Witam nie wiem czy wpisałem się pod odpowiedni temat, ale mam pewien problem.Dostałem na zaliczenie jakieś 40 pytań z elektrotechniki, na prawie wszystkie znalazłem odpowiedź poza 8, głównie o tranzystorach, głowa mi pęka tyle tego było. Może ktoś z was zna odpowiedź na którekolwiek z tych pytań? Każde jedno jest dla mnie na wagę złota, bardzo proszę o pomoc...
Oto moje pytania:
1. Dlaczego wymagane jest ustalenie punktu pracy tranzystora pracującego w ukłądzie wzmacniacza?
2. Wymień, jakie parametry mają wpływ na stałość punktu pracy tranzystora
3. Wypisz współczynniki stałości punktu pracy tranzystora i wyjaśnij ich znaczenie
4. Wyjaśnij pojęcie punktu pracy tranzystora w oparciu o jego charakterystyki wyjściowe i prostą (statyczną) obciążenia.
5. POdaj, jakie parametry należy ustalić, aby wybrać punkt pracy tranzystora
6. Napisz, co oznacza stabilizacja punktu tranzystora i w jaki sposób jest dokonywana
7. Napisz, jakie wartości powinien mieć prąd płynący przez układ potencjometryczny polaryzujący napięcie na bazie w stosunku do wartości prądu bazy. Wyjaśnij dlaczego.
8. Podaj przyczyny zmian prądów zerowych oraz napięcia baza-emiter w tranzystorze. Napisz, w jaki sposób dokonywana jest kompensacja tych zmian.
Z góry dziękuję.
Oto moje pytania:
1. Dlaczego wymagane jest ustalenie punktu pracy tranzystora pracującego w ukłądzie wzmacniacza?
2. Wymień, jakie parametry mają wpływ na stałość punktu pracy tranzystora
3. Wypisz współczynniki stałości punktu pracy tranzystora i wyjaśnij ich znaczenie
4. Wyjaśnij pojęcie punktu pracy tranzystora w oparciu o jego charakterystyki wyjściowe i prostą (statyczną) obciążenia.
5. POdaj, jakie parametry należy ustalić, aby wybrać punkt pracy tranzystora
6. Napisz, co oznacza stabilizacja punktu tranzystora i w jaki sposób jest dokonywana
7. Napisz, jakie wartości powinien mieć prąd płynący przez układ potencjometryczny polaryzujący napięcie na bazie w stosunku do wartości prądu bazy. Wyjaśnij dlaczego.
8. Podaj przyczyny zmian prądów zerowych oraz napięcia baza-emiter w tranzystorze. Napisz, w jaki sposób dokonywana jest kompensacja tych zmian.
Z góry dziękuję.