Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 206 1.4 klima03.2003r - wiatrak chłdnicy, klima i airbag

Rexcorrus 22 May 2011 00:49 8859 11
    Rexcorrus
    Level 9  
    Witam, niedawno nabyłem żonie peugeota 206 1.4 z klima z 2003 r. po małej stłuczce. W wyniku stłuczki poszła lampa i atrapa, atrapa zablokowała wiatrak który uległ spaleniu. Ale nie jest to problem ponieważ wiatrak jest najmniejsza z zagadek w tym samochodzie. Oprócz tego nie działa klima (cewka kompresora jest sprawna i działa - sprawdziłem, gaz w klimie też jest) , wciśnięcie przycisku na desce załącza kontrolkę A/C i to na tyle. Nie sprawdzałem innych czujników bo nie znam się na klimach więc nie za bardzo wiem nawet jak sprawdzić. Wypatrzyłem czujnik przy skraplaczu i zastanawiam sie czy np zamknięci obwodu coś da. Do tego świeci się kontrolka poduszek mimo że nie wystrzeliły bo nie miały od czego.
    Kolejnym objawem jest brak pracy wentylatora chłodnicy (wentylator naprawiony i sprawny)
    Sprawdziłem bezpieczniki, sprawdziłem przekaźniki, sprawdziłem kable i złączki w okolicy wentylatora. Podając na krótko prąd na przekaźniki wiatrak działa na 2 prędkościach czyli zakładam że rezystor na dole w obudowie chłodnicy jest sprawny.
    Objaw jest klasyczny - temperatura wzrasta do około 95 stopni w normalny sposób potem nagle rośnie bardzo szybko osiągając czerwone pole, świeci się kontrolka stop itp. Objaw podobny do tych które wcześniej opisywano na forum. Masa jest nie ma zasilania na grubych przewodach (przekaźnik ? Bezpiecznik ? - to co w zasięgu wzroku sprawdził)

Może ktoś z Was miał podobną zagadkę ? Trochę zgłupiałem bo nie wiem czy to jedna usterka czy trzy osobne, może jest jeszcze jakieś miejsce gdzie producent wetkną kolejny przekaźnik lub bezpieczniki. (W moim egzemplarzu w skrzynce pod maską są wtyczki wpinane od góry a w kabinie jest skrzynka siemensa) Pomijam fakt że nie mam kompletnie żadnej rozpiski tych bezpieczników i brak schematów - mam starszą wersję Auto Daty i niestety za mało informacji.
    Jeśli macie jakiś sensowny pomysł czego i gdzie szukać proszę o pomoc
    zbyniuś
    Level 26  
    AirBag i klime zdiagnozujesz PPS-em.Bezp. wentylatora jest z boku skrzynki bezp.w komorze silnika ,musisz ją wyjąć do góry.
    kybernetes
    Level 39  
    Jak wiatrak nie działa to i klimy nie będzie.
    wloc
    Level 34  
    Tak musi być zalączony na wolnych obrotach
    zbyniuś
    Level 26  
    Chyba że płomień był tak duży,
    Rexcorrus
    Level 9  
    Wiatrak musiał się zgrzać bo po rozłożeniu silnika i wydobyciu płytki ze szczotko trzymaczami zobaczyłe niezły bigos... natomiast dało się to naprawić i uruchomiłem ten wiatrak. (Nie zmienia to faktu, że i tak wymienie go)
    Moduł mam taki :
    Rexcorrus
    Level 9  
    problem wiatraka rozwiązałem, okazało się że bezpiecznik padł, jednak wyszło to dopiero po sprawdzeniu miernikiem. Nie było widać przerwy, spalił sie raczej dziwnie... klima też już chodzi, okazuje się, że problem leżał w zbyt małej ilości czynnika chłodzącego było <250g a wchodzi 670g czynnika) Pozostał poduszka.
    Rexcorrus
    Level 9  
    Poduszka - błąd P0802 Driver module trigger -level 2 Open Circuit.
    zbyniuś
    Level 26  
    Poduszka na kierownicy ,może nie podłączona,może taśma w przełączniku uszkodzona.
    Rexcorrus
    Level 9  
    tego właśnie się spodziewam, dzięki
    Rexcorrus
    Level 9  
    Taśma w kierownicy wymieniona, wszystko działa jak należy. Problem rozwiązany