Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Punto 2 1.9JTD - czerwona kontrolka silnika - gaśnie - nie pali

Kuba_b2 17 May 2011 10:22 6382 8
    Kuba_b2
    Level 2  
    Witam!

Od pewnego czasu ma problem ze swoim punciakiem, pierszy objaw który wystąpił to zgaśniecię auta podczas jazdy (co ciekawe auto dotychczas zgasło mi tylko dwa razy i tylko w dokładnie tym samym miejscu - prawy łuk, lekko w dół, ok 90km/h)
    Podczas jazdy zapaliła się czerwona kontrolka silnika i auto zgasło, przez kilka minut kontrolka nie gasła i auto nie chciało zapalić, jak trochę przestygło - zapalił. Od tego zdażenia zleciał już miesiąc i podczas jazdy auto nie gaśnie (ale przez tamto miejsce nie przejezdzam ;)).

Drugi objaw który wystąpił dość niedawno: auto nie chce zapalić, i raczej nie zależnie od tego czy jest rozgrzany czy zimny. Przykład: wczoraj wróciłem z roboty, zostawiłem auto na trawie i po 20-30minutach chciałem jechać dalej a ten nie chciał zapalić, oczywiście podaczas kręcenia pojawia się czerwona kontrolka. Dziś rano odpalił już normalnie.

W międzyczasie podłączałem auto pod komputer, wykazał jakieś błędy ale po usunięciu nić się nie zmianiło, a oczywiście pod warsztatem zawsze odpala normalnie i nie miałem jeszcze okazji podłączenia go "z błędem"

Jutro będę robił rozrząd, może ma ktoś jakieś sugestie co podpowiedzieć mechanikowi żeby sprawdził?

za wszelką pomoc z góry dziękuje!
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    Wiązki elektryczne w komorze silnika. A i nie jeżdzij na rezerwie cały czas. Domniemam, że właśnie tyle paliwa masz, kiedy autko Ci gaśnie.
    Kuba_b2
    Level 2  
    zeimp wrote:
    Wiązki elektryczne w komorze silnika. A i nie jeżdzij na rezerwie cały czas. Domniemam, że właśnie tyle paliwa masz, kiedy autko Ci gaśnie.

Na rezerwie jeżdze bardzo rzadko
    zeimp
    zeimp wrote:
    Domniemam, że właśnie tyle paliwa masz, kiedy autko Ci gaśnie.
    Kuba_b2
    Level 2  
    Ten błąd to:
    P0601 - Control unit - Uszkodzony

pozostałe wykryte błędy:
    U1601 - Szyna Danych CAN
    P0101 - Air Mass sensor
    U1600 - Elektron. blokada odjazu
    P0380 - Sterowanie czasem grzania
    P1320 - Synchroniz. wałka roz. do wału kor.
    Kuba_b2
    Level 2  
    czyli do elektryka żeby przegrzebał wiązkę?
  • Helpful post
    zeimp
    No najlepsze wyjście dla Ciebie ;).