Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Rover 25 centralny zamek. rover 200 rover 416 lucas

ravenn 25 Maj 2011 09:22 10127 10
  • #1 25 Maj 2011 09:22
    ravenn
    Poziom 17  

    Witam.
    Mam problem z centralnym zamkiem w Rover 25.

    Było zwarcie w instalacji, zamek ani immo nie działały w ogóle.
    Usunąłem zwarcie, naprawiłem kable (tylna klapa) immo działa, aktywuje się zarówno z pilota jak i po przekręceniu klucza w drzwiach kierowcy.
    Nie działa natomiast w ogóle centralny zamek. Żaden siłownik nie zamyka drzwi.
    Zaznaczam, działa sterowanie z pilota i drzwi z masterem.
    Nie znalazłem żadnego bezpiecznika od CZ, oprócz jednego pod maską który jest ogólnie od alarmu (alarm działa).
    Rozebrałem moduł Lucas pod skrzynką bezpieczników, nie widać uszkodzeń upaleń.
    Czy ktoś wie czy gdzieś jest jakiś bezpiecznik od sterowania siłownikami?
    Po włączeniu alarmu z pilota lub zamka, migają nawet kierunki. Problem jest tylko jakby ze sterowaniem siłownikami.
    Proszę o pomoc lub schemat lub jakieś wskazówki.
    Pozdrawiam.

    0 10
  • #2 28 Maj 2011 18:09
    Hans30
    Poziom 27  

    siłowniki sprawdź na Krótko podając zasilanie .Sprawdzałeś czy na kablach sterujących silnikiem siłownika w momencie zamknięcia lub otwarcia pokazuje się zasilanie?

    1
  • #3 29 Maj 2011 22:13
    ravenn
    Poziom 17  

    Usterka pojawiła się w momencie zwarcia jak pisałem.
    Nie działa żaden z siłowników.
    Więc nie ma prądu na kablach.
    Napisałem że migają kierunki, pilot działa - jedyne CZ nie jest sterowany.
    Więc potrzebna bliższa informacja- nie ukrywam liczę na kogoś kto już robił to w roverze.

    0
  • #4 30 Maj 2011 16:00
    Hans30
    Poziom 27  

    wiem czytałem post ale czy na krótko jak podasz zasilanie siłowniki chodzą czy nie.
    Jeżeli chodzą pójdziemy z naprawą w kierunku modułu "L"
    sprawdzimy zasilania itd .

    -1
  • #5 30 Maj 2011 16:29
    ravenn
    Poziom 17  

    Rozumiem.
    Myślę, że po podaniu na siłowniki + będą działać.
    Nie sprawdziłem tego, ale nie może być żeby wszystkie się spaliły na raz.
    Także może od razu zasterujmy zamki z kostki przy module?
    Z tym że nie mam żadnych schematów ani podpowiedzi co do kabli jakie tam idą.
    Może jakieś wskazówki?
    jeszcze jedna rzecz, po usunięciu zwarcia w wiązce tylnej klapy i wymianie bezpiecznika od alarmu wszystko działało, zamknąłem klapę i przestał działać CZ, rozebrałem wiązkę raz jeszcze i znalazłem jeszcze jeden przetarty kabel, prawdopodobnie on spowodował awarię o której tu mówimy.
    EDIT:
    Kolego hans jako, że nie próbowałem dochodzić do tego które kable są od sterowania siłowników w kostce moduły - nie będę pisał że zadałem sobie ten trud.
    Natomiast jeśli nie masz takich informacji (które kable) siądę i się za to wezmę. (nie chciałbym rozbebeszać auta całego)

    EDIT 2 HANS
    Rozebrałem tylną klapę.
    I sory... Do zamka ida 2 grube kable, czerwony i różowy i . jest na nich + przy zamykaniu otwieraniu, natomiast niema na przemian masy.
    Czyli: probówka do karoserii swieci na kablach jak zamykam otwieram, nie swieci jak wepnę ją w miejsce silnika.
    Czyli jakby brak masy ze sterownika.
    A dałbym sobie rękę uciąć, że nie bedzie + na nich :D

    0
  • #6 02 Cze 2011 22:34
    Lewy-m
    Poziom 9  

    Mam podobny problem jak kolega "ravenn" Miałem uszkodzone przewody w tylnej klapie (tam gdzie to zwykle bywa w roverze). Po zlutowaniu i zaizolowaniu, CZ nie działa :/ Uzbraja się alarm po przyciśnięciu pilota, ale CZ nie zamyka - kluczykiem również. Na forum Rovera wyczytałem, że jest to uszkodzony moduł alarmu, lub przekaźnik w nim, zdarzaj się również uszkodzone ścieżki w centralce. Jutro rozbiorę centralkę i spróbuję coś wybadać...

    0
  • #7 05 Gru 2011 10:25
    ravenn
    Poziom 17  

    Uszkodzona była centralka od zamka.
    Naprawiłem i działa ok.

    3
  • #8 23 Sty 2012 21:36
    k_ajcila
    Poziom 1  

    Witam ravenn! Mam dokładnie ten sam problem. Błagam, daj znać co zrobiłeś? Jak to naprawiłeś?

    Moderowany przez CameR:

    Tego typu prośby, proszę kierować indywidualnie do autora [PW]
    Reg. 3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

    2
  • #9 13 Mar 2015 22:19
    lutek7511
    Poziom 2  

    Hej mam ten sam problem co tu wszyscy pewnego poranka nie miałem tylnej wycieraczki nie działa przyjechałem do domu wymieniłem bezpiecznik niebieski 15 i cos sie spaliło tzn sterownik od centralnego co teraz robic pomocy

    0
  • #11 13 Mar 2015 22:27
    lutek7511
    Poziom 2  

    Ludzie poszukuje schematu lub instrukcji obsługi ROVER 25 ROK PRODUKCJI 2003 1,4

    0