Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV LCD LW29A13WX Samsung - brak podświetlenia

21 May 2011 22:35 5387 16
  • Level 11  
    Witam zainteresowanych tematem. Posiadam już Doś leciwy ( 9 latek) TV LCD LW29A13WX Samsung. Płyta główna BN41-00176A.
    Stan jego jest taki, że po włączeniu razem z chwilowym piknięciem zapala się zielona dioda stand by po sekundzie dioda zielona mruga mniej więcej 5-6 razy i gąsnie lub rzadziej tylko mruga, głos jest , brak podświetlania !!
    Wymieniłem elektrolity w zewnętrznym zasilaczu PSCV22110 i jest prawidłowe 28V/8A.
    Napięcia w/g service-manula sprawdzałem kilka godzin i są OK.
    Mocno grzejących się układów nie ma. Inverter jest zasilany napięciem 14V.
    Kilka razy, jak TV był ON ponad godzinę na chwilkę ...w chwili off/on pojawia się obraz paski na matrycy i po kilku sekundach gasną !!
    Podejrzewam błędy w pamięci , jak to sprawdzić lub ewentualnie wgrać nowy wsad ???
    Proszę o pomoc i sugestie !!
    [22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Level 40  
    Oprogramowanie zostawić w spokoju ono ma swoją liczbę kontrolną i jak by coś było nie tak to by tv nie żył. Kiedyś do podobnego Samsunga tylko z dużo większą matrycą dorabiałem taki zasilacz i jak pamiętam musi dawać bardzo sztywne nap. Próby robiłem na 2 akumulatorach 12V połączone w szereg i tv uruchamiał się. TV był przywieziony bez tego zasilacza zewnętrznego. Po takich próbach dopiero dorobiłem zasilacz przetwornicę aby tv uruchamiał się prawidłowo.
  • Service technician RTV
    Podobne https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1767621.html

    Tam powinien być zasilacz pscv221103a (BN44-00069A) 28V-8A
    inverter HUI 535A
    matryca BN0700063A TM290WX 71N31 lcd-panel torisan 29.0 zoll SAMSUNG
    lub BN0700115A TM290WX 71N31 lcd-panel torisan 29.0 zoll SAMSUNG

    Serwisówka na Link_ LW29A13WX LW40A13W (chassis AL29AO)

    Napisz na jakim scalaku masz zrobiony inverter.?
    Uszkodzenie masz w inverterze : trafka , tranzystory lub lampy....?
  • Level 40  
    Ja bym był ostrożniejszy w ocenie co jest uszkodzone bo trochę czasu w dorobieniu zasilacza do takiego Samsunga poświęciłem aby się tak nie zachowywał jak u tego kolegi.
  • User under supervision
    Quote:
    Kilka razy, jak TV był ON ponad godzinę na chwilkę ...w chwili off/on pojawia się obraz paski na matrycy i po kilku sekundach gasną !!


    Pojawiają się na chwilkę paski przy braku podświetlania? A może pojawia się podświetlanie? Ale te paski i tak źle wróżą...
    Oddaj do serwisu bracie.
  • Level 40  
    Ten tv ma wartość raczej muzealną niż użytkową a oddanie do serwisu to są koszty i z góry wiadomo jaki będzie efekt. Ten kolega na razie się nie odzywa, pewnie robi eksperymenty i zdobywa doświadczenie które może się przydać.
  • Level 28  
    Mam wlasnie takij tv z zbito matryco...
  • Level 11  
    Witam Panowie!
    Dzięki za zainteresowanie moim problemem!
    Do oddania do serwisu jest TV jest za stary, chociaż jeszcze 10 dni temu obraz
    miał bardzo ładny, dźwięk piękny i wygląd nie jak z muzeum, ale jest idealny do nauki naprawy sprzętu LCD, co właśnie ćwiczę !
    Matryca dalej jest sprawna, problem jest płytą MB BN41-00176A.
    Cały czas walczę z tym tematem:
    - testowałem zasilacz zewnętrzny na obciążenie, żarówki 3x40W /24v
    pali bardzo stabilnie przy I= 3,6A przez kilka godzin, na koniec
    dałem mu do przepalenia spiralkę oporową 2 Omy , ""zjarała"" się po 3 sek.
    przy I=10A , tak że myślę że zasilacz jest OK.

