Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych

Qurak 20 May 2011 23:20 24500 20
phoenixcontact
  • Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych

Witam Kolegów.

Do zaprezentowania mojej wersji tego urządzenia zbierałem się już od jakiegoś czasu. Teraz, kiedy sama elektroda.pl zaprasza do przedstawiania swoich prac, znalazłem trochę czasu, aby opisać, jak to urządzenie powstało i jaki jest z niego pożyteczny przyrząd. Na opis tego urządzenie natknąłem się tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic904845.html
    ale zaprojektowałem swoją płytkę drukowaną do posiadanego wyświetlacza. Można ją znaleźć w załączniku. Zacznijmy jednak od początku.
    Nagminnie uszkadzające się kondensatory elektrolityczne (dalej będę używał słowa "elektrolity") powodowały, że wiele sprzętów zaczęło chorować na dziwne do wytłumaczenia objawy. Zazwyczaj remedium była wymiana wszystkich elektrolitów, co też ma swoje zalety, ale dla mnie była to metoda "mało elegancka", gdyż zawsze lubię znaleźć konkretnego winowajcę :)

Na początku na podstawie znalezionego schematu powstał prototyp (hybryda płytki uniwersalnej i montażu typu "pająk"), jednak po uruchomieniu i skalibrowaniu urządzenie okazało się tak skuteczne w diagnostyce, a przez to tak pomocne, że przez dłuuugi czas służyło we wspomnianej formie. Niestety nie posiadam zdjęć z tamtego czasu, więc wygląd urządzenia pozostawiam wyobraźni czytających. Stwierdziłem, że skoro przyrząd działa tak dobrze, to wypadałoby, żeby równie dobrze wyglądał. Tak to zrodził się pomysł obudowania i zaprojektowania własnej płytki. Z elementów potrzebnych do budowy nie miałem w zasadzie tylko mikrokontrolera, więc koszt, jaki poniosłem to jakieś 30 zł za PIC 16F873A (w czasie, gdy robiłem prototyp). Ciężko mi oszacować na dzień dzisiejszy koszt wykonania całości, ale na pewno najdroższe będą mikrokontroler i wyświetlacz LCD. Swój wyświetlacz (o symbolu WM-C1602Q) miałem z jakiejś kasy fiskalnej i pod jego wyprowadzenia zaprojektowałem płytkę. Akurat wyprowadzenia zgadzały się z numeracją na schemacie. Podobne wyświetlacze można dostać w firmie Artronic, np. taki:
    http://www.artronic.pl/o_produkcie.php?id=610?

Jednak w przypadku innej kolejności wyprowadzeń, połączenia z zaprojektowaną przeze mnie płytką trzeba zrobić inaczej niż na goldpinach. Oczywiście rodzaj wyświetlacza LCD może być dowolny, tylko musi mieć dwie linie po 16 znaków i sterownik zgodny z HD4478.
    Jednym z założeń było, aby płytka miernika miała te same rozmiary co płytka wyświetlacza, dlatego finalnie nie wykorzystałem części schematu, gdzie powstaje -5 V (ICL7660), tylko zdecydowałem się na zasilacz symetryczny +5 V i -5 V. Zasilacz to typowa aplikacja układów 7805 i 7905 dlatego nie ma schematu zasilacza, ale jest wzór płytki. Ważną rzeczą jest, aby w torach pomiarowych zastosować rezystory precyzyjne, przez co zwiększa się stabilność przyrządu. Podobnie potencjomter oznaczony na schemacie jako R4 należy zastosować, tzw. "helitrim". W swoim urządzeniu zastosowałem rezystory o tolerancji 1%, a na płytce zrobiłem miejsce pod właściwy potencjometr R4. W przypadku trudności w zdobyciu kondensatorów 4,3 nF można dać 4,7 nF. Osobiście zastosowałem właśnie 4,7 nF i urządzenie działa poprawnie. Kolejną rzeczą do omówienia jest podświetlanie wyświetlacza LCD. Jak wspomniałem wcześniej - zastosowałem zasilacz symetryczny, jednak z gałęzi dodatniej pobierany jest większy prąd niż z ujemnej. Dlatego zdecydowałem, aby podświetlanie LCD zrealizować z napięcia -5 V. Pojawił się mały problem, bo katoda podświetlania jest połączona z masą układów wyświetlacza, dlatego gdy podłączyłem podświetlenie pod ujemną gałąź, to robiłem zwarcie linii -5 V. Ostatecznie przeciąłem ścieżkę katody od podświetlania na płytce wyświetlacza i problem się rozwiązał :) Widać to na poniższym zdjęciu zaznaczone czerwonym kółkiem.
    Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych

Prąd podświetlania ustaliłem na około 70 mA, co daje wystarczające nie za jasne światło. Gdyby ktoś wykorzystywał wzory moich płytek, to na płytce zasilacza jest miejsce pod rezystor ustalający prąd podświetlania. Pamiętać należy, że napięcie pracy podświetlacza wynosi 4,3 V i znając prąd - rezystor możemy łatwo wyliczyć.

Płytkę wykonałem metodą fotochemiczną, a po zalutowaniu ścieżki zabezpieczyłem roztworem kalafonii w acetonie. Całość trafiła do obudowy ze starego przełącznika drukarek, która wcześniej została pomalowana proszkowo na kolor czarny matowy. Na zamieszczonych zdjęciach widać obudowę przed malowaniem, a jak wygląda pomalowana pokazują zdjęcia gotowego przyrządu. Na tylnej ściance znajduje się krótka instrukcja kalibracji przyrządu oraz gniazdo DB25 (wykorzystałem jeden z istniejących otworów), do którego podłączam sondy pomiarowe w postaci krokodylków. Pomiar odbywa się 4-przewodowo, więc kabelki pomiarowe łączą się na krokodylkach. Cała procedura kalibracji znajduje się w załączniku.
    To tyle uwag i wskazówek odnośnie budowy miernika, a teraz przedstawię jego możliwości.

Urządzenie uruchomiło się bez najmniejszych zgrzytów, a jedyne, co wymagało to kalibracji (w załączniku). Na wyświetlaczu w górnym wierszu wyświetlana jest pojemność kondensatora, natomiast w dolnym wartość parametru ESR. Gdy nie ma podłączonego kondensatora do pomiaru, to w górnym wierszu wyświetlane są kreski, a w dolnym wartość ESR większa od jakiejś dowolnej wartości. W moim egzemplarzu wyświetla się "ESR > 12.005". W przypadku sprawnego kondensatora wyświetlana jest jego pojemność odpowiadająca jego pojemności nominalnej oraz wartość ESR zbliżona do zera. W przypadku utraty pojemności przez kondensator bądź też zwiększania rezystancji ESR będzie to odpowiednio widoczne na wyświetlaczu. W ten sposób można wykryć uszkodzony elektrolit w naprawianym urządzeniu.
    Uwaga!!! Zarówno kondensatory o małych pojemnościach, jak również na wysokie napięcia pracy mają ESR wyższy niż inne i wtedy o uszkodzeniu decyduje doświadczenie użytkującego; podobnie wyższy ESR mają kondensatory o miniaturowych rozmiarach.

Kilka zdjęć pokazuje pomiar sprawnych oraz uszkodzonych elektrolitów. Niestety jak na złość do zdjęcia nie udało mi się znaleźć kondensatora, który miałby poprawną pojemność, ale zawyżony parametr ESR. W większości przypadków urządzenie umożliwia sprawdzanie elktrolitów w układzie bez konieczności wylutowywania ich. Gdy pomiar w układzie daje "podejrzane" wyniki, należy
    mierzony kondensator wylutować i zmierzyć ponownie poza układem. Na pewno takim urządzeniem, z którego trzeba kondensatory wylutować, są płyty główne komputerów, ponieważ tam elektrolity łączone są równolegle w dość licznych grupach i wystarczy jeden elektrolit o niskim współczynniku ESR i już fałszuje on pomiar. Jest to skutek równoległego łączenia rezystancji.

