Posiadam VW Passat CL 1.8 na jednopunktowym wtrysku. Mam pytanie odnosnie tego czy ktos probowal zainstalowac do tego samochodu licznik z obrotomierzem (z jakiejs innej wersji passata) - u mnie nie ma. Oraz czy koszty takiej wymiany sa duze? Co trzeba wymienic? A w ogole czy to da sie zrobic.
Wymieniałem zegar w golfie, w passacie tego nie robiłem, ale konstrukcja jest chyba ta sama. Musiałem podciąnąć tylko kabel od cewki zapłonowej do obrotomierza, a koszt używanego zegara to ok 100-150zł
Pzd
Witam -najpierw kolego załatw sobie licznik z obrtomierzem( tylko nie jestem pewien ale w golfie tak jest że kostki od instalacji zależą od rocznika )a samo podłączenie jest banalnie proste.
Pozdrawiam
Witam -najpierw kolego załatw sobie licznik z obrtomierzem( tylko nie jestem pewien ale w golfie tak jest że kostki od instalacji zależą od rocznika )a samo podłączenie jest banalnie proste.
Pozdrawiam
rocznik 88-89r inne mocowania, a 90-93 inne, niewiele sie róznaią, ale ... różnia się!!!
P.S. A gdzie mopge dostac taki licznik z obrotomierzem;) "TANIO"
Posiadam VW Passat CL 1.8 na jednopunktowym wtrysku. Mam pytanie odnosnie tego czy ktos probowal zainstalowac do tego samochodu licznik z obrotomierzem (z jakiejs innej wersji passata) - u mnie nie ma. Oraz czy koszty takiej wymiany sa duze? Co trzeba wymienic? A w ogole czy to da się zrobic.
Pozdrawiam halinka1125
Jak widać na moim obrazku, mam Passata B4. O takim samym silniku jak Twój.
Otóż w moim passaciku ziutają liczniki od Passata B3. Podłączenie polegało na wyrzuceniu z silnika hallotronu, włozenie w to miejsce tradycyjnej linki i podłaczenie starszych liczników. Gniazda połaczeniowe obydwóch passatów niczym się nie różnia, napiecia są te same, rozstaw połaczeń kablowych też. Słowem działa wszystko.
Według mnie nie ma kompletnie problemów aby zainstalowac u Ciebie zestaw z obrotomierzem np. z wersji B3. Wszystko i tak obija sie tylko i wyłacznie o hallotron albo o linkę.
"longines" a powiedz mi czy wersje B4 maiły linke czy tylko hallotron?? Bo moze bym pokombinował i założył sobie licznik od B4??
jest ładniejszy!!!
I droższy (sprowadzenie takiego licznika od producenta to 1300zeta).
B4 mają tylko hallotron. Osobiście bym odradzał zakładania liczników od B4 Liczniki te w całej serii z silnikami benzynowymi są bardzo czułe na skoki napięcia z alternatora. Mój stary licznik "spalił się', bo otrzymał napięcie sięgające 18V. Koszt naprawy takiego licznika jest niebotyczny Z tego co wiem, do Passata pasują też liczniki od Volksvagena Transportera (roczniki 94-96).
Same silniczki krokowe i LCD nie odczuwają specjalnie przepięć, ale wbudowany w płytkę drukowaną scalak Motoroli, z mety się przegrzewa i wręcz wtapia się w otoczenie
Ja zrezygnowałem z estetyki, bo ile czasu można jeżdzić autem, nie wiedząc jaka temperatura panuje w chłodnicy?
PS. A co do hallotronu. Gniazdo hallotronu w B4 i linki w B3 jest identyczne. Spokojnie można ze "wsadem" naprzemiennie kombinować.
A to jednak maszracje!!!
Ale z tym ze od T4 pasuja to sie nie do końca zgodze;) Bo trzeba przełozyć obudowy zegarów, inne jest mocowanie w T4 i inne sa kształty obódowy, ale da sie przełozyć srodek;)