    - przemierzyłem elektrolity SMD na płycie, pojemności są OK.

    -Cytat:
    „Kilka razy, jak TV był ON ponad godzinę na chwilkę ...w chwili off/on pojawia się obraz paski na matrycy i po kilku sekundach gasną !! „
    To pojawia się podświetlanie, bo widać napis OSD np. prog.1 czy 2 , reaguje na zmianę kanału, ale tylko kilka sekund i gaśnie...

    -przy próbie termicznej „suszarką”, wdało mi się, iż TV lepiej reaguje na klawisz ON
    bo ładnie gaśnie po 5 mrugnięciach i pojawiają się dobre napięcia na płcie MB
    dlatego wymontowałem MB i u kumpla w servisie GSM podgrzewałem, aż „dygneły” scalaki BGA JAGASM. Po tym jest taka poprawa, że po „ON” zawsze mam prawidłowe włączenie napięć na płycie i prawidłowe „dźwieki” po przyciskaniu klawiszy w TV.

    Dalej brak podświetlenia !!!

    Godzinę temu w czasie pomiarów napięć, na ""mosfetach"" Q3 i Q4 "coś" leciutko
    "bzykneło" i zablokowało zasilanie. Próba włączenie TV , po chwili blokuje zasilacz, po odlutowaniu Q3 i Q4 (2x FDB5645, N-ch, 60V, 80A) TV startuje normalnie, tj. pojawiają się napięcia na MB, ale brak napięcia 14V dla invertera.
    „Mosfety” wyglądają na OK, brak zwarć i dają się omomierzem przełączyć (jak ja to określam ) w stan nasycenia. Jak sprawdzić mosfeta”??? Czy tylko przez podmianę lub w ukł.testowym ??!!! Jutro poszukam zmienników !”
  • Level 9  
    Co do obecnego braku zasilania z płyty na inwerter.
    Zasilacz ma zabezpieczenie, które w przypadku zwarcia po prostu go wyłącza. Zasilacz załącza się po ponownym podłączeniu do sieci.
    Trzeba zauważyć, że Q1 iQ3 są tak połączone, że pracują jak jeden. Do nich z zasilacza idzie 28V.
    Na pinach drugich powinno być 14V. Przy czym należy zauważyć, że piny pierwsze wysyłają napięcie na drugą stronę płyty do IC1 w miejscu (Q3 kropeczka pod pierwszym pinem) .Podobnie Q2 i Q4, zasilanie 14V, piny drugie na masę, piny pierwsze pod płytę na IC1. Wg mojej orientacji jest to płyta trzy warstwowa i ścieżki do IC1, nie są widoczne.
    Jeżeli założymy, że zwarcie jest po drugiej stronie płyty a Q2 i Q4 wyłącza zasilacz to by znaczyło,że są dobre bo podają prąd do zwarcia. Wyjęcie ich spowodowało brak dopływu prądu do zwarcia. Jeżeli Q2 i Q4 nie są zwarte to sprawdziłbym po drugiej stronie płyty, IC1 a przede wszystkim drobnice w jego okolicy również; Q5, IC2 i dwie diody.
    Przy czym należy pamiętać, że szukamy (zwarcia) na części ,która nie powinna go mieć, co upraszcza sprawę.