Moje wskazówki są wynikiem używania tego urządzenia przez około 2 lata. Należy pamiętać, że nie mamy tu do czynienia z przyrządem laboratoryjnym, ale z urządzeniem, które określa nam pewne wartości, a to od użytkownika zależy, czy dobrze zinterpretuje wskazanie. Jednym słowem trzeba tego trochę poużywać, żeby nabrać wprawy w interpretowaniu wyników pomiaru.
    Zachęcam wszystkich, którzy rzadziej lub częściej coś naprawiają, do wykonania takiego urządzenia, a zobaczycie, jak dużo czasu można zaoszczędzić podczas poszukiwań przyczyny usterki. Na koniec kilka zdjęć wnętrza urządzenia oraz fotografii wykonanych podczas przykładowych pomiarów. Niestety nie mam zdjęć z czasu, jak je budowałem (tylko zdjęcia niepomalowanej obudowy). W załączniku dałem: schemat, opis procedury kalibracji, wsad do PIC-a, opis wyprowadzeń wyświetlacza oraz wzory płytek. Dla ułatwienia na wzory płytek naniosłem orientacyjny rozkład elementów, jednak polecam składać całość ze schematem w ręku.

Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych
    Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych Miernik wartości ESR kondensatorów elektrolitycznych

Pozdrawiam, a wszystkim chętnym do wykonania przyrządu życzę powodzenia i zadowolenia z użytkowania. Jestem otwarty na wszelkie uwagi, a w przypadku pytań postaram się udzielić odpowiedzi. Zachęcam do przeczytania wątku wskazanego przeze mnie na samym początku.
    Attachments:

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Qurak
    Level 17  
    Qurak wrote 339 posts with rating 143, helped 18 times. Live in city Świnoujście. Been with us since 2005 year.
  • phoenixcontact
    Paolo1976
    Level 24  
    Wspaniale to koledze wyszło. Konstrukcja jak ze sklepu. Sam właśnie kończę budowę swojego miernika ESR, który niedługo zamieszczę w DIY. Mój natomiast jest w całości oparty o stare, dobre scalaki oraz ICL7106, zamiast na μC :-) Swoją drogą zagadnienie ESR jest często przez wielu pomijane, a w kontrolę tego parametru powinien być wyposażony każdy miernik C. Tak na marginesie, też kiedyś myślałem, że sam miernik pojemności to wszystko co mi trzeba i przy naprawach, znając niby prawidłowe pojemności podejrzanych kondensatorów, dalej błądziłem jak dziecko we mgle, koniec końców wymieniając je na nowe hurtem. Gratuluję udanej konstrukcji :-)

Tak na marginesie - jakoś nie znalazłem nigdzie schematu miernika ESR opartego na AVR. Szkoda, bo nie chcę kupować programatora specjalnie pod mikrokontrolery PIC.
  • phoenixcontact
    Pi-Vo
    Level 37  
    Nie zrobiłem sam niernika RLC, ale mam w pracy taki, firmy CHY, i wiem że ESR i stratność dielektryczna to równie ważne parametry jak pojemność. Można się zdzwić kiedy stare kondensatory Elwa są 10x lepsze albo polipropylenowe (MKP) od poliestrowyych (MKT). Wielu elektroników o tym nie wie.
    Smoku74
    Level 13  
    Potwierdzam, stare Elwy pracujące po kilkanaście lat w zasilaczu impulsowym mają nadal dobre parametry, lepsze niż niejeden "zachodni" kondensator po roku.
    Swoją drogą jak już wylutujesz kondka w celu wymiany, to zazwyczaj lepiej jest go wymienić. Ale skoro chcesz znać winowajcę to OK. Gratuluję konstrukcji.
    Patol
    Level 22  
    Wykonanie naprawdę na wysokim poziomie. W czym projektowałeś płytkę? Czy udostępniłbyś pliki projektu (z programu a nie gotowy pdf)? Albo czy możliwe byłoby zrobienie zdjęcia płytki ze zdjętym wyświetlaczem? Bardzo ułatwiłoby to montaż przyszłym konstruktorom. Pozdrawiam i gratuluje miernika.
    eurotips
    Level 39  
    To jest projekt tego samego autorstwa co prezentowany w tym dziale "Miernik FCLUG na PIB16F873", tylko kilka lat wcześniejszy, wykorzystuje wewnętrzny przetwornik AD 10bit PICa
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1859292.html
    nawet menu jest identyczne jak w przystawce ESR do tego miernika.
    Ja polecam ten ostatni kombajn, pomiar ESR odbywa się tutaj poprzez zewnętrzy przetwornik AD7793 24bit firmy Analog Devices i te miliomy są bardziej wiarygodne niż w tym z wykorzystaniem przetwornika wewnętrznego.
    Co do pomiaru ESR, sam skonstruowałem takowy wykonany na podstawie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic51304.html,
    pierwszy i podstawowy problem to stabilna praca całości, co komu z rozdzielczości 0,0001? jak już w większości konstrukcji niestabilny jest pomiar z dwoma miejscami po przecinku, u mnie stabilne są 3 miejsca po przecinku (na wyświetlaczu ICL 4 1/2 cyfry) ale pływa mi zero, więc specjalny potencjometr mam wyprowadzony bo po 15 minutach zero "ucieka mi" nawet na 15m? a zastosowałem wzmacniacze AD po 40pln/sztuka stosowane w sprzętach medycznych.
    Dokumentację zjadły wirusy i niestety nie mogę zaprezentować, ale aby być wiarygodnym umieszczę tu samo foto, celem porównania konstrukcji i dokładności, ale dokładności rzeczywistej, mierzonej w czasie i uwzględniającą stabilność wskazań.
    Ciekawe jak tutaj jest z wiarygodnością i stabilnością, może ktoś to wykona i "sprawdzi" konstruktora bo wiele bajek ostatnio pojawia się w tym dziale.
    JOLLY
    Level 15  
    Paolo1976 wrote:

Tak na marginesie - jakoś nie znalazłem nigdzie schematu miernika ESR opartego na AVR. Szkoda, bo nie chcę kupować programatora specjalnie pod mikrokontrolery PIC.

Poszukaj na elektrodzie, są programatory do PIC składające się dosłownie z paru elementów, które z pewnością masz w swoich zbiorach. Ja programowałem PICa do tego właśnie miernika na płytce stykowej, bo nie chciało mi się robić specjalnie płytki pod jedno programowanie.
    Qurak
    Level 17  
    Witam

Widzę, że koledzy doszli do tych samych wniosków :) Też się mocno zdziwiłem, że polskie kondensatory z lat 80-tych mają lepsze parametry niż większość tych co można dziś kupić. Tak jak napisałem, że ESR zwiększa się jeżeli kondensator o danej pojemności ma mniejsze wymiary (miniaturyzacja). Patrząc na polskie wyroby są one zazwyczaj znacznie większe i to może być powód dlaczego tak dobrze wypadają pod względem współczynnika ESR. Dodam jeszcze, że w polskich kondensatorach zauważyłem często pojemność znacznie większą niż nominalna pomimo, że mają już swój wiek.
    Dziękuję za słowa pochwały i dodam, że właśnie zrobienie ładnej obudowy pochłania lwią część czasu nad danym projektem, ale cóż lubię jak coś ładnie wygląda ;)
    Co do miernika ESR na AVR to w wątku dotyczącym mojego miernika, który warto przeczytać są takie odnośniki do miernika ESR na Attiny. Schemat otworzysz w programie "SPlan".
    Zdjęcie:
    http://pro-radio.ru/user/uploads/91769.gif
    schemat tutaj:
    http://pro-radio.ru/user/uploads/93513.spl
    oprogramowanie tutaj:
    http://pro-radio.ru/user/uploads/93639.asm
    http://pro-radio.ru/user/uploads/93640.hex

Płytkę projektowałem w głowie a narysowałem ją w Corel-u. Niestety zdjęcia płytki już nie zrobię bo za bardzo wszystko dopasowałem, żeby to rozebrać. Natomiast w pliku z rysunkiem ścieżek umieściłem jak rozłożone są elementy tzn. gdzie rezystory, gdzie diody, zwory, układy scalone, kondensatory itd. Mając schemat to dokładne rozmieszczenie rozszyfruje się w 10 minut. Jest to dla mnie nauczka, żeby zdjęcia pstrykać praktycznie w każdej fazie powstawania projektu.

