Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mazda 6 - po otwarciu drzwi kierowcy oświetlenie kabiny nie włącza się

mazdaspeed 21 May 2011 21:00 8870 5
    mazdaspeed
    Level 11  
    Witam Panowie. Przeszukałem forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na mój problem.
    Auto to Mazda 6 2004 rok i mam problem z oświetleniem wnętrza samochodu tzn. po otwarciu drzwi kierowcy oświetlenie wnętrza nie zapala się a otwarcie sygnalizowane jest ikonką autka w zegarach. Jeżeli otworzę każde inne drzwi oświetlenie działa prawidłowo, ale nie pokazuje ikonki autka w zegarach. Dodatkowo jak przycisnę krańcówkę drzwi tylnych gdy oświetlenie działa to lampki przygasają. Na otwartych drzwiach kierowcy po pomiarze na kablach krańcówki cały czas jest 12,6 V na pozostałych 0,9 V. Na kablach lampki sufitowej jest masa , 12V i 12V (zanika po otwarciu drzwi). Po otwarciu drzwi kierowcy nie zanika, na pozostałych po otwarciu zmniejsza się do 5,5V. Przez ten problem samochód można zamkąć z otwartymi drzwiami kierowcy lub bagażnkiem. W czym tkwi problem? Wspomnę że oświetlenie działa prawidłowo podczas otwierania z pilota zapala się i gaśnie prawidłowo. Także po wyjęciu kluczyka ze stacyjki oświetlenie zapala się. Wnioskuję, że zamek jak i moduł są sprawne oraz zamek bagażnika. Proszę o pomoc. Pozdro...
    Ireneo
    Level 42  
    Sprawdzałeś jak reaguje auto zwierając ten włącznik lub podając mu bezpośrednio masę?.
    mazdaspeed
    Level 11  
    Ireneo wrote:
    Sprawdzałeś jak reaguje auto zwierając ten włącznik lub podając mu bezpośrednio masę?.

Tzn. krańcówkę drzwi kierowcy? Po zmasowaniu na krótko wszystko zachowuję się tak jak wcześniej czyli żadnej zmiany :( Sprawdziłem też wiązke pod siedzeniem i tam też wszystko ok. Nie wiem jak te kable są połączone gdzieś tam w środku bo do modułu dochodzą całkiem inne kolory niż z krańcówek. Czy to zwarcie czy przerwa w obwodzie. Może uszkodzona dioda? Wspomnę że wcześniej wszystko działało prawidłowo. Co jeszcze sprawdzić? Co pomierzyć i jak? Proszę o pomoc. Pozdro...
    eurotips
    Level 39  
    A masz jeszcze przełącznik w podsufitce. Można go ustawić tak że po otwarciu drzwi nie zapali światła
    mikolaj21a
    Level 2  
    Witam.
    Mam podobny problem (Mazda 6 2006 po lifcie). 
    Na pocztek przestaly dzialac swiatelka w podsufitce z tylu a za 2 dni rowniez z przodu.
    Przeszukalem wszystkie fora i dobralem sie do sterownika BCM. Na pierwszy rzut wszystko jest ok ( napiecia, luty, polaczenia, wtyczki itp. )
    Mozliwe ze tak jak u innych padl jakis tranzystor od zapalania i sciemniania swiatla po otwarciu\zamknieciu auta- tylko pytanie ktory?

Jesli jest ktos w stanie mi pomoc to prosze o podpowiedz ( znalazlem kilka schematow ale zaden nie pasuje do mojego sterownika ;( )

Z gory dzieki za wszelka pomoc.

Arek / mikolaj70

Ps. zdjecia sterownika wrzucilem na forum mazdy :

http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=409&t=100570&p=3112007&hilit=bcm#p3112007
    eurotips
    Level 39  
    Q10 Q11 i Q12 mogą przewodzić większy prąd.
    Jeden szczegół mi tylko nie pasuje piszesz że najpierw zgasł tył a potem przód więc albo spaliłeś 2 tranzystory albo ci gdzieś nie łączy.