    Strona schematu : 10-10 Main (DC-DC)Part Schematic Diagram.
    Powodzenia.
  • Level 11  
    Witam!
    Kolega Lechupa ma rację, zasilacz ma zabezpieczenie przeciw zwarciowe i się sam wyłącza, ale zasilacz jest ok.
    Usterka jest na MB BN41-00176A w ukł. zasilania invertera:
    Zwarcie pojawia się po 2-3 sek. po włączeniu TV i po sygnale na T1 z procesora
    by złączyć inverter. Wtedy tranzystory Q1-Q4 ulegają nasyceniu i płynie przez nie duży prąd aż ulegają wylutowaniu! Nie palą się! Ale mam brak 14V na inverter i powodują blokowanie, wyłączenie zasilacza.
    Niestety nie mam oscyloskopu, by sprowadzić przebiegi na IC1 lct1778, na którym
    jest zbudowana przetwornica DC-DC zasilająca inverter. Elementy przy IC1 LCT 17778 obmierzyłem i wydają się OK. Ukł. Inwertora jest odłączony, a dalej jest ten efekt grzania mosfetów Q1-Q4 (50V, 100A)
    Niestety nie mogę wytropić firmy, by kupić nowy lub zamiennik, LTC1778, którego
    podejrzewam za sprawcę kłopotów. Zwarć w układzie nie widzę, pojemności za L1 są ok.
    Może Koledzy pomogą mi gdzie szukać tego układu?
  • Level 40  
    Ja na próbę bym odłączył inwerter i zasilił go z osobnego zasilacza 12V i sprawdził ile pobiera prądu. Każdy inwerter da radę sprawdzić bez tv podpięty do matrycy, wystarczy zasilić go właściwym nap. oraz poddać na pin BL-ON 3-5V i świetlówki będą świecić gdy jest sprawny. Pamiętam że dorabiająć zasilacz do tego TV to zachowywał się TV dość dziwnie wyglądało to tak jak by przeprowadzał testy na sztywność zasilacza w chwili załączenia TV. Kolega sugeruje się tym że obciążał go do testów żarówkami co jak pamiętam a było to parę lat temu mało przydatne w tym wypadku. Nie pisze kolega czy robił próbę tak jak pisałem ze sztywnym zasilaniem z akumulatorów. Ostatnio naprawiałem inny tv gdy ktoś postawił błędną diagnozę, tv się resetował przy próbach włączenia to zaczął kombinować z MB aż poddał się gdy tv przestał działać również w st-by a uszkodzenie było proste, przebita dioda zabezpieczająca równoległa do cewki przekażnika. Oczywiście MB trzeba było już również też wymienić.
  • Level 2  
    Kolego z czy świetlówki są sprawne???
  • Level 11  
    Witam!
    Świetlówki i inverter są sprawne, bo wcześniej kilka razy na krótko 5-8 sek.
    pojawił mi się obraz, były napisy OSD i pozwalał zmieniać programy.

    Inverter nie zwiera, bo jest odłączony, gdyż mam brak nacięcia 14V do zasilania invertera:
    Nie działa przetwornica Dc-dc na ukł. LTC 1778: po włączeniu TV po 2-3 sek.,
    kiedy na T1 jest impuls włączenia tej przetwornicy grzeją się mos-fety Q1-Q4,
    zwierają zasilacz zewnętrzny… i ten się blokuje !!
    Podejrzewam ukł. LTC 1778, ale nie mogę go nigdzie dostać !!!
  • Level 40  
    Ja pisałem że przypuszczam że w TV jest układ do testowania sztywności zasilacza w chwili zał. tv. Ten IC którego kolega szuka można zastąpić dużo nowszą konstrukcją do zrobienia przetwornicy DC/DC o dużej sprawności robiącą 12V.
  • Level 9  
    Witam.
    Jeżeli w opisie Kolegi nie zaistniała nieścisłość i jest tak, że Q1 i Q4 grzeją a Q2 i Q3 pracują inaczej, to wydaje mi się, że co najmniej dwa są uwalone.
    Dla zobrazowania załączam zdjęcie.
    Żeby pchnąć sprawy do przodu, to Q1, Q2, Q3, Q4, muszą być sprawne. Są w Google.
    Oczywiście wcześniej opisywane roboczo piny drugie nie należy brać pod uwagę, używając odrobiny teorii, to teraz są trzecie piny.

    https://obrazki.elektroda.pl/2406277700_1308512763.jpg
  • Level 11  
    Witam !
    Pomogła wymiana elektrolitów w zasilaczu !
    Bez nich zasilacz był mało wydajny prądowo !!

    Dziękuję wszystkim za pomoc !!