Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Połączenie z internetem. Bezpośrednie połączenie laptopa i modemu nie ma netu.

Ziolo1990 20 May 2011 11:45 4673 8
  • #1
    Ziolo1990
    Level 2  
    Witam
    Mam taki dziwny problem: dostawcą mojego internetu jest Astral (kablówka, coś takiego, jak TOYA itd), łącze jest przypisywane pod adres karty sieciowej. Od początku używałem neta poprzez WI-Fi routera D-Link, jednak ostatnio postanowiłem przesiąść się na coś o standardzie N i padło na Pentagram P 6361. Każdy z 3 laptopów (2 z sys. Win7 i 1 z XP) wykrywał w/w router, jednak nie miałem połączenia z netem. Myślałem, że to wina routera, tzn zła konfiguracja, czy coś takiego. Jednak, gdy połączyłem lapka RJ-ką prosto z modemu, nadal problem występował... Zero połączenia z netem. Podłączając ponownie stary router D-Linka wszystko prażyło, aż miło. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim, że po bezpośrednim połączeniu modemu do kompa net nie działa, a poprzez połączenie z routera wszystko jest ok... Bardzo proszę o pomoc, bo nie mam zielonego pojęcia, czym to jest spowodowane...
  • #2
    hermes-80
    Level 43  
    Podłączasz nowy router (Pentagram) pod modem odpalasz go, po czym wyciągasz kabel zasilający z modemu (żeby go wyłączyć - zrestartować) i czekasz z 2 minuty po czym włączasz modem i powinno działać.
  • #3
    Ziolo1990
    Level 2  
    właśnie o to chodzi, że już tak próbowałem i nic.... Nie mam kompletnie dostępu do internetu, a najbardziej dziwi mnie to, że nie mogę się połączyć z netem nawet bezpośrednio z modemem, a poprzez stary router juz mam połączenie...
  • #4
    PeteSh
    Level 30  
    Klonowałeś MAC Adress z tego D-Linka?
  • #5
    Ziolo1990
    Level 2  
    hmm MAC adres mam wpisany z karty sieciowej, był on podany przy podpisywaniu umowy o neta, więc myślałem, że nie ma takiej potrzeby, by podawać w/w adres...
  • #6
    PeteSh
    Level 30  
    Skoro D-Link Ci działa, to z pewnością w nim jest adres prawidłowy, a karta... no cóż... może nie pamiętasz już na jakiej karcie była podpisywana umowa...?
  • #7
    hermes-80
    Level 43  
    Dokładnie skoro masz dostęp uwarunkowany od MAC-a i jest to zaznaczone na umowie to od tego powinieneś zacząć i sklonować MAC na porcie WAN routera teju karty, która się poprawnie łączy z netem.
  • #8
    Adasinio97
    Level 10  
    Witam. Mam pentagram cerberus i lampka adsl się na nim mi nie świeci chociaż jest dobrze podłączony kabel a na modemie działa a na routerze nie chce. Co mam zrobić?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Powiem że jeszcze wczoraj mogłem wejść przynajmniej na stronę konfiguracyjną routera a teraz nic.
  • #9
    PeteSh
    Level 30  
    Adasinio97 - załóż własny temat