Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Awaria nice road 400. Zamyka się tylko do pozycji furtka.

marcinmmz 19 May 2011 12:24 3015 2
    marcinmmz
    Level 9  
    Witam,

Do wczoraj moja brama działała normalnie. Wyjechałem z podwórka i zamknąłem bramę. Po powrocie okazało się, że nie zamknęła się całkowicie a tylko do pozycji "furtka" czyli pozostał jakiś metr otwarcia. Przy próbie jej otwarcia lub zamknięcia brama reaguje w sposób następujący: silnik rusza na jakieś 0,5 sek. w tym czasie brama wykonuje przesunięcie o jakieś 5cm i stop. Za każdym razem to samo. Czasem nie porusza się wcale. Stojąc przy automacie słyszę, że załącza się jakiś stycznik(pyknięcie) ale brama nie reaguje. Po zdjęciu pokrywy stan wszystkich połączeń i kontrolek był w porządku. Dioda OK miga raz na 1sek. Dioda STOP świeci ciągle, L2 świeci na stałe. Dodam jeszcze, że górna lampa sygnalizacyjna nie włącza się lub pojawia się bardzo krótkie delikatne zabłyśnięcie. Jaka może być tego przyczyna ?

Z góry dzięki za pomoc,
    Pozdrawiam
    cnctip
    Level 11  
    Możliwe, że sterowanie celowo zatrzymuje silnik z powodu jakiegoś mechanicznego oporu na przekładni, silniku (łożyska), kołach zębatych itp. i może wystarczy przesmarować elementy mechaniczne - kurz, woda i czas robią swoje. Inna możliwość to sam stycznik główny sterujący pracą silnika może niedomagać. Kolejna możliwość do sprawdzenia to ustawienie fotokomórek, zanikanie sygnału fotokomórek, albo kurz na optyce.
    krztorun
    Level 2  
    Najpierw musisz sprawdzić czy brama pracuje ręcznie bez żadnych oporów . Napęd który posiadasz jest dość czuły na opory mechaniczne . Jak wszystko jest dobrze proponuje jeszcze raz zaprogramować położenia krańcowe . Możesz jeszcze delikatnie zwiększyć siłę . Raczej bym nie doradzał smarowania żadnych elenętów znajdujących się na zewnątrz ponieważ do smarów przyklejają się cząsteczki kurzu i piasku , co powoduje szybkie zurzycie koła zębatego i listwy .