Kolego eurotips ja nie potrzebowałem laboratoryjnej dokładności pomiaru tylko urządzenia, które mi wskaże w sposób wiarygodny kiedy kondensator jest sprawny a kiedy popsuty. Naprawdę nie rozważam przypadku kiedy mam ESR o wartości 1,357ohm czy 1,479ohm tylko stwierdzam czy dla danego kondensatora jest to wartość właściwa czy nie i do tego ten przyrząd służy. Owszem wyniki lekko pływają ale nawet jak zmiany są +- 0,1ohma to nie zwracam na to uwagi. Jeżeli poddajesz w wątpliwość działanie tego urządzenia i nie przekonują Cię zdjęcia to wykonaj go choćby w "pająku" i sprawdź a nie innym każesz to robić.

Pozdrawiam
    krecik324
    Level 10  
    Witam !
    Jestem początkujący i czytałem w necie o tym ESR i czy to jest takie coś jak idealna reluktancja pojemnościowa? skoro tak to na ja jakiej częstotliwości jest obliczana?
    eurotips
    Level 39  
    Qurak wrote:
    Witam
    ...
    Kolego eurotips ja nie potrzebowałem laboratoryjnej dokładności pomiaru tylko urządzenia, które mi wskaże w sposób wiarygodny kiedy kondensator jest sprawny a kiedy popsuty. Naprawdę nie rozważam przypadku kiedy mam ESR o wartości 1,357ohm czy 1,479ohm tylko stwierdzam czy dla danego kondensatora jest to wartość właściwa czy nie i do tego ten przyrząd służy. Owszem wyniki lekko pływają ale nawet jak zmiany są +- 0,1ohma to nie zwracam na to uwagi. Jeżeli poddajesz w wątpliwość działanie tego urządzenia i nie przekonują Cię zdjęcia to wykonaj go choćby w "pająku" i sprawdź a nie innym każesz to robić.

Pozdrawiam

Niczego nie będę sprawdzał bo pomiar ESR gdy jeden z biegunów kondensatora połaczony jest do masy ZAWSZE będzie mało wiarygodny. Dałem ci linka jak to robi się porządnie, zarówno w Elektorze jak i tej przystawce, nowszym dziele tego samego autora, obydwa zaciaski kondensatora są odseparowane od masy, jaka jest różnica w działaniu to sobie doczytaj.
    Z kolei twoje stwierdzenie że nie przeszkadza ci różnica +-0,1Ω to normalnie z nóg mnie powaliło, kondensator 1500µ/6V z płyty głównej ma wartość ESR około 0,001Ω więc powodzenia życzę aby tą zabawką stwierdzić który jest dobry a który uszkodzony, no chyba że ewidentnie jest spuchnięty ale wtedy ta zabawka w ogóle do niczego nie jest potrzebna. To tyle o samym pomiarze, zaznaczam że skupiłem się jedynie na stronie merytorycznej pomiaru ESR,.
    A teraz sama konstrukcja, jest poprawna, miernik działa, dobry program sprawia że wskazania są stabilne, ale uzyskano to programowo, tak samo poprzez autokalibrację ukryto problem pływającego zera.
    No a część mechaniczna na bardzo wysokim poziomie, rzadko spotyka się takie konstrukcje w tym dziale.
    Qurak
    Level 17  
    To ja jeszcze na swoją obronę powiem: Te 0,1 oma dotyczyło przytoczonych przeze mnie linijkę wcześniej wartości ESR. Jeżeli mierzę kondensator LOW ESR i jeżeli jest on porządny (np BC Components) to zawsze mam ESR=0 i wynik ani drgnie. Natomiast jeżeli w takim kondensatorze zaczynają się pojawiać wartości po przecinku to jest to dla mnie znak aby go wymienić. Z metrologicznego punktu widzenia ta metoda jest obarczona pewnym błędem i tak jak napisałeś kolego eurotips są lepsze rozwiązania i w pełni sie z Tobą zgadzam. Jednak jeżeli wykonuję pomiar elementów tym samym przyrządem to otrzymane wyniki mogę śmiało porównywać bo pomiar ich obarczony jest tym samym błędem. Natomiast jeżeli miałbym selekcjonować i dobierać kondensatory to musiałbym użyć znacznie dokładniejszego i stabilniejszego przyrządu bo rozbieżności parametrów byłyby znacznie mniejsze niż błąd pomiaru. Podobnie napięcie sieciowe 230V możemy mierzyć multimetrami albo analizatorami za tys. złotych ale możemy użyć neonówki i też będziemy mieli informację, że napięcie jest i lepiej palców tam nie wsadzać. Wszystko zależy do czego przyrząd wykorzystujemy więc nie ma co wyciągać armaty na muchę :) Przedstawiłem przyrząd, który przez okres użytkowania miał 100% skuteczność ale to nie znaczy, że jest to kalibrator :)
    Kolego eurotips nie chcę abyś moje wypowiedzi odebrał jako złośliwość tylko chciałem obronić nie tyle przyrząd ale zastosowanie w jakim się sprawdza w 100%. Cieszę się, że wywiązała się miedzy nami merytoryczna dyskusja bo myślę, że my sobie wyjaśniliśmy wszelkie niezrozumienia a inni mam nadzieję skorzystają z przytoczonych przykładów rozwiązań urządzenia do pomiaru tego samego parametru. Również cieszę się, że podoba się wszystkim wykonanie bo to motywuje mnie do "popełniania" konstrukcji na podobnym poziomie.
    eurotips
    Level 39  
    No cóż, na fotce widzę ESR=12.005Ω
    w praktyce mówisz że masz ±0,1Ω
    noo no coments...

