logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NavRoad NR780H - Zawiesza się po bootowaniu, problem z ładowarką i firmware

inv4der 25 Maj 2011 20:00 5597 5
REKLAMA
  • #1 9543770
    inv4der
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    Witam. Po włączeniu nawigacja zatrzymuje się zaraz po bootowaniu urządzenia i wyświetla ten obraz
    NavRoad NR780H - Zawiesza się po bootowaniu, problem z ładowarką i firmware

Próbowałem wgrać nowy firmware z oficjalnej strony nagrany na kartę SD, widać biały pasek jak idzie do końca, resetuje się i zatrzymuje na wyżej wspomnianym obrazie.
    Rozebrałem ładowarkę samochodową i w jej wtyczce od zapalniczki sa 3 kable czerwony (plus) niebieski (minus) i czarny który był odsłonęty i druciki jakby robiły zawarcie w całej wtyczce? do czego ten 3 kabel? Jakie napięcie powinna mieć bateria po naładowaniu? Prawdopodobnie doszło do zwarcia w tej wtyczce..
    Dwa kable sa przylutowane a jeden był odsłonięty luźno.
    Jest szansa na uruchomienie tej navi?? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9578162
    arqarq
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Spróbuj w plikach firmware nagranych na kartę SD zamienić nazwę pliku 'eboot.nb0' na 'n_eboot.nb0', do urządzenia i reset.
    Trzeci luźny kabelek w przewodzie to antena transmitera FM, w samej ładowarce nie jest podpięty. Ładowarka nie jest przyczyną, złapała błędy w pamięci.
  • REKLAMA
  • #3 9580027
    inv4der
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    Dokładnie tak jak mówi arqarq pomogło wgranie firmware ze zmienionym plikiem.
  • REKLAMA
  • #4 10068770
    bartek.sonix
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam,
    Mam dokładnie taki sam problem jak kolega inv4der.
    Sciagnalem firmware ze strony navroad, i po rozpakowniu byl juz tam zmieniony plik z nazwa n_eboot.nb0
    Więc nic nie zmieniałem, wgrałem na karte, zrobilo update, ale po resecie zatrzymuje sie w tym samym miejscu. Wgrywalem juz z plikiem o nazwie 'eboot.nb0' i 'n_eboot.nb0' ale bez efektow.
    Dodam ze mialem juz najnowsze firmware, więc tak jakby chyba nie zrobilo update,

Jak to naprawic?

W zasadzie problem pojawil sie znikad.. przywiesila sie, tzn na ekranie non stop obracala sie klepsydra (Nic nie wlaczylem, wiec nie wiem skad sie pojawila) tak z pare minut, w koncu zrobilem reset i od tego czasu mam dokladnie taki sam obraz jak na screenie kolegi.

Bylbym ogromnie wdzieczny o pomoc w tej sprawie

Pozdrawiam,
    B.K
  • REKLAMA
  • #5 10071928
    arqarq
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Niestety, w takim przypadku tylko serwis.
  • #6 10075264
    bartek.sonix
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Obeszło się bez ;)
    Przyczyną, ze firmware nie chciało się wgrać było to że robiłem to bez zasilania zewnętrznego.
    Podpialem navi pod zasilanie i soft sie wgrał od nowa i wszystko dziala.
REKLAMA