Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Silnik Tecumseh - regulator obrotów.

daniel1511 16 May 2011 21:11 50640 6
    daniel1511
    Level 10  
    Witam. Ja dopinam się do tematu bo nie mogę znaleźć nic konkretnego w necie, mianowicie przywiozłem kosiarkę za grosze, silnik pali nawet nieźle, ale pracuje na bardzo wysokich obrotach i nie wiem gdzie je zmniejszyć. Teraz pytanie zasadnicze, czy ktoś wie jak to zrobić w tym modelu, i jaki to właściwie silnik.. Vantage to chyba nie jest.. na obudowie jest tylko Tecumseh 35. Jeśli by mi nie weszły zdjęcia to dane z etykiety silnika
    model TVS90 43703P
    regulator chyba działa O.K bo chodzi leciutko ale w gaźniku nie widzę żadnej śrubki do regulacji czekam na podpowiedzi..
    Silnik Tecumseh - regulator obrotów. Silnik Tecumseh - regulator obrotów. Silnik Tecumseh - regulator obrotów.

linki do zdjęć mam nadzieję że mi się udało, z góry dzięki za podpowiedzi:)
    Anonymous
    Anonymous  
    daniel1511
    Level 10  
    Postaram się jutro dorzucić zdjęcie z cięgnami.
    Przy regulatorze (jeśli chodzi o tą śrubkę na torxa) to nawet ja dzisiaj próbowałem pokręcić , bo ciekawość nie dała mi spokoju i chciałem jakoś te obroty ustawić.
    Najgorsze jest to że były właściciel nie bardzo wypowiada się w jej temacie i boję się że jakiś domowy mechanik mógł ten gaźnik poważnie podrasować-coś rozwiercić , czy coś takiego. Ale czy w tym wypadku silnik miał by szansę odpalić i pracować dosyć równo..?
    Cięgna też posprawdzam:))
    daniel1511
    Level 10  
    A oto zdjęcia. Wydaje mi się że sprężynka jest dosyć twarda, przynajmniej w briksie była miększa..ale wygląda oryginalnie.
    Silnik Tecumseh - regulator obrotów. Silnik Tecumseh - regulator obrotów.
    Anonymous
    Anonymous  
    daniel1511
    Level 10  
    Najprawdopodobniej udało mi się ustawić obroty, ustawiłem dźwignie tak jak pisałeś ale do tego musiałem odgiąć tą blaszkę na której zachaczona jest sprężynka. Doszedłem do wniosku że muszę ją trochę odciążyć, bo regulator nie ma siły "wdmuchnąć" silnika na niskie obroty.Teraz nie wiadomo tylko czy będzie zwiększał przy obciążeniu, teoretycznie powinno działać kosiłem trochę koło domu i szła dobrze, ale trawa tam nie za wielka. prawdziwy test zrobię jak wybiorę się na działkę,opiszę efekty:D
    kreciarobota
    Level 6  
    Wiem, że wiele lat minęło ale jak tam doszedłeś z tym do porządku? Silnik pracuje?