Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pytania o tranzystorach , punkt pracy tranzystora itd

scooby211 16 May 2011 18:23 5517 2
Wago
    scooby211
    Level 2  
    Witam nie wiem czy wpisałem się pod odpowiedni temat, ale mam pewien problem.Dostałem na zaliczenie jakieś 40 pytań z elektrotechniki, na prawie wszystkie znalazłem odpowiedź poza 8, głównie o tranzystorach, głowa mi pęka tyle tego było. Może ktoś z was zna odpowiedź na którekolwiek z tych pytań? Każde jedno jest dla mnie na wagę złota, bardzo proszę o pomoc...
    Oto moje pytania:

1. Dlaczego wymagane jest ustalenie punktu pracy tranzystora pracującego w ukłądzie wzmacniacza?

2. Wymień, jakie parametry mają wpływ na stałość punktu pracy tranzystora

3. Wypisz współczynniki stałości punktu pracy tranzystora i wyjaśnij ich znaczenie

4. Wyjaśnij pojęcie punktu pracy tranzystora w oparciu o jego charakterystyki wyjściowe i prostą (statyczną) obciążenia.

5. POdaj, jakie parametry należy ustalić, aby wybrać punkt pracy tranzystora

6. Napisz, co oznacza stabilizacja punktu tranzystora i w jaki sposób jest dokonywana

7. Napisz, jakie wartości powinien mieć prąd płynący przez układ potencjometryczny polaryzujący napięcie na bazie w stosunku do wartości prądu bazy. Wyjaśnij dlaczego.

8. Podaj przyczyny zmian prądów zerowych oraz napięcia baza-emiter w tranzystorze. Napisz, w jaki sposób dokonywana jest kompensacja tych zmian.

Z góry dziękuję.
  • Wago
  • Helpful post
    kondziu jah
    Level 33  
    1-6 na pewno jest w Podstawach Elektroniki państwa Pióro. 7 możliwe, że znajdziesz w tym samym źródle.
    scooby211
    Level 2  
    1. Dlaczego wymagane jest ustalenie punktu pracy tranzystora pracującego w układzie wzmacniacza?
    2. Wymień, jakie parametry mają wpływ na stałość punktu pracy tranzystora
    Odp:
    Na stałość punktu pracy tranzystora pracującego w zakresie aktywnym wpływają zmiany: prądu zerowego kolektora ICB0, napięcia baza-emiter UBE, oraz współczynnika wzmocnienia prądowego h21E (β)
    3. Wypisz współczynniki stałości punktu pracy tranzystora i wyjaśnij ich znaczenie
    Odp:

S1 = (∆I_C)/(∆ I_CB0 ) - określa zmianę prądu kolektora w wyniku zmiany prądu zerowego

S2 = (∆I_C)/(∆ U_BE ) – określa zmianę prądu kolektora w wyniku zmiany napięcia baza-emiter

S3 = ((∆I_C)/I_C )/((∆h_21E)/h_21E ) – określa zmianę prądu kolektora w wyniku zmiany napięcia baza-emiter

4. Wyjaśnij pojęcie punktu pracy tranzystora w oparciu o jego charakterystyki wyjściowe i prostą (statyczną) obciążenia.
    Odp:
    Punkt pracy tranzystora można wyznaczyć w sposób graficzny lub analityczny. Metoda graficzna polega na wrysowaniu w rodzinę charakterystyk wyjściowych wzmacniacza prostej obciążenia. Statyczna prosta obciążenia jest to zależność napięcia UCE od prądu IC. Przecięcie się charakterystyki wyjściowej dla ustalonej wartości prądu IB ze statyczną prostą obciążenia wyznacza punkt pracy Q tranzystora.

5. Podaj, jakie parametry należy ustalić, aby wybrać punkt pracy tranzystora
    Odp:
    Zwykle w opisie punktu pracy tranzystora podaje się tylko wartości napięcia UCE i prądu IC. Wielkości określające punkt pracy tranzystora zależą od:
    - Rodzaj układu polaryzacji
    - wartości elementów (rezystorów) polaryzujących
    - parametrów tranzystora (np. wzmocnienia prądowego β tranzystora bipolarnego)
    - wartości napięcia zasilającego

6. Napisz, co oznacza stabilizacja punktu tranzystora i w jaki sposób jest dokonywana
    7. Napisz, jakie wartości powinien mieć prąd płynący przez układ potencjometryczny polaryzujący napięcie na bazie w stosunku do wartości prądu bazy. Wyjaśnij dlaczego.
    8. Podaj przyczyny zmian prądów zerowych oraz napięcia baza-emiter w tranzystorze. Napisz, w jaki sposób dokonywana jest kompensacja tych zmian.

do 6 i 8 jeszcze coś wymyślę, ale czy ktoś zna może odpowiedź na 1 lub 7, albo podpowie gdzie można to znaleźć?