Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amp Yamaha RX-V661 - cichnie dźwięk w prawym kanale

kolo79 23 May 2011 20:22 1644 2
  • #1
    kolo79
    Level 10  
    Witam
    Yamaha RX-V661, od nowości w moich rękach więc nic nie było kombinowane. Do tej pory zasilała zestaw 5.1, na froncie Tonsil Maestro S. Ostatnio zakupiłem i podłączyłem sobie "ot tak z ciekawości" wzmacniacz tej samej marki AX-500. Dźwięk...trudno opisać słowami ale różnica na duży +, bas głębszy, odważniejszy i się nie gubi nawet na niskich głośnościach. Postanowiłem go sobie zostawić na stałe więc podpięty jest do KD pod PRE-OUT.
    Podczas odsłuchu muzyki zauważyłem, że sporadycznie zdarza się ale jednak, że prawy kanał zaczyna nagle grać b.cicho i wydaje tylko średnie i wysokie tony. Po sprawdzeniu wszystkich opcji wzmacniacza i jego ponownym włączeniu nic się nie zmieniło.
    Okazało się, że winny jest amplituner i jedyne co pomaga to całkowite jego wyłączenie i ponowne włączenie. Pomaga to chwilowo lub już całkowicie i gra dobrze do końca dnia. Przypominam że jako końcówka robi AX-500 i ona gra bez żadnego problemu.
    Za czasów młodości amplitunera czyli jakiś rok temu, kiedy jeszcze sam zasilał fronty, zdarzało się że podczas odpalania go na niskiej głośności prawy kanał nie grał, dopóki nie podkręciłem do ok -50db.
    Proszę o pomoc i ewentualne wskazówki w identyfikacji problemu. Dodam, że nie jestem elektronikiem, nie znam się na schematach, kondensatorach, rezystorach i sam raczej nie będę tam nic lutował. Proszę o info czy problem jest poważny i czy warto takie coś naprawiać?
    Dzięki.

    Z treści wynika, że problem dot. wzmacniacza, a w temacie jest podany amplituner. Proszę poprawić temat i zamienić wyrażenia slangowe na określenia fachowe. "wzmak" i "ampli" nie istnieją.
    3.1.15. (11) Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    GM
  • #2
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Sprawdzić:
    - przekaźnik załączający zestawy głośnikowe,
    - potencjometr wzmocnienia,
    - przełącznik zestawów głośnikowych.

    GM
  • #3
    kolo79
    Level 10  
    Wszystko sprawdzone, nie pomaga przełączanie źródła sygnału, przełącznik zestawów. Nic nie daje nawet wyłaczęnie ON/OFF strefy głównej. Amplituner musi zostać całkowicie wyłączony - porównać do można do twardego resetu komputera.
    Dodam, jeszcze jedną rzecz. W momencie gdy ta usterka wystąpi to w prawym kanale poza cichymi średnimi i wysokimi słychać jest buczenie. Buczy również gdy wyłączam ampliturner i przestaje buczeć dopiero w momencie ponownego jego odpalenia.
    Szukam dalej...