No ale sorki, zrobiłeś miernik wg schematu z netu,
    więc moje uwagi to do konstruktora tego ustrojstwa,
    a to że tobie zadziałało to wieeelki plus dla ciebie
    raz za wyszukanie a dwa za wykonanie.
    Jak zobaczyłem te miliomy to pomyslałem że może czegoś się nauczę,
    bo ja po 2 latach prób i błędów doszedłem do tych miliomów,
    nie było łatwo ani tanio i tak sobie pomyślałem po co ja sobie tyle trudu zadawałem skoro tu na PICu prościutko i taniutko miałbym prawie to samo...
    ....prawie to samo :D
    Qurak
    Level 17  
    Już wyjaśniam

Wskazanie "ESR>12.005 Ohm" to nie pomiar tylko wskazanie przyrządu po włączeniu bez niczego podpiętego do sond pomiarowych. Koledzy wykonali jeszcze 2 identyczne urządzenia (na tej płytce co ja) i tam po włączeniu też była jakaś wartość ale deczko inna. To chyba rozrzut parametrów elementów i nic na to nie się nie poradzi. Owszem wolałbym, żeby przyrząd wyświetlał w takiej sytuacji nieskończoność albo same kreski jak dla pojemności.
    Co do tej nieszczęsnej 0,1ohm to chodziło mi o to, że jak mierzę element i ma on jakąś wartość ESR-a rzędu 1 ohma to nawet zmiana wskazań o 0,1ohma nic nie zmienia do interpretacji wyniku bo element jest albo uszkodzony albo jest kondensatorem o małej pojemności, miniaturowy lub na wysokie napięcie. Natomiast gdy mierzę kondensatory o wartości ESR powiedzmy rzędu dziesiątek miliomów to pływanie również występuje ale na znacznie mniejszym poziomie. Może uda mi się znaleźć jakiś element to podrzucę fotkę z pomiaru.

Kolego eurotips mam do Ciebie pytanie: Czy podczas użytkowania swojego przyrządu też zauważyłeś zależność, że kondensatory miniaturowe, o małej pojemności albo na wysokie napięcie mają większy ESR niż inne odpowiednie do badanych. Np czy mógłbyś podać ESR kondensatora 10uF/400V i drugiego 10uF/25V oraz jakiegoś pierwszego lepszego 1uF/50V. Ciekawi mnie czy zależność jest prawdziwa czy to mój przyrząd dziwnie to mierzy.

Pozdrawiam
    eurotips
    Level 39  
    Qurak wrote:
    Już wyjaśniam
    ...

Kolego eurotips mam do Ciebie pytanie: Czy podczas użytkowania swojego przyrządu też zauważyłeś zależność, że kondensatory miniaturowe, o małej pojemności albo na wysokie napięcie mają większy ESR niż inne odpowiednie do badanych. Np czy mógłbyś podać ESR kondensatora 10uF/400V i drugiego 10uF/25V oraz jakiegoś pierwszego lepszego 1uF/50V. Ciekawi mnie czy zależność jest prawdziwa czy to mój przyrząd dziwnie to mierzy.

