Witka,
Moje auto to Renault Twingo 2000r. Rok temu padł jeden kluczyk radiowy - otwierał centralny ale nie odblokowywał immobilizera. Na szczęście miałem drugi który działał. Miesiąc temu padł i ten kluczyk - nie odblokowywał immo ani nie otwierał centralnego. Pojechałem do domowego kluczo-dorabiacza
i dorobił mi kostkę do kluczyka, która włożył do środka, starą elektronikę trzeba było wyjąć z kluczyka bo tez wysyłała drobny sygnał (ale nie odblokowywała immo). Tak więc miałem kluczyk stary, który otwierał mi centralny i ten z nową kostką, którym odpalałem auto. Nosiłem 2 kluczyki przy sobie, jeden otwierał centralne a drugi odpalał - wygoda
Ten kluczyk co otwierał auto chyba miał coś z przyciskiem nie tak, bo czasami przycisnąłem to szybko otwierał i od razu zamykał, 2 impulsy pod rząd szły chyba. Ale jak słabiej przycisnąłem to było ok. Niestety parę dni temu, po właśnie podwójnym impulsie (zamknięcie i od razu otwarcie auta) nagle kluczyk przestał działać
Albo centralny, bo kluczyk nadal świecił czerwoną diodą, informującą że działa (podobnie jak ten drugi kluczyk co padł rok wcześniej, który jednak nie otwierał centralnego o dziwo). Ale pojechałem z nim do elektronika specjalistę od kluczyków. Przylutował nowy przycisk, polutował wszystko od początku, no i mówi "kluczyk wysyła sygnał ale auto go chyba nie rozpoznaje, coś się chyba innego zepsuło w tym kluczyku, ja nie dam rady tego zrobić"
A ja tak sobie myślę, że może ten kluczyk jest ok tylko coś z centralnym się zepsuło (to podwójne otwieranie przez skopany przycisk kluczyka). Co się mogło zepsuć ? Olać kluczyk i wymieniać centralkę (koszt 200 zł) ? Czy może jednak coś podziałać z tą wmontowaną centralką ? Tylko jak ? Bezpieczniki wszystkie są ok.
Dostałem wczoraj tez inną centralkę z peugota - Texalarm 2150 - schematów nie mogę znaleźć, nie wiem czy będzie pasować, nie wiem czy to tez z radiowym kluczykiem, ponadto ja nie mam w swoim twingo alarmu z syreną, ale mogę to wmontować, o ile tak się da. Może ktoś ma schemat tej centralki ?
A, jeszcze jedno, jak wspomniałem ja mam immobilizer, może on jest w jakiś sposób sprzęgnięty z moją centralką oryginalną w twingo. Tak więc jak swoją wymontuję i będę chciał wmontować tą to może nawet immobilizer mi przestanie działać. W kilku słowach - dużo niejasności. Potrzebuję kilka słów od osoby zorientowanej.
Moje auto to Renault Twingo 2000r. Rok temu padł jeden kluczyk radiowy - otwierał centralny ale nie odblokowywał immobilizera. Na szczęście miałem drugi który działał. Miesiąc temu padł i ten kluczyk - nie odblokowywał immo ani nie otwierał centralnego. Pojechałem do domowego kluczo-dorabiacza

Dostałem wczoraj tez inną centralkę z peugota - Texalarm 2150 - schematów nie mogę znaleźć, nie wiem czy będzie pasować, nie wiem czy to tez z radiowym kluczykiem, ponadto ja nie mam w swoim twingo alarmu z syreną, ale mogę to wmontować, o ile tak się da. Może ktoś ma schemat tej centralki ?
A, jeszcze jedno, jak wspomniałem ja mam immobilizer, może on jest w jakiś sposób sprzęgnięty z moją centralką oryginalną w twingo. Tak więc jak swoją wymontuję i będę chciał wmontować tą to może nawet immobilizer mi przestanie działać. W kilku słowach - dużo niejasności. Potrzebuję kilka słów od osoby zorientowanej.