Odnośnie lampy plazmowej polecam poniższą stronę:
http://mylab.pwii.pl/
Jej autor zmierzył ciśnienie w zwykłaej żarówce i co zdziwi niektórych ciśnienie to ma wartość ok. 0,9 atmosfery, czyli tylko lekko obniżone, można się tam też dowiedzieć, że żarówki są napełniane argonem z niewielkim 5-15% dodatkiem azotu.
Z własnego doświadczenia wiem, że w fabrycznych lampach plazmowych kwestia długich ładnych iskier jest wynikiem zastosowanego tam gazu pod odpowiednim ciśnieniem, myślę że duży udział ma tam neon króry chyba łatwo się jonizuje. Kiedyś miałem fabrycznego bubla w postaci lampy plazmowej za 5 Euro - iskry były długości 2 cm, feler był w elektronice ale nie umiałem go wykryć, więc zrobiłem elektronike z EP i podłaczyłem do oryginalnej bańki - coś pięknego, to była kula z elektrodą na dole, średnicy ok. 20 cm, udało mi się uzyskać iskry od dołu do samego czubka lampy, w zależności od ustawień potencjometró iskry były albo błękitne w kształcie rozgałęzionych piorunów, które powoli "pływały" po kuli albo czerwone proste, które łączyły elektrode z górną częścią lampy. Miałem tam zasilacz ok. 30 W, po podłączeniu tego samego układu do zwykłej żarówki efekty były takie sobie, iskry były, ale jakieś takie nie mrawe i stąd wnioskuje że atmosfera w której mają powstawać iskry jest decydującym czynnikiem.