Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zestaw hydroforowy MH1100

17 Maj 2011 11:30 4239 5
  • Poziom 9  
    Witam.
    Nowy zestaw hydroforowy z pompą MH1100 (Omnigena) 1,1 kW, Q-100 l/min , zbiornik 100l. Po podłączeniu i zalaniu (zawór zwrotny ok., brak nieszczelności na ssaniu) jest tak słabe ciśnienie na tłoczeniu, że hydrofor nie da rady napompować wody do zbiornika.
    Sprawdziłem sytuację z pominięciem zbiornika, tak samo słabe ciśnienie tłoczenia. Pompa jest prawidłowo zalana, tak samo zbiornik przeponowy jest napompowany. Pragnę nadmienić, że mały zestaw hydroforowy np. Jet40 (Q-40 l/min) daje ciśnienie odpowiednie.
    Podejrzewam, że przyczyną może być zbyt mała wydajność studni wierconej (1/1/2", poziom lustra wody 7 m).
    Wydajności nie mierzyłem.
    Jeśli ktokolwiek miał podobną sytuację lub zna temat to proszę o info.
    pocjan
  • Poziom 21  
    Jeśli nie ma nieszczelności, to prawdopodobną przyczyną może być zbyt duży luz na wirnikach pompy. Spróbuj dociągnąć śruby ściskające pompę.
  • Poziom 9  
    Witam

    Tak jak napisał Kolega powyżej sprawdź czy prawidłowo dolega dekiel od strony ssawnej pompy do metalowej (srebrnej) obudowy wirników - przykręcany 4 długimi śrubami M6. Tylko nie przykręcaj "na pałę" bo zerwiesz gwint w korpusie pompy i będzie większy problem.

    Piszesz o małej wydajności studni - zwróc uwagę, czy po zalaniu wodą strony ssawnej i odpaleniu pompy przypadkiem wraz z wodą nie jest zasysane powietrze - nawet niewielkie pęcherze. Jeżeli tak to zupełnie inna pompa potrzebna....

    Piszesz także - o ile dobrze zrozumiałem - że lustro wody jest na wysokości/głebokości 7m od poziomu pompy ??? Jeżeli tak , to o ile dobrze pamiętam to te pompy Omnigeny ssią z maksimum 8-10m i tu też może być problem. Najprościej wlej wodę do wanny czy beczki i odpal pompe przy zerowym ciśnieniu statycznym.

    A jaką średnicę ma wąż ssawny?
  • Poziom 9  
    Witam!
    wąż ssawny ma 1 cal, z pompowaniem spróbuję. Dzięki za porady. Jak zakończę problem to powiadomię.
    Pozdrawiam pocjan
  • Poziom 42  
    Witam.
    Jednym z ważniejszych kryteriów instalowania pomp,jest głębokość ssania.A większość pomp ma granicę ssania określaną na7-8m.I tego parametru nie da się zmienić.W układzie głębszych studni trzeba stosować pompy głębinowe,lub obniżyć(przenieść niżej -jeśli istnieje taka możliwość)pompę.Dawniej (gdy pompy głębinowe były nieosiągalne(ze względów cenowych,ale też niedostępne)stosowano tzw.inżektor . Polega to na tym, że między pompą ,a źródłem stosuje się 2 rury . Jedna o średnicy dostosowanej do pompy,a druga cieńsza (3/4 cala).Do tego odpowiedni kosz ssący,z dwoma wejściami. Jednak tu wymagano "mocnej" pompy.Ta cieńsza rura podpięta była(drugim końcem) do hydroforu. Ciśnienie wody w hydroforze "wspomagało" pompę przy ssaniu z większych głębokości.
  • Poziom 9  
    Dzięki za informację. U mnie pomału dochodzę do wniosku, że jednak pompa trochę za mocna, pogłębić studni nie da rady a tym bardziej zastosować "inżektor". Jeszcze raz dziękuję za porady i zamykam temat.
    Pocjan