Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagłośnienie Volvo V40 - drzwi

lichus690jp 19 May 2011 07:17 16998 18
    lichus690jp
    Level 17  
    Witam. Zastanawiam się jak nagłośnić swoje Volvo. Głośniki jakie wchodzą w drzwi to 13cm i mam dylemat jakie wybrać. Myślałem nad Hertzami np:

HERTZ DSK 130

Rodzaj : system 2-drożny odseperowany
    Rozmiar głośnika : woofer 130mm , tweeter 15mm
    Głębokość montażu 52mm
    Moc Max. 120 Watt
    Moc RMS 60 Watt
    Skuteczność 91 dB
    Impedancja 4 ohms
    Pasmo przenoszenia 60 - 21000 Hz

Hertz ESK 130

* Rodzaj: głośniki 2 drożne odseparowane
    * Rozmiar: woofer-130 mm, tweeter-15 mm
    * Moc Max: 150 W
    * Moc RMS: 75 W
    * Skuteczność: 90 dB
    * Impedancja: 4 ohm
    * Pasmo przenoszenia: 65 - 23.000 Hz

Są jeszcze Hertze HSK ale już nie mam tyle kasy na nie.
    Proszę o porady. Pozdrawiam.

Kwota do 500zł. Bez wzmacniacza i subwoofera bo mam.
    michal_R_
    Level 15  
    A myślałeś nad małymi przeróbkami żeby wcisnąć 16. Jeśli 13 to esk lub esk 130.4 nowa seria. Jeśli zaś 16 to HSK 165 lub coś ze stajni u-Dimension np. EL COMP6 czy PowerBass L-60C. Pozdrawiam!
    lichus690jp
    Level 17  
    Szczerze to myślałem tylko jak je wcisnąć? Kupić i założyć jakieś dystanse 165 czy powiększyć otwór na głośnik?
    michal_R_
    Level 15  
    Dystanse będą najlepsze. Jak byś mógł to wstaw fotkę jak wyglądają miejsca na głośniki.
    lichus690jp
    Level 17  
    Tak wyglądają oryginalne głośniki w drzwiach .

Nagłośnienie Volvo V40 - drzwi Nagłośnienie Volvo V40 - drzwi Nagłośnienie Volvo V40 - drzwi
    Sinsemillaa
    Level 15  
    W takim wypadku pasowałoby zrobić jakąś rzeźbę na tapicerce.
    HSK 165 kupisz za ok. 280 zł, zostaje Ci 220 zł, dorzucisz do tego troszkę i będzie cię stać na zrobienie tego w jakimś zakładzie, sam spokojnie zmieścisz się w tej kwocie (jeżeli masz zdolności manualne do wykonania takich paneli).

Jaki piec masz do zasilenia przodu?
    michal_R_
    Level 15  
    Dzięki za fotki. No dystanse będą najlepszym rozwiązaniem, bo co tu modyfikować. Miejsca jest mało. Czy masz drzwi wygłuszone? Jeśli nie to wygłusz je. Jaki masz wzmak?
    lichus690jp
    Level 17  
    Piecyka jeszcze nie mam ale myślałem nad CARPOWEREM HPB-602 ale to już osobna kwota na to będzie ;). A o czym kolego myślałeś? Jak to przerobić?

Nie ma wygłuszenia ale to już nie problem zrobić.
    michal_R_
    Level 15  
    Sorki za opóźnienie, zaczytałem się w innym temacie. Kolega wyżej dobrze mówi (pisze). Jeszcze jakby się hsk'i bez vat'u w sklepie trafiło to mmh...
    lichus690jp
    Level 17  
    Spoko. Macie na myśli 165? tylko jak z panelem? Nie wiem jak go fajnie przerobić. Dajcie jakieś propozycje.
  • Helpful post
    michal_R_
    Level 15  
    Tak hsk 165. A wzmak najlepiej jakaś używka, do hsk fajnie pasują kenwood'y. O panelach to ci kolega gała powie, bo ja z moją skodą problemów z wejściem na głośniki nie miałem. Pozdrawiam!
  • Helpful post
    Sinsemillaa
    Level 15  
    Ja tutaj w ogóle nie widzę miejsca, żeby montować woofer 165 przez dystans, trzeba wyciągać przed tapicerkę i bawić się.

Podeślę Ci na pw link do jednego reportażu, w innym samochodzie, ale powinieneś załapać o co chodzi.

HSK 165 na alledrogo ~290 zł.
    suzuki.gsx
    Level 23  
    A sprawdził kolega mój link powyżej, tam jest co nie co w tym temacie. :D
    lichus690jp
    Level 17  
    Tak, czytałem go. Dzięki. A ten panel co mi kolego Gała wysłałeś to można go ściągnąć potem? Ta szpachla jest tylko żeby zamaskować ten dystans i z panelem drzwi wyrównać. Tylko nie wiem ale on ściągał się sam czy z dystansem?
    Sinsemillaa
    Level 15  
    Przyjrzyj się dobrze ;) Górna część dystansu jest odkręcana (bo na niej jest zrobiona rzeźba z żywicy). Oczywiście, że można ściągnąć, ale po co? :) I tak musisz przyciąć tapicerkę, żeby założyć dystans.
    lichus690jp
    Level 17  
    No tak. Dużo żywicy idzie na takie przeróbki? Kilo wystarczy i czy są takie dystansy z 130 na 160? Chyba że kupić 160 i wystarczy.
  • Helpful post
    suzuki.gsx
    Level 23  
    Kup sam ring, a podstawkę prawdopodobnie będziesz musiał i tak sam wykonać.
    No chyba, że są dystanse dedykowane do twojego auta.
    lichus690jp
    Level 17  
    Aha. Na razie dzięki wam wszystkim. Jak wezmę się za robotę kiedyś to wrzucę jakieś fotki. Teraz tylko muszę wszystko przemyśleć i kupić.