Pozdrawiam

Ja miałem taką tabelkę różnych kondensatorów od 1u do 1000u ale wirus ją wciął razem z dokumentacją przyrządu, generalnie zasada była taka że im większe gabaryty przy tej samej pojemności tym mniejszy ESR. Z wysokonapięciowymi była taka ciekawostka że np 1/50 uformowany na 10V miał niższe ESR niż uformowany na 35V a był to przecież jeden i ten sam kondesator. I jeszcze jedna ciekawa rzecz, mam możliwość badania ESR przy różnych częstotliwościach, przy 100Hz to LowESR niczym nie różni się od zwykłego, ale przy 100kHz to już zwykły i 100x większe ESR może mieć, jak sprawdzałem wiarygodność tych testów to mi ten zwykły tak się nagrzał w zasilaczu impulsowym że aż wylał przy częstotliwości 32kHz, to był nowy ze sklepu, stare z wylutu są o wiele lepsze.

Chciałem wrzucić fotki wnętrza mojego miernika, ale wszystko jest ekranowane metalowymi puszkami i sporo trudu by mnie kosztowało rozlutowanie tego a pewno i co nieco zepsuć przy tym by szło.

Aha, co do miernika na PICu, co pokaże jak mu podstawisz kondensator fizycznie zwarty wewnętrznie ?
    Qurak
    Level 17  
    Aha czyli moje obserwacje się potwierdziły - dzięki
    Co do napięcia formowania to ciekawostka - zrobię sobie z ciekawości eksperyment.
    Natomiast co do częstotliwości pomiaru to nie za bardzo mam jak to sprawdzić ale kilka razy wsadzałem do przetwornic za uszkodzone kondensatory polskie z lat 80-tych i śmigają bez problemu. Natomiast miałem też kilka przypadków, że elektrolity po wymianie grzały się (za duży ESR). Generalnie temat rzeka i jak wszędzie do wyników trzeba podchodzić z rezerwą ale po to jest doświadczenie, żeby nam pomagało.

Co do Twojego pytania - Na ostatniej fotce (kondensator 180uF/400V) jest wynik pomiaru i widać brak pojemności i zerowy ESR. Ten kondensator ma zwarcie wewnętrzne bo nawet multimetr pokazuje przejście. Nie wiem czy o takie coś Tobie chodziło
    Paolo1976
    Level 24  
    Mam pytanie do autora - czy posiada kolega wzór płytek w formacie *sch i *brd do Eagla lub jakiegokolwiek innego programu. Chciałbym sobie taki miernik zrobić i edytować PCB do potrzeb swojej obudowy. Inaczej musiałbym wszystko projektować po swojemu a kawał żmudnej roboty. Jeśli kolega ma, to bardzo bym prosił o te pliki. Sam przedstawiłem ostatnio swój miernik ESR, ale kolegi jest mniejszy i zgrabniejszy.
    Qurak
    Level 17  
    Witam

Tak jak napisałem płytkę projektowałem od początku w COREL-u. Z tego to powodu nie mam plików EAGLE-a. Wstawiam plik corela dla tych co chcą skorzystać i coś poprzerabiać :)

Pozdrawiam
    Attachments:
    bokuden
    Level 15  
    Witam
    Pomiar odbywa się czteroprzewodowo,ale u kolegi widzę trzy przewody.
    Rozumiem,że przewody masy połączyłeś na płytce?Nie wpływa to w jakiś sposób na wartość pomiaru?Jakim tranzystorem można zastąpić mosfeta IRF530?
    Pozdrawiam
    jordan1sk
    Level 11  
    Witam

Jaki rodzaj wzmacniacza operacyjnego używasz?
    V schemate jest 2x TL082.
    Na PCB jest tylko 1 skalak.
    Qurak
    Level 17  
    Witam

Użyłem 2xTL082 czyli TL084 (poczwórny wzmacniacz operacyjny)

Pozdrawiam
    pawel_angelika
    Level 10  
    Witam,
    chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa szybkości pomiaru tym urządzeniem. Czy na wynik ESR trzeba chwilę zaczekać? Można liczyć na krótki film z pomiaru? Jaka częstotliwość jest użyta do badania ESR kondensatora?
    Pozdrawiam