Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Trafic 1.9 dci100 obwód przekaźnika świec żarowych

emoemo 16 May 2011 16:59 20099 12
    emoemo
    Level 15  
    Witam serdecznie
    Drodzy koledzy koleżanki mam problem z moim Renault Trafic 2002r. 1.9 dci 100
    Otóż od jakiegoś czasu pali mi się kontrolna SERV bylem u znajomego na diagnostyce pod komputerem skanował mi go CDIF/2 i wyskakuje problem "obwód przekaźnika świec żarowych" zmieniłem przekaźnik świec żarowych na drugi poprawiłem masę poczyściłem kostki i nadal jest to samo pali się SERV i CDIF/2 pokazuje nadal ten błąd co może być jeszcze przyczyną?? pozdrawiam
    serwiscar
    Level 13  
    przyczyna moze byc nie sam przekaznik, a instalacja biegnaca przed/ za przekaznikiem. Lepiej jakbys "odpytal" sterownik przy pomocy CLIP'a. Do CDIFa jakos nie mam przekonania
    emoemo
    Level 15  
    serwiscar wrote:
    przyczyna moze byc nie sam przekaznik, a instalacja biegnaca przed/ za przekaznikiem. Lepiej jakbys "odpytal" sterownik przy pomocy CLIP'a. Do CDIFa jakos nie mam przekonania

Niestety u nas na wsi CLIP-a niema jedynie Serwis Renault ale na razie nie chce tam jechać,czego dokładnie mam szukać we wiązkach coś??
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A świece chociaż sprawdziłeś?
    emoemo
    Level 15  
    Przemo9826 wrote:
    A świeca chociaż sprawdziłeś?

Świece wiem ze grzeją w największe mrozy palił
  • Helpful post
    Przemo9826
    Pytam czy sprawdziłeś?
    emoemo
    Level 15  
    Przemo9826 wrote:
    Pytam czy sprawdziłeś?

Nie sprawdzałem zaraz to zarobie

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Jedna wtyczka zardzewiała wyczyściłem i jak na razie jest ok nieraz potrafiło znikać ale zobaczymy czy to było przyczyno THX Przemo9826

Niestety znowu się pali w wolniejszym czasie muszę posprawdzać wszystkie przewody czy dochodzi do świec napięcie
    makidede
    Level 16  
    Sprawdż kolego świece żarowe bo na pewno jakaś jest spalona.
    Przemo9826
    Sprawdziłeś świece? Wiesz jak to zrobić?
    jurekk55
    Level 36  
    emoemo wrote:
    i wyskakuje problem "obwód przekaźnika świec żarowych" zmieniłem przekaźnik świec żarowych na drugi poprawiłem masę poczyściłem kostki i nadal jest to samo pali się SERV i CDIF/2 pokazuje nadal ten błąd co może być jeszcze przyczyną??

Skoro nie chce Ci się skorzystać z Clipa ,sprawdź podgrzewanie płynu chłodzącego.
    Możliwy błąd tłumaczenia
    emoemo
    Level 15  
    Przemo9826 wrote:
    Sprawdziłeś świece? Wiesz jak to zrobić?

Sprawdziłem jeszcze raz dokładnie wszystkie świece dwoma sposobami akumulatorem i omomierzem
    wiem jak się sprawdza :D świeca dobra ma pobór (iskrzy) jedna nie iskrzyła mocno sprawdziłem omomierzem ją i na 80% jest uszkodzona niema oporu takiego jak reszta czyli czeka mnie zmiana świecy tak czy siak :D

Dodano po 4 [minuty]:

jurekk55 wrote:

Skoro nie chce Ci się skorzystać z Clipa ,sprawdź podgrzewanie płynu chłodzącego.
    Możliwy błąd tłumaczenia

Sprawdzałem na nim świeczki i są dobre czyli błędem chyba jest ta świeca w bloku silnika
  • Helpful post
    makidede
    Level 16  
    błąd pochodzi od spalonej świecy na 99.9%
    emoemo
    Level 15  
    makidede wrote:
    błąd pochodzi od spalonej świecy na 99.9%

Dzięki kolego :D jak obrobię się z robotami to zmienię tą świece i dam znać czy to pomogło pozdrawiam