros
    Level 15  
    Chyba pozostaje reset...
  • #9
    piterus99
    Level 43  
    Przejedź go nmapem, może na innym porcie go ktoś ustawił.
    Sprawdź też, może się zatelnetujesz na niego(start->uruchom-> telnet 10.0.0.138)
  • #10
    skawalkeros
    Level 15  
    nmap jest dla mnie niejasny i nie bardzo wiem jak go używać
  • #11
    piterus99
    Level 43  
    Code:
    nmap 10.0.0.138 -p1-65535
    Poczekaj kilka-kilkanaście minut i dostaniesz wynik skanu:
    Code:
    C:\Users\piter>nmap 192.168.0.1 -p1-65535
    

    Starting Nmap 5.51 ( http://nmap.org ) at 2011-05-17 14:04 Central European Dayl
    ight Time
    Nmap scan report for 192.168.0.1
    Host is up (0.0034s latency).
    Not shown: 65534 closed ports
    PORT   STATE SERVICE
    80/tcp open  http
    MAC Address: 00:24:xx:xx:yy:zz (Thomson)

    Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 449.67 seconds
  • #12
    skawalkeros
    Level 15  
    Niestety jestem teraz w Polsce a router został w Norwegii więc nie mam jak go dalej gnębić :/