Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Q6600 podkręcony + dodatkowe pamięci

23 Maj 2011 22:55 1318 6
  • Poziom 2  
    Witam!
    Mam problem z moim Q6600 podkręconym na 3,0Ghz i pamięciami OCZ SLI 1066Mhz(przy podkreceniu dalem SPD 3.20). Do moich dwóch kości 2x 1GB postanowilem dokupic dodatkowe 2GB, tej samej firmy, ale nieidentyczne(oczywiscie tez 1066Mhz). Sprawa zaczyna sie od momentu kiedy wlozylem dodatkowa kosc pamieci i sprobowalem wlaczyc komputer. Wiatrak na procesorze zaczal dzialac jednak po chwili caly komputer sie wylaczal. Nie bylo charakterystycznego pikniecia. Wylozylem dodatkowa kosc 2GB i znowu wlaczylem komputer - dzialal. Wylozylem dwie stare pamieci, ktore juz mialem i wlozylem tylko ta nowa - tez dzialal. Niestety, gdy ponownie wlozylem wszystkie pamieci komputer znowu sie nie wlaczal. Co gorsze - poprzednie konfiguracje wlozonych pamieci takze nie skutkowaly wlaczeniem komputera.

    W czym moze tkwic problem? Czy zniszczylem pamieci? Wydaje mi sie, ze blad siedzi w tym, ze dodalem nowa pamiec do tych podkreconych? Jestem calkowitym amatorem jesli chodzi o OC, dlatego tez prosze o laskawosc. Dodam jeszcze, ze robilem reset BIOSu(wyciagnalem baterie), jednak na wylozonych wszystkich pamieciach. Moze mam powtorzyc ta operacje na wlozonych? Z gory dziekuje za pomoc,
    Anon1m
  • Spec Overclocking
    Cytat:
    (przy podkreceniu dalem SPD 3.20)

    Może jest póżno i nie rozumiem, ale co dałeś na 3.2?

    Podaj dokładne oznaczenia kości starych i nowych.
    Podaj napięcie jakie było ustawione?
    Podaj nazwe i model płyty głównej.

  • Poziom 43  
    A czy w ogóle sprawdziłeś w manualu możliwość pracy 3 modułów?
  • Poziom 2  
    Q6600 podkręcony + dodatkowe pamięci - ustawienia OC
    Napięcie pamięci pozostawiłem na auto a co się działo z kompem napisałem wcześniej. Możliwe, że się spaliły?

    Pamięci 2x1GB - OCZ Technology 2GB (2x1GB) DDR2 1066MHz SLI Ready EPP CL5 (OCZ2N1066SR2GK) - http://www.ceneo.pl/509972s

    Pamięć 2GB(niestety te powyżej, które miałem nie były już dostępne nigdzie) - OCz DDR2 2GB 1066MHz CL5 (OCz2SI10662G) -
    http://www.ceneo.pl/2552305s

    Płyta główna GIGABYTE P35-DS3L
    W manualu( http://instrukcja.pl/i/plyta_gigabyte_p35ds3l ) na stronie 11 widać tabele, w której nie ma wzmianki o 3 modułach pamięci, ale dotyczy to chyba tylko trybu dual channel?

    Na koniec dodaję filmik z tym co się dzieje po włączeniu komputera:


    Link
  • Poziom 39  
    Sprawdz najnowszy BIOS, moze to poprawili.
    Duzo plyt na platforme LGA775 ma roznego rodzaju jazdy z pamieciami.
    Czesc plyt tez nie pracuje poprawnie w 1066 z wiecej niz 2ma modulami.
    To jest loteria ;)

    Czasem tez pomaga zwiekszenie napiecia MCH.
  • Poziom 2  
    z tym biosem to dobry pomysł, tylko nie mam jak tego zrobić bo teraz żaden moduł mi nie działa... Chyba zostaje mi sprawdzenie tych pamięci na innym kompie?
  • Spec Overclocking
    Kolega Karaczan dobrze prawi :)
    Problem to masz z płytą nie z ramem. Wyjmij baterię na kilka minut i sprawdzaj z jedną tylko kością ramu, najlepiej 1gb. JAk to nie pomoże to musisz pożyczyć od kogoś zwykłą kość ramu. Zwykła znaczy taką, która działa na 1.8v, wtedy odpalasz kompa ustawiasz co potrzeba i wymieniasz ram. Ale szczerze mówiąc słabo coś widzę działanie 3 kości na 1066MHz, moim zdaniem nie osiągniesz tego.