Witam! Mam dzisiaj do zaprezentowania Stacjobudzik. Stacjobudzik, jak sama nazwa wskazuje jest to połączenie zegara z budzikiem oraz prostej „stacji pogodowej”. Urządzenie to powstało w wakacje 2010 i przez blisko rok pracuje bezawaryjnie, ale kod programu uważam za jeszcze niedopracowany i niezoptymalizowany, więc na razie go nie publikuję.
Najważniejszymi komponentami użytymi do budowy urządzenia są:
-Atmega32;
-Czujnik wilgotności i temperatury SHT11;
-Czujnik ciśnienia MPX4115;
-Termistor do pomiaru temperatury zewnętrznej;
-RTC DS1307.
Stacjobudzik posiada ponadto czytnik kart pamięci SD, na którą można zapisywać co określony czas dane z czujników. Karta pamięci służy także jako magazyn dźwięków budzika, ponieważ urządzenie jako dźwięków dzwonka używa plików wav (8 bitów, 32 kHz, mono). Pomimo, że dźwięk nie jest powalającej jakości, to jednak moim zdaniem jako dźwięk wystarcza. Można ustawić stały dźwięk dzwonka, osobny dźwięk na każdy dzień tygodnia oraz osobny dźwięk na każdy dzień miesiąca. Na karcie przechowywana jest także konfiguracja.
Jeśli chodzi o budzik, to jest możliwe ustawienie jednorazowe oraz ustalenie powtarzającego się harmonogramu na tydzień (przydatne np. w roku szkolnym).
Jako wyświetlacz został zastosowany typowy LCD 4 x 16 znaków. Na wyświetlaczu mogą być wyświetlane wszystkie dane lub tylko czas (dużymi znakami). Możliwe jest także włączenie „trybu mieszanego”, gdzie np. przez 30 sekund jest wyświetlany tylko czas, a przez kolejne 30 sekund wszystkie dane. Jasność podświetlania LCD może być ustawiona na stałe lub regulowana automatycznie poprzez czujnik światła umieszczony na przednim panelu. Całe urządzenie jest obsługiwane przez trzy przyciski umieszczone na panelu przednim.
Obudowa urządzenia została wykonana ze sklejki, którą pomalowano bejcą, a następnie lakierem bezbarwnym. Panel przedni oraz tylny jest wykonany z blachy aluminiowej o grubości 1,5 mm. Obudowa na pewno mogłaby być mniejsza, jednak taka mi się podoba.
Program został napisany w języku C. Do obsługi FAT użyłem gotowego kodu ze strony http://www.holger-klabunde.de/avr/avrboard.htm#FullFAT. Program zajmuje w tej chwili około 23 kB flash oraz około 1,5 kB RAM. Sama obsługa karty pamięci z FAT wymaga ok. 10 kB flash oraz 1 kB RAM. Dużo miejsca zajmują także „napisy” użyte w menu urządzenia. Jak już wcześniej zaznaczyłem, program może opublikuję, ale dopiero, gdy go dopracuję.
Gdybym teraz miał budować drugą wersję urządzenia, przypuszczam, że pierwszą zmianą byłoby wykorzystanie LCD graficznego oraz dodanie wzmacniacza operacyjnego do obsługi czujnika ciśnienia (obecnie rozdzielczość wynosi trochę ponad 1 hPa).
Schemat:
Pliki na karcie pamięci:
Fajne? Ranking DIY